Външният министър на Ирак: Кюрдите трябва да са готови за последствия, ако обявят независимост едностранно

Само в ПИК
Външният министър на Ирак: Кюрдите трябва да са готови за последствия, ако обявят независимост едностранно
Автор: ПИК
Дата
Дата
1210
Коментари
1
Външният министър на Ирак: Кюрдите трябва да са готови за последствия, ако обявят независимост едностранно

Министърът на външните работи на Ирак Ибрахим ал Джаафари заяви, че иракските кюрди трябва да са готови за последствията, ако обявят едностранно независимост и че те ще разберат, че реализацията на практика на подобни намерения, ще бъде по-трудно, отколкото те очакват, предаде Reuters, цитирани от Фокус.

Джаафари бе на посещение в Кайро, където присъства на среща на върха на Арабската лига. В заключителната си декларация, Лигата излезе с резолюция, определяща плебисцита в Иракски Кюрдистан като неконституционен, което резонира с позицията на Централното иракско правителство и решението на парламента в Багдад.

Джаафари коментира, че подобна декларация носи рискове и че е лесно да декларираш, каквото искаш, но не е толкова лесно да го приложиш на практика.

„Ние разчитаме на диалога и защитата от арабите, но не само от тях. Както видяхме, сред арабите има дипломатическа мобилизация и външните министри на арабските страни присъстваха на тази среща“.

Кюрдската област в Северен Ирак получи широка автономия след войната срещу Саддам Хюсеин през 1991 година. След 2003 година, когато войските на НАТО детронираха Саддам Хюсеин, областта показа стабилност, която запази и в последните турбулентни години за района на Близкия Изток.

Кюрдите се готвят да проведат плебисцит на 2 септември, но Багдад се противопоставя, като депутатите в парламента на страната проведоха гласуване.

.

Още по темата
Парламентът на Ирак обяви провеждането на референдума за независимост на Кюрдистан за нелегално
Часовник
04:02
Парламентът на Ирак проведе гласуване за обявяването на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, планиран за 25-и септември, за нелегален и даде права на Министър-председателя Хайдер ал...
Напиши коментар »
(1)
1
Огнища на напрежение винаги е имало и ще има, иначе военното лоби във всяка една държава остава без средства. Не забравяйте, че то винаги е много силно. Ако кюрдите добият независимост с помоща на Иран, те автоматически заминават в лагера на товарищ Путин. От друга страна Тръмп не желае много силна Турция, защото тя не отговаря на представите на запада за демократична и светска държава. В този случай трябва да се правят компромиси и така Тръмп е в състояние на шпагат по отношение на този регион. Процесите в световната политика са много сложни и непредвидими. Това не е това което е! Писах и по-рано и май се оказвам прав.
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Част от делата, които сте започнали, са подложени на сериозни изпитания през следващите седем дни. Обстоятелствата в петък ви принуждават да се оттеглите или временно да спрете развитието на някои детайли. Не го приемайте трагично, нищо лошо няма да ви се случи. Може да ви върви в хазартните игри в неделя. Затова пък в личния живот има проблем, който упорито не можете да решите. Може би трябва да приложите съвсем различен подход и тогава да погледнете на ситуацията от друг ъгъл. Неразбирателствата с половинката ви се проточват твърде дълго. Възможни са раздели.
ВИП рожденици
Нено Димов
Нено Димов
министър на околната среда
Става на: 53 години
Пламен Димитров
Пламен Димитров
президент на КНСБ
Става на: 54 години
Снежана Ботушарова
Снежана Ботушарова
юрист, депутат от ВНС, бивш посланик в САЩ

Клиент в агенция за недвижими имоти обяснява какви са изискванията му:
- Ами искам апартаментът да е толкова голям, че от шетня да не остава време на жената да стои у майка си. Но в същото време да е достатъчно малък, че да не се настани тъщата у нас...