БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Всичко за земята, виното и храните на Пловдивския панаир

Само в ПИК
Всичко за земята, виното и храните на Пловдивския панаир
Автор: ПИК
Дата
Дата
6435
Коментари
0
Всичко за земята, виното и храните на Пловдивския панаир

За първи път по едно и също време в Международен панаир Пловдив се провеждат седем изложения, свързани пряко със селското стопанство. В основата са "Агра" и "Винария", които имат своя авторитет през годините, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив. В тях и в останалите пет изложения участват над 650 фирми от 25 държави.

В панаирните палати могат да се видят и специализираните изложби Биоагра- за биологично растениевъдство и животновъдство, Фудтех- за храни, напитки, опаковки, машини и технологии, Хорека - оборудване на хотели, ресторанти и други заведения за обществено хранене, Апи България- международно изложение за пчеларство и "Вкусовете на Италия"- италиански храни и вина. Мегафорумът, който се провежда за пръв път в такъв мащаб, бе открит от министъра на земеделието Десислава Танева. Обявеният от нея старт на кампанията за директни плащания на земеделските производители и предстоящото откриване на мярка 41 от Програмата за развитие на селските райони, която визира инвестициите, оправдава и високия интерес на посетителите, които по традиция рядко идват просто, за да гледат. Техниката, изложена в АГРА, влиза в плановете им.

Тази година са представени редица иновации от различни области, които модернизират стопанствата. Сред тях са 10 световни, 12 европейски и 28 новости за българския пазар. Своите постижения представят и научните институти в състава на Селскостопанска академия. Тази година те показват биопродукти с розово масло, храни за космонавти, антистресова терапия за растения, екологично чисти храни. Другата голяма изложба, влязла в рамките на тазгодишния форум, е Винария. Тази година своята продукция представят 120 директни и представени изложители от 8 държави, те участват с вино и високоалкохолни напитки, машини, технологии, материали и услуги за винопроизводство, разсад, технологии, оборудване, материали и услуги за лозарството, опаковки и винен туризъм.

Въпреки лошата за гроздето 2014 година, продукцията си представят и 40 български изби. Ако през 2013 година, която ще се запомни с богатата реколта, са обрани 250 000 тона грозде, то миналата година, заради многото дъждове, реколтата е по- малко от наполовина- 114 000 тона. Съответно и произведеното вино е два пъти по-малко. Ситуацията в Украйна и падането на курса на рублата пък закри за българските винопроизводители руските пазари, а това ще рече и почти половината от българския износ на вино изобщо. Надеждата е в Китай, който е огромен пазар и на който българското вино все повече се намества. В САЩ в момента също се прави пробив, американски бизнесмен е регистрирал фирма на име "Българиана" и работи с четири български изби.

Що се отнася до европейския пазар, добрата новина е, че лошият имидж на българското вино все повече отива в миналото. Цените на родното производство се конкурират със цените на вина от Аржентина, Чили, Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Испания и Италия. На българския пазар все още консумацията на бира е по-висока от тази на виното, но има тенденция да придобием по-траен вкус към червената течност. На година изпиваме по 100 млн. л вино, от тях само 5 млн. е вносно. Експозицията на "Винария" тази година за пръв път е разположена сред декор, пряка реплика на къщите от Стария Пловдив. Обстановката е предразполагаща.

Още по темата
Ритми и вино пред утрешната "Винария" в Пловдив
Часовник
16:57
Игриви ритми и руйно вино привлякоха мнозина днес на площада пред общината в Пловдив. От утре в Международния панаир започва поредното издание на международната изложба "Винария" - най-престижният...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, бизнесмен
Става на: 59 години

Известен певец изнася концерт в болница. След представлението се обръща към пациентите:
- Довиждане и се надявам да се подобрите!
- Благодарим, подобно! – отговорили пациентите.