В Каталония засега се въздържат от обявяване на независимост

Само в ПИК
В Каталония засега се въздържат от обявяване на независимост
Автор: ПИК
Дата
Дата
2470
Коментари
1
В Каталония засега се въздържат от обявяване на независимост

Властите в Каталония не се впуснаха да обявяват веднага независимост, докато Испания е шокирана от неделните сцени на насилие, невиждано в Европа от десетилетия, пише в редакционен коментар The Times, цитирани от Фокус.

Очаква се днес десетки хиляди каталонци да вземат участие в генерална стачка, организирана като отговор на полицейското насилие по време на гласуването за референдума в неделя, когато, според изданието, са били наранени 890 избиратели.

Около 90% от 2,2-та милиона, които се противопоставиха на Мадрид и гласуваха в полза на отделянето от Испания, съобщиха организаторите.

Каталонският парламент трябваше да се събере в Барселона утре, за да реши дали да напусне Испания, но вчера вечерта се разбра, че заседанието е отменено и народното събрание само ще насрочи дата за следващата си сесия.

Това отлагане може да даде място за маневри и на двете страни и най-вече на Мадрид, който се опитва да съхрани териториалния си интегритет с всички сили.

Ако Каталония обяви независимост, след гласуването, което Върховният съд на Испания обяви за нищожно, премиерът на страната Мариано Рахой може да задейства клауза в конституцията, според която централната власт има право да отнема правомощията на автономните области и да осъществява директно управление от централното правителство.

Става въпрос за точка 155 от испанската конституция, която никога не е била прилагана до този момент и ако това се случи, най-вероятно ще станем свидетели на допълнително нажежаване на страстите.

Лидерът на каталонското правителство Карлес Пучдемон е изправен пред арест по обвинение за подстрекаване към метеж, престъпление, за което законът предвижда присъда до 15 години затвор.

Според някои анализатори, каталонският премиер може да си подаде оставката и да отиде на предсрочни избори, вместо да обяви независимост, надявайки се, че ще укрепи крехкото си мнозинство в регионалния парламент, което би му дало повече козове в преговорите с Мадрид.

 

 

Напиши коментар »
(1)
1
Испания се състояла от 17 автономни области.Какво да се учудваме за Каталуния.Тези проблеми са заложени в конституцията.Вместо да има политика за обединяване на държавата,се дават все повече права за разделение.Така правят и други държави,такава е погрешната политика към имигрантите.Все повече и повече права за райони,за религии,за маргинални групи,води до по-голямо раздробяване на държави и общества.Накрая най-наглите и безскрупулни се налагат.Силната нация е обединената нация.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Нидал Алгафари
Нидал Алгафари
режисьор, продуцент
Става на: 52 години
Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски
финансист, бивш управител на БНБ и министър на финансите
Става на: 69 години

Шефът фиксира с критичен поглед свой служител:
- Ти днес с какво по-специално се занимаваш?
- С нищо…
- По мои наблюдения и вчера правеше същото!
- Не успях да го довърша…