Галерия "Сезони" представя „Сън в лятна нощ“ от Петринел Гочев

КУЛТУРА

Галерия "Сезони" представя „Сън в лятна нощ“ от Петринел Гочев

21591
на 22.10.2015
Галерия Сезони представя „Сън в лятна нощ“ от Петринел Гочев
Автор:   ПИК

Галерия „Сезони“ представя Петринел Гочев, художник, скулптор, театрален режисьор и сценограф с неоспорим талант и внушително присъствие на арт сцената.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Непоказваните му произведения, подготвени специално за столичната галерия ще могат да бъдат видени от днес до 11 ноември. Един художник е превърнал изкуството в част от живота си – по-точно живота си като обществено поведение, като памет и чувство – в изкуство! Арт-конюнктурата не е негова слабост, независимо накъде е обърната – към традиционната рутина или към съвременния произвол! Появата днес на първичен и самобитен талант е нещо като завръщане от света на изчезнала цивилизация, в която хората са живели по законите за добро и зло, за любов, омраза, опрощение…! Необичайно явление, мощно и силно, експресивно, сгъстено като енергия – изкуството му е без паралели в родната традиция. По-близо е до духовните знаци на библейската памет, преведени и като че ли езически приземени чрез една сурова пластическа форма до апокалиптични видения, старозаветни притчи и невинни детски души, които живеят в пластическото пространство като спасители на духовната чистота. Истинският художник идва със своя образна система, със свои представи за греха и падението, за красиво и грозно, за Рождеството и Разпятието…

Независимо от сюжетната линия, в която се развива светът на Петринел Гочев, извеждането и характеристиката на формата е преживяна реалност, без значение дали идва от иреалния свят на библейската памет, или от чистотата на детските представи за хората, събитията и природата. Далече от модната арт-асоциативност това първично изкуство е колкото нежно, толкова и изпълнено с предчувствията, илюзиите и тревогата на днешния ден. Това „Бягство в Египет“, тази „Цветница“, и този „Сън на младенците“, и целият библейски цикъл, и „Ангела“, и „Жулиета“ като че ли са изсечени от времето като тревожно предупреждение за това, което ще се случи.

Освен непосредственото внушение на тази силна пластичност, изкуството на Петринел Гочев носи и онази първична и чиста като душата на дете образност, която остава в нас като видение за нещо, което някога, някъде е било или ще бъде! Това не са картини за украса, това не е скулптура за харесване, а свят с който авторът живее, и ние дали ще го приемем или не, той вече е част от това, което се е случило и с нас. Има нещо дълбоко изповедално в целия сюжетен прочит на това изкуство - нещо, което остро е засегнало, развълнувало и ранило автора и той не може да не го сподели и материализира пластически, защото е негова Вяра и Спасение, казва Светлин Русев за творбите на Петринел Гочев, съобщават от галерия „Сезони”.

От 22 октомври в галерия „Сезони“ монументални и произведения с музейни качества ще бъдат изложени редом с по-малки колекционерски формати за ценители. Всички те ще пренесат зрителя в духовен свят, изпълнен с библейски сюжети, старозаветни герои, театрални сюжети, ангели и играещи деца, които напълно отразяват ярката фантазия на твореца. Петринел Гочев развива свой собствен символичен разказ, който е видим в неговите живописни творби и скулптури с монументално излъчване. Неговите творби не се влияят от модерните течения в изкуството и остават.

Петринел Гочев е истински творец, художник, скулптор, театрален режисьор и сценограф. Завършил е средното училище за приложни изкуства и режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Бил е директор на Благоевградския театър. Има повече от 10 самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия и много частни колекции в страната и чужбина. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
УНИКАЛЕН ПАНАИР! Министърът с най-дълбоко гърло Асен Василев нажежи до червено страстите в парламента. Депутат от ППДБ поиска изслушване на Борисов (ВИДЕО) УНИКАЛЕН ПАНАИР! Министърът с "най-дълбоко гърло" Асен Василев нажежи до червено страстите в парламента. Депутат от ППДБ поиска изслушване на Борисов (ВИДЕО)
ново
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК