Вход
София
Времето в София 5 o C

ВНИМАНИЕ! Есенният грип ни вкарва в интензивното

ВНИМАНИЕ! Есенният грип ни вкарва в интензивното

06:56
477
0
ВНИМАНИЕ! Есенният грип ни вкарва в интензивното
Автор: ПИК
09.10.2017
0
477

Инфекциите са най-чести в есенно-зимния период и са особено опасни при деца и възрастни хора, които най-често понасят тежестта на усложненията - белодробни, сърдечни и пр. Повечето хора смятат, че началото на вирусна инфекция не предвещава драматичен ход, но протичането може да е непредвидимо и да ни вкара в интензивното.

 

Грипният вирус в най-тежка степен опустошава бронхиалната лигавица и парализира защитните механизми на дихателното дърво чрез токсините, които отделя. Те увреждат механичната и клетъчната защита и създават предпоставки за дълбоко навлизане на бактериите от горната част на дихателния път към по-долното ниво, което обикновено е стерилно и добре защитено от инфекция. Това е ключов момент в развитието на вирусната инфекция, защото при липса на добро обгрижване и невнимание от страна на болния или близките бързо се развива пневмония с обичайно благоприятен ход, но в редки случаи - тежък и непредвидим, а в една част от случаите - с трайни остатъчни изменения. Взаимодействието бактерии-човешки организъм включва 4 основни момента - прилепване на бактериите към лигавицата на дихателните пътища, влизане в тъканите, формиране на възпаление и в най-тежките случаи - белодробен оток и смърт. Възпалението се благоприятства от вещества, които разграждат бактериалната стена, и улеснява излива на друг пневмококов токсин - пневмолизина. Той притежава разграждаща клетките активност, променя функционирането на имунните клетки, потиска движенията на ресничестите клетки на епитела на дихателните пътища и уврежда активността на белите кръвни клетки. 

Разпространението на възпалителния процес може да бъде непредвидимо и да обхване обширни зони на белия дроб с нагнояване. Такова нагнояване (абсцес) може да се предизвика от стафилококите, които предизвикват най-тежките следгрипни пневмонии. Те могат да бъдат толкова бързо развиващи се, че до 72-рия - 96-ия час от началото да доведат до тежко състояние, изискващо интензивно лечение. Клиничната картина на класическата пневмония последва вирусна инфекция на горните дихателни пътища и се характеризира с остро начало, висока температура, продуктивна кашлица, плеврални болки, дипнея, тахикардия, изпотявания, обща отпадналост и лесна умора. Особеното при децата е, че може да протече и с коремни болки и да наложи преглед за изключване на перитонит (остър корем), безапетитие, повръщане, белези на менингит. При възрастните водещо оплакване може да е задухът. При тези над 65 г. класическите симптоми на пневмония се срещат значително по-рядко, докато неспецифичните като дезориентираност, промени в съзнанието се срещат по-често. Смъртността от пневмония в тази възрастова група е по-висока. Основен медикамент са антибиотиците и техният избор е много важен за успеха на лечението. Затова лечението на пневмония, особено в периода на грипна или друга вирусна епидемия, е желателно да се провежда от специалист пулмолог.

 

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Трябва ли България да приеме Истанбулската конвенция за насилието над жени и "третия пол"?
архив

- Кажете ми какви видове психологическо насилие знаете?
- Навън е лято, птичките пеят, слънцето пече. Всичко е окея.
- И къде тук е насилието?
- На работа съм...

няма нови новини
Днес: 77
сега
2248
четат ПИК
сега
четат тази новина
БОМБА В ПИК TV! Кой подвежда Борисов? Заговорът на обратните (ФАКСИМИЛЕТА)
x
10 секс грешки, които двойките допускат в желанието да заченат
x