ВНИМАНИЕ! Есенният грип ни вкарва в интензивното

Само в ПИК
ВНИМАНИЕ! Есенният грип ни вкарва в интензивното
Автор: ПИК
Дата
Дата
4123
Коментари
0
ВНИМАНИЕ! Есенният грип ни вкарва в интензивното

Инфекциите са най-чести в есенно-зимния период и са особено опасни при деца и възрастни хора, които най-често понасят тежестта на усложненията - белодробни, сърдечни и пр. Повечето хора смятат, че началото на вирусна инфекция не предвещава драматичен ход, но протичането може да е непредвидимо и да ни вкара в интензивното.

 

Грипният вирус в най-тежка степен опустошава бронхиалната лигавица и парализира защитните механизми на дихателното дърво чрез токсините, които отделя. Те увреждат механичната и клетъчната защита и създават предпоставки за дълбоко навлизане на бактериите от горната част на дихателния път към по-долното ниво, което обикновено е стерилно и добре защитено от инфекция. Това е ключов момент в развитието на вирусната инфекция, защото при липса на добро обгрижване и невнимание от страна на болния или близките бързо се развива пневмония с обичайно благоприятен ход, но в редки случаи - тежък и непредвидим, а в една част от случаите - с трайни остатъчни изменения. Взаимодействието бактерии-човешки организъм включва 4 основни момента - прилепване на бактериите към лигавицата на дихателните пътища, влизане в тъканите, формиране на възпаление и в най-тежките случаи - белодробен оток и смърт. Възпалението се благоприятства от вещества, които разграждат бактериалната стена, и улеснява излива на друг пневмококов токсин - пневмолизина. Той притежава разграждаща клетките активност, променя функционирането на имунните клетки, потиска движенията на ресничестите клетки на епитела на дихателните пътища и уврежда активността на белите кръвни клетки. 

Разпространението на възпалителния процес може да бъде непредвидимо и да обхване обширни зони на белия дроб с нагнояване. Такова нагнояване (абсцес) може да се предизвика от стафилококите, които предизвикват най-тежките следгрипни пневмонии. Те могат да бъдат толкова бързо развиващи се, че до 72-рия - 96-ия час от началото да доведат до тежко състояние, изискващо интензивно лечение. Клиничната картина на класическата пневмония последва вирусна инфекция на горните дихателни пътища и се характеризира с остро начало, висока температура, продуктивна кашлица, плеврални болки, дипнея, тахикардия, изпотявания, обща отпадналост и лесна умора. Особеното при децата е, че може да протече и с коремни болки и да наложи преглед за изключване на перитонит (остър корем), безапетитие, повръщане, белези на менингит. При възрастните водещо оплакване може да е задухът. При тези над 65 г. класическите симптоми на пневмония се срещат значително по-рядко, докато неспецифичните като дезориентираност, промени в съзнанието се срещат по-често. Смъртността от пневмония в тази възрастова група е по-висока. Основен медикамент са антибиотиците и техният избор е много важен за успеха на лечението. Затова лечението на пневмония, особено в периода на грипна или друга вирусна епидемия, е желателно да се провежда от специалист пулмолог.

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Владимир Пенев
Владимир Пенев
актьор
Става на: 59 години
Екатерина Михайлова
Екатерина Михайлова
юрист, политик от ДСБ
Илияна Йотова
Илияна Йотова
вицепрезидент
проф. Симеон Щерев
проф. Симеон Щерев
музикант
Става на: 74 години

Говорят си ловци: - Приятели, знам едно място, където можем да убием страхотни тигри. Ама ще се наложи да чакаме един час и петнайсет минути... - В засада ли ще чакаме? - Не, не, имат някакви акробати преди антракта.