БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Внимание! Хамбургерите вредят на мозъка

Само в ПИК
Внимание! Хамбургерите вредят на мозъка

Автор: ПИК
Дата
Дата
5578
Коментари
1
Внимание! Хамбургерите вредят на мозъка

Похапването на хамбургери и пържени картофки може да навреди не само на талията, но и на мозъка, открива ново проучване. 

 

Учените установяват, че прекомерната консумация на храни като пържени картофки, червено месо, газирани напитки от 14-годишните понижава когнитивните им умения на 17-годишна възраст. От друга страна, при участниците, чийто хранителен режим включва по-големи количества плодове и листни зеленчуци, се наблюдава по-добра когнитивна функция, пише puls.bg.

 

Според изследователите това може да се дължи на микронутриентите в листните зеленчуци, които се свързват с подобряване на когнитивното развитие. Експертите обясняват още, че няколко фактори може да играят роля в понижаването на когнитивните способности, включително и нивата на омега-6 мастни киселини в пържените храни и червеното месо. 

 

Метаболизмът функционира най-добре с балансирано съотношение 1:1 на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Консумацията на споменатите храни обаче може да наруши този баланс, като съотношението бъде 1:20 и 1:25.

 

Учените обясняват, че високият прием на мазнини и прости въглехидрати се свързва с нарушение на функцията на хипокампуса. Това е областта в мозъка, която е участва в процесите на учене и паметта. Хипокампусът повишава обема си през юношеството. 

 

Този период е критичен за развитието на мозъка. Възможно е некачественият хранителен режим да представлява значителен рисков фактор именно тогава. 

 

Изследователите от Университета в Западна Австралия наблюдават 602 участници. При навършването на 14 години всеки от тях трябва да си води записки относно хранителния режим. Когато те навършват 17 години, се „измерват“ техните когнитивни умения посредством различни тестове, които включват общо шест задачи. 

 

Данните от проучването са публикувани онлайн в Science Network.

Напиши коментар »
(1)
1
Е какво? Да спрат да се хранят, или да се тъпчат с нитрати от листните зеленчуци, за да покриват учебните изисквания? Тия биолози съвсем се оливат в търсене на финансиране на научните си проекти.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще ги разрешите с толерантност от ваша страна.
ВИП рожденици
Нидал Алгафари
Нидал Алгафари
режисьор, продуцент
Става на: 52 години
Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски
финансист, бивш управител на БНБ и министър на финансите
Става на: 69 години

Между приятелки: - Ти поне не можеш да се оплачеш! Имаш си добър съпруг, а когато не си доволна от него, отиваш при любовника си. - Ах, да знаеш колко съм нещастна. Всеки от тях разчита на другия.