В Русия ще бъде въведена национална система за филтрация на интернет

Само в ПИК
В Русия ще бъде въведена национална система за филтрация на интернет
Автор: ПИК
Дата
Дата
1611
Коментари
2
В Русия ще бъде въведена национална система за филтрация на интернет

До 2020 година в Русия ще се появи Национална система за филтрация на интернет трафика(НаСФИТ). Тя трябва да защитава децата от негативно и опасно съдържание. Ръководителят на „Лигата за безопасен интернет“(ЛБИ), Денис Давидов, разказа на руското издание „Известия“, че непълнолетните потребители на мрежата, ще могат да посещават само проверени страници от „белият списък“.

Създаването на НаСФИТ, за използването на информационни ресурси от деца, е предвидено от държавната програма „Цифрова икономика“, която утвърди, на 31 юли, Министър председателят на Русия Дмитрий Медведев. Според текста на документа, до края на първото тримесечие на 2019 г., трябва да бъде разработена архитектурата и прототипа на НаСФИТ и да бъдат определени необходимите ресурси за разработването ѝ. До края на първото тримесечие на 2020 г., системата трябва да бъде въведена в експлоатация.

Основните лобисти за създаването на такава система, през последните пет години, са ЛБИ и сенатор Елена Мизулина. Те са участвали в разработката на закона за „Защита на децата от информация, причиняваща вреда на тяхното здраве и развитие“(Известен и като закон „За черните списъци“). През 2012 г., в руския интернет се появи единен регистър на забранената информация, с неговото въвеждане се занимава „Роскомнадзор“.

Денис Давидов разказа за „Известия“, че в момента се обсъждат два варианта за реализацията на НаСФИТ. Първият – филтрация на трафика само за образователни учреждения. Вторият – филтрация за всички ползватели на интернет в Русия. Гражданите ще могат свободно да посещават страниците от „белия списък“, а за да получат достъп до нефилтрирано съдържание, ще тря бва да напишат заявление до интернет-доставчика си.

 

 

 

Фокус

Още по темата
Русия засилва контрола над интернет
Часовник
13:15
Руското правителство е разпоредило да бъдат идентифицирани с паспорт всички потребители на отворени безжични интернет мрежи, предаде агенция "Фокус", позовавайки се на РИА Новости. Според...
Напиши коментар »
(2)
1
ДИКТАТУРАААААААААААААААААААААААААА !
2
ДИКТАТУРАААААААААААААААААААААААААА !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Петър Жотев
Петър Жотев
бивш министър на икономиката
Става на: 67 години

Днес дадох на жената да разбере какво ми е, като ме мъкне по магазините. 
Влязохме в 11 кръчми и във всяка пробвах ракията и мезето, а после се върнахме в първата...