ВНИМАНИЕ! Пържолите докарват подагра

Само в ПИК
ВНИМАНИЕ! Пържолите докарват подагра
Автор: ПИК
Дата
Дата
7750
Коментари
3
ВНИМАНИЕ! Пържолите докарват подагра

Подаграта е заболяване на обмяната, която настъпва с възпаления и силни болки в една или повече стави. Причината е повишено ниво на пикочната киселина. Понякога това се случва заради повишено образуване на пикочна киселина. Много по-често обаче става дума за влошеното й излъчване заради някакъв проблем с бъбреците. Този вариант се среща при две трети от пациентите.

Много характерни признаци на подаграта са болезненият и подут палец на крака, както и бъбречната колика.

Любопитното е, че пациентите са предимно мъже. При жените се среща основно след менопаузата.

Тогава защитната функция на женските полови хормони намалява. Наследствеността и факторите на околната среда, но най-вече начинът на хранене активират болестта. Ако се храните всеки ден с изобилие от месо, пиете безалкохолни с много захар или фруктоза (това на практика са всички подсладени безалкохолни у нас), приемате доста мазнини с храната, пиете алкохол, увеличавате съществено риска от подагра.

Тези храни повишават нивото на пикочна киселина, макар и по различни пътища. Храна, която съдържа много мазнини, благоприятства възникването на т.нар. кетонни тела. Те потискат изхвърлянето на пикочната киселина през бъбреците. Такава храна е месото, особено червеното. Освен това то спада към храните, богати на пурини, а тялото преобразува пурините в пикочна киселина.

Има и някои диети, които увеличават риска от подагра. Например, ако човек спазва диета без твърда храна, при определено генетично предразположение рискът от подагра скача.

Лекарите съветват преди всичко да намалите сериозно мазнините в храната. Дневното количество не бива да надвишава 70 грама. Алкохолът трябва почти напълно да се изключи, особено концентрати и бира. Ако все пак нещо ви се пийва, избирайте бяло сухо вино.

Напиши коментар »
(3)
1
Леле вече няма да ям пържоли.Само да питам дали и суджуците не са вредни.
2
Хрупането зеле и ще бъдете здрави и пъргави. Вижте зайците, а и тогава пенсиите ще ви стигат.....
3
Хрупането зеле и ще бъдете здрави и пъргави. Вижте зайците, а и тогава пенсиите ще ви стигат.....
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Уютно е на всички, ползващи се с благоразположението ви в началото на периода, но горкò на онези, стоящи в периферията на интересите ви. Не се колебайте да отстоявате истината във вторник и запазете достойнството си, като не се поддавате на провокатори. Бизнес делата ви ще се развиват според очакванията в сряда, без изненади и удари под кръста. Материалната осигуреност ще ви подтикне към разширяване на дейността, правейки удачни вложения. Бъдете достъпни и се радвайте на хубавите мигове, с които животът щедро ще ви дари.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

Най-съкрушителното нещо на този свят е баба ти да ти каже, че трябва да отслабнеш!