БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Всичко за земята, виното и храните на Пловдивския панаир

Само в ПИК
Всичко за земята, виното и храните на Пловдивския панаир
Автор: ПИК
Дата
Дата
6547
Коментари
0
Всичко за земята, виното и храните на Пловдивския панаир

За първи път по едно и също време в Международен панаир Пловдив се провеждат седем изложения, свързани пряко със селското стопанство. В основата са "Агра" и "Винария", които имат своя авторитет през годините, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив. В тях и в останалите пет изложения участват над 650 фирми от 25 държави.

В панаирните палати могат да се видят и специализираните изложби Биоагра- за биологично растениевъдство и животновъдство, Фудтех- за храни, напитки, опаковки, машини и технологии, Хорека - оборудване на хотели, ресторанти и други заведения за обществено хранене, Апи България- международно изложение за пчеларство и "Вкусовете на Италия"- италиански храни и вина. Мегафорумът, който се провежда за пръв път в такъв мащаб, бе открит от министъра на земеделието Десислава Танева. Обявеният от нея старт на кампанията за директни плащания на земеделските производители и предстоящото откриване на мярка 41 от Програмата за развитие на селските райони, която визира инвестициите, оправдава и високия интерес на посетителите, които по традиция рядко идват просто, за да гледат. Техниката, изложена в АГРА, влиза в плановете им.

Тази година са представени редица иновации от различни области, които модернизират стопанствата. Сред тях са 10 световни, 12 европейски и 28 новости за българския пазар. Своите постижения представят и научните институти в състава на Селскостопанска академия. Тази година те показват биопродукти с розово масло, храни за космонавти, антистресова терапия за растения, екологично чисти храни. Другата голяма изложба, влязла в рамките на тазгодишния форум, е Винария. Тази година своята продукция представят 120 директни и представени изложители от 8 държави, те участват с вино и високоалкохолни напитки, машини, технологии, материали и услуги за винопроизводство, разсад, технологии, оборудване, материали и услуги за лозарството, опаковки и винен туризъм.

Въпреки лошата за гроздето 2014 година, продукцията си представят и 40 български изби. Ако през 2013 година, която ще се запомни с богатата реколта, са обрани 250 000 тона грозде, то миналата година, заради многото дъждове, реколтата е по- малко от наполовина- 114 000 тона. Съответно и произведеното вино е два пъти по-малко. Ситуацията в Украйна и падането на курса на рублата пък закри за българските винопроизводители руските пазари, а това ще рече и почти половината от българския износ на вино изобщо. Надеждата е в Китай, който е огромен пазар и на който българското вино все повече се намества. В САЩ в момента също се прави пробив, американски бизнесмен е регистрирал фирма на име "Българиана" и работи с четири български изби.

Що се отнася до европейския пазар, добрата новина е, че лошият имидж на българското вино все повече отива в миналото. Цените на родното производство се конкурират със цените на вина от Аржентина, Чили, Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Испания и Италия. На българския пазар все още консумацията на бира е по-висока от тази на виното, но има тенденция да придобием по-траен вкус към червената течност. На година изпиваме по 100 млн. л вино, от тях само 5 млн. е вносно. Експозицията на "Винария" тази година за пръв път е разположена сред декор, пряка реплика на къщите от Стария Пловдив. Обстановката е предразполагаща.

Още по темата
Ритми и вино пред утрешната "Винария" в Пловдив
Часовник
16:57
Игриви ритми и руйно вино привлякоха мнозина днес на площада пред общината в Пловдив. От утре в Международния панаир започва поредното издание на международната изложба "Винария" - най-престижният...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Нидал Алгафари
Нидал Алгафари
режисьор, продуцент
Става на: 52 години
Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски
финансист, бивш управител на БНБ и министър на финансите
Става на: 69 години

Къде можеш да намериш парализиран човек? Където си го оставил.