"Газпром" и Кока-кола плащат пенсиите ни

Икономика

"Газпром" и Кока-кола плащат пенсиите ни

14956
на 04.04.2014
Газпром и Кока-кола плащат пенсиите ни
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

С печалбите на големи световни компании ще се изплащат част от пенсиите на българите, които се осигуряват в частни фондове. От отчетите на дружествата става ясно, че почти всички инвестират в именити международни дружества част от събраните средства от вноските на хората за втора и трета пенсия, съообщи "Стандарт". Официалните документи на редица универсални, професионални и доброволни пенсионни фондове показват, че в инвестиционните им портфейли присъстват акции на компании с висока ликвидност като Coca-Cola, "Газпром", OMV, PepsiCo, General Electric, Hewlett Packard, Deutsche Telekom, BMW, Total, Lufthansa и много други.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Прави впечатление, че инвестициите в акции са предимно в дружества от хранително-вкусовата промишленост, финансовия сектор, фармацевтичната промишленост, добива на нефт и газ и ИКТ, където обикновено вложенията се смятат за най-сигурни и шансовете за добра печалба сериозно надвишават рисковете от загуба. Което в крайна сметка е добре за осигурените граждани във фондовете, чиито средства ще получат по-висока доходност. Приблизително същата ситуация се наблюдава и при инвестициите в облигации. В отчетите на повечето фондове могат да се намерят дългови книжа на Nokia, Citigroup, "Лукойл", Peugeot, Renault, ArcelorMital, руския мобилен оператор "Вимпелком", Commerzbank, Societe Generale, Goldman Sachs и др. Също така обаче се наблюдават стабилни по големина портфейли в държавни ценни книжа. Те са издадени предимно от европейски страни като Полша, Холандия, Словения, Румъния, Хърватия, Италия, Литва, Албания, дори Черна гора. Не липсват обаче и инвестиции в дългови книжа на страни извън ЕС като Украйна, а се стига и до държави от други континенти като Бразилия.

Частните пенсионни фондове имат сериозни вложения не само по света, но и в България. От отчетите на различните дружества става ясно, че основните им инвестиции в родни акции и облигации са в държавни ценни книжа и в компании, търгувани активно на Българската фондова борса. Като голям дял от инвестициите са в дружества, влизащи в основния ни борсов индекс SOFIX. Не малка част от парите ни за втора и трета пенсия са вложени и в колективни инвестиционни схеми.

Най-голям дял в инвестициите на универсалните, професионалните и доброволните пенсионни фондове у нас и по света заемат акциите, правата и дяловете. На тях се падат 32,47% от общия портфейл на фондовете. На второ място се нареждат държавните ценни книжа, издадени както у нас, така и в чужбина. Техният дял е 31,64%, сочат предварителните данни на Комисията за финансов надзор към 31 декември 2013 г. На трето място са корпоративните облигации, където са вложени 19,65% от парите ни за частни пенсии. В банкови депозити са 7,5% от средствата ни, а малко по-малко - 6,31%, са вложени в имоти. Най-малък дял в инвестициите на частните пенсионни фондове заемат вложенията в акции и права на дружествата със специална инвестиционна цел - едва 2,6 на сто.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
Доц. Борислав Цеков съсипващо пред ПИК TV: Вотът на недоверие минава всякакви граници! Ето защо (ВИДЕО) Доц. Борислав Цеков съсипващо пред ПИК TV: Вотът на недоверие минава всякакви граници! Ето защо (ВИДЕО)
ново
Днес: 136
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК