Външният министър на Ирак: Кюрдите трябва да са готови за последствия, ако обявят независимост едностранно

Само в ПИК
Външният министър на Ирак: Кюрдите трябва да са готови за последствия, ако обявят независимост едностранно
Автор: ПИК
Дата
Дата
1461
Коментари
1
Външният министър на Ирак: Кюрдите трябва да са готови за последствия, ако обявят независимост едностранно

Министърът на външните работи на Ирак Ибрахим ал Джаафари заяви, че иракските кюрди трябва да са готови за последствията, ако обявят едностранно независимост и че те ще разберат, че реализацията на практика на подобни намерения, ще бъде по-трудно, отколкото те очакват, предаде Reuters, цитирани от Фокус.

Джаафари бе на посещение в Кайро, където присъства на среща на върха на Арабската лига. В заключителната си декларация, Лигата излезе с резолюция, определяща плебисцита в Иракски Кюрдистан като неконституционен, което резонира с позицията на Централното иракско правителство и решението на парламента в Багдад.

Джаафари коментира, че подобна декларация носи рискове и че е лесно да декларираш, каквото искаш, но не е толкова лесно да го приложиш на практика.

„Ние разчитаме на диалога и защитата от арабите, но не само от тях. Както видяхме, сред арабите има дипломатическа мобилизация и външните министри на арабските страни присъстваха на тази среща“.

Кюрдската област в Северен Ирак получи широка автономия след войната срещу Саддам Хюсеин през 1991 година. След 2003 година, когато войските на НАТО детронираха Саддам Хюсеин, областта показа стабилност, която запази и в последните турбулентни години за района на Близкия Изток.

Кюрдите се готвят да проведат плебисцит на 2 септември, но Багдад се противопоставя, като депутатите в парламента на страната проведоха гласуване.

.

Още по темата
Парламентът на Ирак обяви провеждането на референдума за независимост на Кюрдистан за нелегално
Часовник
04:02
Парламентът на Ирак проведе гласуване за обявяването на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, планиран за 25-и септември, за нелегален и даде права на Министър-председателя Хайдер ал...
Напиши коментар »
(1)
1
Огнища на напрежение винаги е имало и ще има, иначе военното лоби във всяка една държава остава без средства. Не забравяйте, че то винаги е много силно. Ако кюрдите добият независимост с помоща на Иран, те автоматически заминават в лагера на товарищ Путин. От друга страна Тръмп не желае много силна Турция, защото тя не отговаря на представите на запада за демократична и светска държава. В този случай трябва да се правят компромиси и така Тръмп е в състояние на шпагат по отношение на този регион. Процесите в световната политика са много сложни и непредвидими. Това не е това което е! Писах и по-рано и май се оказвам прав.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Антоан Николов
Антоан Николов
политик и бизнесмен
Става на: 50 години
д-р Мими Виткова
д-р Мими Виткова
лекар, бивш министър на здравеопазването
Райна Константинова
Райна Константинова
журналист, директор на департамента за радио в ЕС

Отишъл Дядото за риба и хванал Златната рибка.
И веднага я занесъл да я претопят и да му направят златен синджир.