Внимание! И алкохолът с етикети колко е вреден

ЧАС ПИК

Внимание! И алкохолът с етикети колко е вреден

9397
на 28.04.2015
Внимание! И алкохолът с етикети колко е вреден
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Бутилките с алкохол да се облепят с предупредителни надписи за вредата от него, както е при цигарите. Такава резолюция обсъжда от вчера Европейският парламент. Гласуването ще е в сряда. Документът призовава Европейската комисия да започне незабавна работа по нова стратегия на ЕС за алкохола до 2022 година, за да даде ефективна помощ на националните правителства в борбата срещу употребата на спиртни напитки.

препоръчано

Предупрежденията по шишетата ще наблягат на вредното влияние на алкохолните напитки върху човешкия организъм, особено при непълнолетни и бременни. Ще бъдат добавени и предупредителни надписи, свързани с опасностите при шофиране в нетрезво състояние. Такава практика вече съществува в Ирландия. Тя е първата страна в ЕС, която след цигарите постави стряскащи надписи върху алкохола.

Производители на спиртни напитки вече ползват подобни предупредителни стикери по своя инициатива, пише "Труд". Например върху бутилки уиски „Ballantines”, предлагани в български магазини, има знак, че е забранена консумацията от бременни жени. На лимитирана серия на водка “Абсолют” също има подобни знаци.

По статистически данни всяка година в световен мащаб злоупотребата с алкохол причинява около 3,3 милиона случая на преждевременна смърт вследствие на злополуки, прояви на насилие или чернодробни заболявания, се твърди в доклад на Европарламента. Възрастовата група от 20 до 39 е най-засегната, като близо всеки четвърти случай на смърт в тази група е причинен от алкохол.

В стратегията за алкохола се предвижда още върху етикетите на всяка бутилка да бъдат изписани калориите и съставките, които се съдържат в питиетата.

Предложенията за надписи:

“Алкохолът може да увреди вашето неродено дете”

“Пияни шофьори причиняват 10 000 смъртни случая в Европа годишно”

“Алкохолът може да причини зависимост”

“Пиенето при работа с машини е сериозен хазарт”

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците може да имат конфликти с колеги, Везните да внимават зад волана САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците може да имат конфликти с колеги, Везните да внимават зад волана
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК