В Силистра ще открият паметна плоча, посветена на Добруджанската епопея

Само в ПИК
В Силистра ще открият паметна плоча, посветена на Добруджанската епопея
Автор: ПИК
Дата
Дата
1202
Коментари
0
В Силистра ще открият паметна плоча, посветена на Добруджанската епопея

В Силистра ще се състои тържествено отбелязване на годишнина от подписването на Крайовската спогодба за възвръщането на Южна Добруджа към България. Това съобщиха от общината.

Събитието ще се състои от 9.00 часа в катедрален храм „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида за загинали добруджанци в Първата световна война От 10.30 часа в Дунавския парк ще бъде открита и осветена паметна плоча, посветена на добруджанската епопея и присъединяването на Южна Добруджа към Майка България, по инициатива на родолюбиви българи. По късно в църковния двор ще бъде раздаден курбан.

От 18.30 часа на площад „Свобода“ ще се състои концерт на Володя Стоянов – Войводата, с участието на Детска вокална група при Фолклорна формация „Добруджанче“, с ръководител Дариела Георгиева към НЧ „Доростол 1870“ – Силистра и Христо Василев Въндев от АНПТ „Силистра“ при НЧ „Доростол-1870“, гр. Силистра. На 7 септември през 1940 г. в Крайова се подписва договорът, с който се възвръща на България Южна Добруджа, отнета по силата на Букурещкия договор от 28 юли (10 август) 1913 година.

На 19 август 1940 г. протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави. Румънската страна се стреми да направи възможно най-малки отстъпки, но в крайна сметка на нея ѝ се налага да върне южната част на Добруджа на Царство България. Връщането на Южна Добруджа с основание се счита за огромен успех на българската дипломация и преди всичко на цар Борис ІІІ. България успява да си възвърне територия изцяло по мирен път, без да се пролее нито капка кръв.

Още по темата
Американци откриха пристанище и хранилище за зърно в Силистра
Часовник
10:05
Зърнено пристанище, най-голямо по денонощен капацитет за зърнени товари на българския бряг на Дунав, заработи в Силистра, съобщи ТВН. Изграждането на съоръжението, собственост на американска...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Петър Жотев
Петър Жотев
бивш министър на икономиката
Става на: 67 години

Две банички си говорят във фурната и едната вика:
– Здравей препечен!?!
Другата отвръща:
– Небеса, говореща баничка!!!