Бомба

ВНИМАНИЕ! Мръсният въздух може да увреди и бъбреците

Само в ПИК
ВНИМАНИЕ! Мръсният въздух може да увреди и бъбреците
Автор: ПИК
Дата
Дата
858
Коментари
0
ВНИМАНИЕ! Мръсният въздух може да увреди и бъбреците

Отдавна е известно, че мръсният въздух води до заболявания на белите дробове и УНГ проблеми. Американски учени обаче откриха пряка зависимост между качеството на въздуха и бъбречната болест. Доклад на щатското дружество по нефрология, цитиран от Daily Mail, показва, че мръсният въздух, дори и в по-малки количества, може да увреди бъбреците. 

Когато хората вдишват малки частици прах, мръсотия, дим, сажди и вредни химикали от въздуха, те проникват в кръвта им и ги разболяват. Поразяват най-вече бъбреците, защото една от функциите им е да филтрира кръвта. 

Всяко замърсяване на въздуха, независимо в какво количество, може да навреди на бъбреците по същия начин, по който уврежда други органи като сърцето и белите дробове, пише в проучването. То стартира през 2014 г. и проследява два и половина милиона ветерани от САЩ за осем и половина години. 

Американските учени разглеждат бъбречната функция на ветераните и качеството на въздуха около тях по време на проучването. Те измерват нивата на качеството на въздуха, като разглеждат данните от Агенцията за опазване на околната среда и НАСА. Те показват, че замърсяването на въздуха причинява 44,793 нови случая на бъбречно заболяване и 2,438 случая на бъбречна недостатъчност годишно. 

Някои хора имат по-големи шансове да получат белодробни проблеми поради средата, в която живеят. 

Данните за връзката между замърсяването на въздуха и бъбречните заболявания при хората са оскъдни. Едно е ясно - докато сме изложени на различни замърсявания от въздуха, имаме по-голям риск от увреда на бъбреците, смята д-р Зиад Ал-Али, който е част от екипа, направил изследването.

Хроничната бъбречна недостатъчност е една от болестите, при която бъбреците все по-трудно филтрират отпадъчните продукти от кръвта. През първите стадии симптомите на заболяването са незабележими. В повечето случаи болните имат и други здравословни проблеми като високо кръвно налягане или диабет. 

Дори и да се намери правилното лечение, хроничната бъбречна недостатъчност може да прогресира и да се наложи бъбречна трансплантация.

 

 

puls.bg

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Димитър Липовански
Димитър Липовански
режисьор
Става на: 65 години

Майката към синчето си :
– Всяка твоя беля е бял косъм в косата ми…
Синът поглежда към белокосата си баба.
– Като гледам, като млада и ти не си била цвете…