Вход
София
Времето в София 17 o C

Внучката на Тодор Живков: Дядо не би подкрепил Орешарски

Внучката на Тодор Живков: Дядо не би подкрепил Орешарски

на 03.08.2013
2073
28
Внучката на Тодор Живков: Дядо не би подкрепил Орешарски

Много са хората, които смятат Евгения Живкова за прекалено дистанцирана личност. В действителност дъщерята на Людмила (осиновена по-късно от дядо си Тодор Живков) е един много комуникативен и приветлив човек. Срещата ни е в ателието на именитата дизайнерка. Говорим за несъстоялата се демокрация, за протестите, за миналото и настоящето – без задръжки и без грим.

Интервю на Румяна Стефанова

- Когато започнаха протестите в България, наши студенти в Лондон ги подкрепиха. Дъщерите ви, които учат там, бяха ли сред тях, г-жо Живкова?

- Не са били сред тях. Дъщерите ми следят политиката, интересуват се и ако имаха желание да се включат в протестите, щяха да го направят.

- Сред протестиращите в София видяхме внучката на Милко Балев, която обяви, че ако дядо й е жив, вероятно и той би излязъл на площада. Вашият дядо Тодор Живков чия страна щеше да вземе?

- Дядо ми почина през 1998 г. и не мога да кажа какво би направил днес. Но той не беше съгласен с много от промените и некомпетентността на управлението дотогава. Казвал е своето мнение по редица въпроси, и то доста критично. Вероятно би имал позиция и в момента и тя не би била в подкрепа на това, което вършат управляващите – не само тези в момента. През годините бяхме свидетели на много неопитни политици във властта.

- Вие бяхте в политиката и я напуснахте. Съжалявате ли?

- Не. Не съм съжалявала, когато напуснах политиката, защото това бе мое лично решение. Пък и ми харесва това, което правя в момента.

- Следите ли какво се случва в БСП?

- Не съм член на тази партия и никога не съм се бъркала, а и не желая да се бъркам в отношенията им. За това, какво става в БСП, се информирам само от медиите и дотук.

- Явно не си падате по партийното членство. Някъде прочетох, че не сте искали да влезете и в Комсомола. Има ли такава история?

- Няма подобна история за Комсомола, даже дядо ми присъства на приемането ми на връх Вола. Аз бях асистентка на знаменосеца. Спомням си, че поканихме дядо да присъства като държавен глава, а не като мой дядо. Това беше чест за целия клас. Валеше страшен дъжд. Като студентка станах член на БКП, но след промените и ударите, които бяха нанесени на семейството ми и изключването на дядо ми от БКП, при преименуването на партията в БСП, аз не продължих членството си.

- Вярвате ли в конспирацията за куфарчетата с пари, раздавани след 10 ноември на „свои” хора?

- Не знам дали е имало куфарчета с пари. Не съм била в тези схеми. Още повече че по време на прехода върху цялото ни семейство се изсипаха куп какви ли не обвинения. Затова на тези въпроси не би трябвало да отговарям аз. Очевидно е, че по някакъв начин определени хора забогатяха, но не от куфарчета с пари, които са разнасяни. Това, според мен, е митология. Имаше задгранични фирми, задгранични търговски дружества, които e възможно да са облагодетелствали определен кръг хора.

- Кой кръг?

- На този въпрос отговор трябва да се търси от други хора и на друго място.

- Навремето Бойко Борисов се грижеше за охраната на дядо ви. Виждали ли сте се скоро?

- Не сме се виждали от години. Чуваме се от време на време на различни празници.

- Одобрявате ли политическото му поведение?

- Не го одобрявам, защото да напуснеш парламента е безотговорно поведение. И депутатите ти да вървят след теб като овце, без определена мотивация. Не можеведнага след избори да напускат парламента и да искат нови избори чрез оставка на правителството. ГЕРБ имаха възможността да направят поне опит да съставят правителство като първа политическа сила. Не го направиха, а след това Бойко Борисов се държа като сърдито дете. Когато той стана и излезе от парламента, депутатите му, учудени какво се случва, го последваха, за да не им се кара. И след това търсеха мотиви, за да обяснят защо са напуснали.

- Провокация на подривни елементи или естествена ескалация на народното недоволство бяха събитията пред парламента на 40-ия ден от протеста?

- Очевидно е, че е имало провокатори. Причината хората да излязат на протести беше назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Е, не го назначиха. И какво последва? Според мен още от началото протестът беше яхнат от определени среди, за бъде използван за всякакви цели. Това се видя и въпросния вторник вечер. Говори се, че има хора на протестите, които са платени. Дават им по 40-50 лева и ги карат с рейсове до София. Това обаче е работа на други органи да го установяват. Но според мен тази ескалация, която се получи не е добре за никого. Не може да се руши, да се къртят павета, плочи от тротоарите на София...

- Това значи ли, че не одобрявате протестите?

- Хората са в правото си да са недоволни и в много отношения имат основание. Но трябва да има и диалог. Защото, когато протестираш, трябва да знаеш какво точно искаш. А те искат оставката на това правителство и нищо друго. Известни лица от дясното политическо пространство открито заявиха по медиите, че ходят на протестите. Очевидно, в това виждат шанса си за връщане на политическата сцена.

- Не е точно така. Хората са отвратени от морала на политиците, от задкулисието на управлението, защото кадруването не свърши само с Делян Пеевски.

- Не вярвам, че след нови избори ще бъдат избрани политици с много по-различен морал, а кадруване е имало във всяко правителство и винаги ще го има. Това трябва да е ясно на всички. Съвсем естествено е двете политически сили, които подкрепят това правителство, да кадруват. Да не би предишните да не са го правили. Да не мислите, че беше лесно по време на тройната коалиция? И там имаше определени искания – НДСВ, ДПС. Но въпросът не е до кадруването. Въпросът е, че вместо да се решават проблемите на държавата, те се задълбочават. Трябва да бъде дадена възможност на това правителство поне да започне някои от промените и да реализира идеите, които има. Някои от тях не са лоши. Например разплащането на държавата с фирмите, за да тръгне икономиката. Ако правителството подаде оставка, не се знае дали ще стартират и различните програми по еврофондовете. По този начин фирмите няма да имат възможност да се възползват от европейското финансиране. Интересно защо нови лица, които правят заявка за участие в политиката, открито казват, че е по-добре правителството да падне, за да се решат въпросите с еврофондовете? Вероятно става въпрос за поредните икономически апетити.

- Т. е. вие сте против искането на оставка на това правителство?

- Ако правителството си подаде оставка, няма да разберем кой какво може и какво не може. Добре, ще изберем ново правителство и какво ще стане. Мислите ли, че няма да има следващи протести? Т. е. влизаме в една спирала, от която излизане няма.

- И какъв е изходът?

- Изходът според мен е да се даде шанс на правителството да работи и да реализира идеите си. Ако не успее, тогава да се отиде на избори.

Сподели:
Напиши коментар »
(28)
1
Що за заглавие?Колко пошла манипулация и изопачаване на думите на Жени Живкова!Тя казва,че Тодор Живков не би подкрепил и предишни правителства ,а не конкретно Орешарски!То бива,бива,ама за дебили ли ни смятате,господа журналисти!Спрете да се слагате вече на "протестиращите"и шефовете им!Излагате се!
2
откъде измислихте това заглавие. Четох, четох, но никъде не видях внучката на Тато да казва такова нещо. Много тъпи заглавия...
3
Драга редакция, манипулативно е заглавието на интервюто. Не ви прави никаква чест. Очевадно е, че сте продажници. Но се чудя докога ще ви се връзват нормални хора да ви дават интервюта. На стари лаври още се крепите, ама малко ви остава!
4
...иди докзвай, че нямаш сестра!
5
Той би подкрепил двоя ученик - Босо Мутрата
6
pik КРЕТЕНИТЕ постоянно изопачават нещата от вчера се пръкнаха и почнаха с манипулациите боклуци
7
Тая да се научи да говори само от нейно име!Ако,би бил жив дядо и?Да,ама не!Проста като баща си,лека му пръст!535m
8
Тая нищо не каза за баба си. И за Костов.
9
"Ако правителството си подаде оставка, няма да разберем кой какво може и какво не може." На внучката някой да и обясни, че ако за 122 години са управлявали почти 60 години чрез 17 правителства и си успели да фалират държавата цели 4 пъти (официално), даже тъпият български народ има някакви подозрения, че комунистите не стават за тази работа- управлението. На тях им дай да са НА ВЛАСТ. И с това нейното: "Дядо това, дядо онова..." Тези, Живкови, да не са си мумифицирали Тато и вечер, на ракийка, Жени и малък Тошко да си бистрят политика със стария? ;) Майтап, бе, комуняги. Не ми се ходи в Белене.
10
Наистина сте гнусни манипулатори! Нямам думи!
11
РАЗБИРА СЕ ЧЕ НЕ...ГРОЗНА,ПЪПЧИВА СМРАДЛА.ТОЙ БИ "ПОДКРЕПИЛ" БОЙКО,ПЪРВЕНЮ НЕКАДЪРНО И ПРОСТО.
12
Щом Тодор Живков е против това правителство, значи всеки честен човек е за това правителство. Благодаря на тая грозница, че ме ориентира!
13
Каква внучка бе? Правешкият каскет я осинови за да вървят всичките привилегии с младата маймунка. Аре, улево, гнус нещастна.
14
АБЕ ТИКВАТА НОО МИ ПРОЛИЧА НА ТАТО,ДЪРТИА ПРЪЧ ДА НЕ Е КРЪШКАЛ ПО БАНКЯ ДЕА НИГОВОТО
15
Внучката на Тодор Живков: Дядо би подкрепил БОКО ТИКВАТА МУТРАТА, ЗАЩОТО Е ТЪП КАТО ДЯДО И СЕ ОПИТВА ДА ЗАБЛУДИ НАРОДА С ПРОСТОТИИТЕ НА ДЯДО МИ.
16
Какво сте се нахвърлили върху жената бе? Просто си защитава интересите. Преди време в интервю за 24 часа бе казала , че протестиращите са платени и рушат София с шампанско в ръка. Събирали ги от Перник и провинцията, карали ги с автобуси и им плащали по 50 лв. Според нея било:" „Странно да протестираш с бутилка шампанско или бира например. Гражданите също трябва да се замислят какво вършат, защото не може депутати, министри, журналисти да са заложници цяла нощ в НС. Това не е нормално за демократична държава, те също са граждани и имат конституционни права. Още повече че не е много ясно освен оставка на правителството какво друго се иска. " Сега е по-лежерна, какво толкова?
17
Заглавието е пълна манипулация, истински позор за авторката или по-скоро за редакцията. Живкова никъде не казва подобно нещо, даже напротив - разсъждава правилно - да се остави правителството да поработи и да видим може ли или не може. Казва и простичката истина - не бива непрестанно да се правят протести, да се провеждат избори и после пак протести - един омагьосан кръг. А и няма никакво значение на кого е дъщеря, внучка... Жената си изкарва хляба почтено и умее да разсъждава за разлика от многото псевдодемократи. А пропо - нито съм членувал в БКП, нито в БСП.
18
Бях на протеста, в деня на избухването на хората -"ОСТАВКА". Правителството все още не беше обявило, че Д. Пеевски се отказва. Да, той няма морала, за да го стори! И хората се обезвериха, че ако спрат, отново ще бъдат излъгани, че няма да има чуваемост - народ - правителство. Нали до този момент, беше така. Борисов - да не би да чуваше?! Нормално е, в една такава ситуация напрежението да ескалира. Та това е трети ден! Правителството не казва нищо! Никаква реакция! В този момент хората извикаха "ОСТАВКА". А това, че някой яхна протеста, не е за учудване..........всеки би се възползвал от ситуацията, ако от нещо не е доволен. Голяма злоба, видях и в очите на приятелите си, от БСП. Как може, някой да ги укорява, а какво било до вчера - никой не бил се обаждал??!! Аз мисля, че след като си видял, колко лошо е било, ми добре де " НЕ ГО ПРАВИ, СЪЩОТО" Но интелекта, стига само до това.............
19
..........за това на България, са нужи нови хора, нов морал, хора които са видели по света как го правят. Аман да ни оправляват малцинствени групи. Било ДПС, било то хора над 60г. Не, нямам нищо против, малцинствените групи или пенсионерите. Просто сега сме 21век, а ние си стоим в началото на 20в.
20
......самите те, малцинствата и хората над 60г. биха живали по-добре. Но е трудно да им го покажеш. Те управляват! Не до там образованите и хората уморени от живота.
21
абсолютно манипулативно заглавие, за хора които не четат, т.е за "умните и интелигентните". достатъчно е едно заглавие с големи букви и новината е създадена. триумф на дебилната журналистика.
22
Аз съм над 60 години, но съм образован, за разлика от младия Стоян № 19, който иска да бъде "оправляван" от по-млади.
23
Блогодаря Ви, Терзиев! Не съм казъл, че хората на 60 са възрастни, това както всички знаем, е състояние на духа. Това беше само пример. Не съм искал, да Ви обидя.
24
Jeni Jivkova sazdade Boiko Borisov. Tova e ideologicheskia sazdatel na pojarnikaria. Iad e che e out.
25
Публична тайна е в София, че съпруга на въпросната Живкова има общи бизнеси с Бойко Борисов!!!!!!!!!!
26
отговор на коментар
Особено в производството на материали и изделия необходими за строежа на магистрали!!!!!!!!!!!!!
27
ГЕРБ!
28
отговор на коментар
Баща и е жив и здрав ,глупако !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

- Каква е разликата между слон и маса?

- Под масата можеш да се подслониш, а под слона не можеш да се подмасиш.

няма нови новини
Днес: 51
hot
най-четени новини в момента
сега
1298
четат ПИК
сега
четат тази новина
Археолози откриха най-стария хляб в Йордания
x