Ген. Михов: Армията трябва да бъде готова за извънредни ситуации

ЧАС ПИК

Ген. Михов: Армията трябва да бъде готова за извънредни ситуации

4185
на 25.02.2016
Ген. Михов: Армията трябва да бъде готова за извънредни ситуации
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

"Доколкото се намираме в уникална ситуация от края на Студената война, България е в дипломатическа криза и води дипломатическа война с всичките си съседи, армията трябва да е готова за извънредни ситуации, без това да се възприема като неспособност на МВР." Тази позиция изрази пред БНР ген. Михо Михов, председател на комисията по отбрана в Народното събрание по повод окончателно одобреното от парламента изпращане на армейски части за охрана на границите. 
Според Михов, боеспособните части на армията от Южна България до десет дни ще бъдат готови да изпълнят тази задача. 

препоръчано

Важно беше този законопроект да се приеме на две гласувания, подчерта Михов. Според него тази задача трябва да бъде "вид тренировка на професионалните военни на наша собствена територия":

"Говорим за охрана на границата през призмата на вътрешната сигурност.

Бодряшкото настроение на политическите ръководства на министерствата трябва да бъде възприемано като готовност тези ведомства да покажат респект пред съседите ни или пред онези, които стимулират миграционния натиск", обясни още Михов.

"Не си представям нашите войници да бъдат без оръжие и надеждна комуникация", отбеляза още ген. Михов. Според него става дума за това можем ли наистина да респектираме емигрантските потоци и да ги насочим към местата за контрол и проверка. "Не приемам окайванията, че войската ще живее в тежки условия", каза още Михо Михов.

Той коментира и идеята на военното ведомство за водене на отчет на младежите между 18 и 32 години, като посочи, че има три законопроекта за промени, които касаят тази тема.

Михо Михов изрази недоумението си защо от стартирането на професионалната армия у нас през 2007-2008 година насам не се знае с колко момичета и момчета в тази възраст разполага страната ни предвид на демографските процеси:

"България трябва да знае с какви генерации разполага. Това не означава, че всички ще станат войници. Означава, че при необходимост тези хора могат да бъдат обучени и призовани във въоръжените сили."

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво я очаква всяка зодия в празничния ден САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво я очаква всяка зодия в празничния ден
ПИК TV x
Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК TV: 6 или 7 партии влизат в парламента. ГЕРБ бият с много (ВИДЕО) Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК TV: 6 или 7 партии влизат в парламента. ГЕРБ бият с много (ВИДЕО)
ново
Днес: 71
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК