Георги Кадиев: Орешарски официално не е номиниран от БСП за премиер

ЧАС ПИК

Георги Кадиев: Орешарски официално не е номиниран от БСП за премиер

16890
на 12.04.2013
Георги Кадиев: Орешарски официално не е номиниран от БСП за премиер

Не се отричам от думите си през 2007 г. за срещата му с Васил Божков

Атрактивни Джакпоти и Нови Игри от efbet (18+)

Георги Кадиев е роден в Бургас през 1966 г. В момента е общински съветник от БСП в Столичния общински съвет. Той е и кандидат за депутат в листите на «Коалиция за България». Кадиев беше зам. министър на финансите по времето на Пламен Орешарски в Тройната коалиция.

препоръчано

 - Г-н Кадиев, ако бъдете избран за депутат, ще отидете ли в парламента, или ще останете общински съветник в СОС?

- Със сигурност ще стана депутат. Не бих се явил, ако исках да правя нещо друго. Самата кампания ще е доста сериозно натоварване. Задачата пред БСП е много тежка и затова ще дам всичко от себе си в тази кампания. А след това ще продължа да върша това, което съм правил в СОС и в парламента на България.

- Оттеглянето на Румен Овчаров от кампанията добър ход ли е?

- От една страна има натрупана умора към лица от БСП, от друга страна те имат много опит, който щеше да е необходим в тази кампания. За Румен Овчаров лоша дума няма да кажа, защото все пак той е човекът, който ме вкара в политиката, и така съм възпитан – не говори срещу тези, които са ти помагали. Но като цяло БСП задължително трябваше да подмени лица и да вкара нови имена, които да са качествени и да носят нови послания и нов морал. И тук стигаме до въпроса – тези, които подменихме, дали ги подменихме с правилните хора. Но това е разговор, който трябва да бъде оставен за след изборите. Никой няма да ни прости, ако заради вътрешни раздори, оставим ГЕРБ да спечели.

- Падналата от власт след протести ГЕРБ си вдигна рейтинга в последните седмици. Как си обяснявате този феномен?

- Скептичен съм към тези социологически изследвания. По-скоро рейтингът на ГЕРБ е спрял да пада. Забелязах също и че нашият е спрял да се качва. В момента рейтингите на големите партии са замръзнали. Не знам как да си го обясня – това е тема за социолозите. Протестите обаче загубиха посока и оттам започна възстановяването на позициите на ГЕРБ. Следващият месец обаче ще е ключов за резултатите от вота на 12 май.

- Номинацията на Пламен Орешарски за премиер добър вариант ли е за БСП?

- Аз не съм присъствал на форум, на който да е имало официална номинация на г-н Орешарски. Ако правилно разбирам, той за момента е номинация на председателя на БСП. Когато има официален форум на БСП – било Национален съвет, било Конгрес, на който се обсъжда това, ще си кажа моето мнение. Не искам да го казвам, преди да съм го казал вътре в партията.

- Т.е. БСП официално не е номинирала Пламен Орешарски за премиер?

- Аз поне не съм чул такова нещо и не съм присъствал на такъв Национален съвет, на който да бъде номиниран официално от партията. Засега все още чета за него като номинация на Сергей Станишев.

- Спомняме си, че като зам. министър на Орешарски Вие напуснахте поста скандално. Обвинихте го, че се е отказал от промени в Закона за хазарта след среща с Васил Божков. Това така ли е наистина?

- Аз не се отказвам от нито една моя дума, която съм казал тогава – през 2007 г. И затова казах, че когато има официална дискусия вътре в БСП за бъдещия премиер, ще си кажа моето мнение. Но пак повтарям – нито се отказвам от думите си през 2007 г., от нито една от тях, нито пък искам да говоря сега, преди да съм си казал мнението вътре в партията. Мисля, че това е нормалното поведение, когато обсъждаме сериозни неща.

- БСП продължава да иска да строи АЕЦ „Белене” при това свръхпроизводство на ел. енергия, което докара до колапс енергетиката ни. БСП бърка ли в този случай?

- Не. Производството на ядрена енергия е една от малкото високи технологии в България. То е способно да създава високо платени работни места за добре обучени хора. Все пак централата ще се строи няколко години и трябва да гледаме в перспектива – какво ще е потреблението след 5-6 години и то не само в България, но и на европейския пазар. Сега има много лошо стечение на обстоятелствата – криза в Европа, намалено потребление, високо производство от ВЕИ-та, високо производство на водни електроцентрали заради силното топене на снеговете и дъждовете и липса на регионален пазар.

- Гласувал ли сте някога за друга партия освен за БСП?

- В началото на прехода – да.

- За коя?

- На първите избори 1990 г. бях студент и не бях в България. Тогава не гласувах. Може би 1991 г. гласувах за някакви малки партии, но не си спомням кои. Не съм гласувал за голяма партия. Тогава исках в България да има сериозна промяна и общо взето чаках реформирането на всички партии и най-напред на БСП, защото тогава тя естествено имаше нужда от голяма промяна като наследник на БКП. В същото време в тогавашното СДС за съжаление нямах доверие в хората. Иначе там имаше и социалдемократи и зелени и какво ли не. Те тогава не бяха дясна партия, те бяха всичко. И в този смисъл всеки можеше да намери своя представител там, но не ми хареса качеството на хората.

- А БСП вече реформирана партия ли е?

- Е, разбира се, в сравнение с тогава – дето се вика 20 години минаха и нищо да не беше правила, щеше да се реформира. Много по-различна е от тогава. Дори и като възрастов и ръководен състав и като платформи и като идеи. БСП направи в периода 2005 – 2009 г. една от най-силните данъчни реформи на България. Тогава приехме изцяло нови корпоративни данъци, изцяло нови данъци на физическите лица, изцяло нов закон за акциза, изцяло нов закон за ДДС. Това беше една тотална промяна под ръководството на БСП. И една партия, която не се е променила, няма как да направи промяна в такова основно нещо, като данъчната реформа.

- Всъщност, кой беше мозъкът на тази реформа тогава?

- Тя винаги се е правела от Министерството на финансите.

- От Пламен Орешарски?

- Като зад нея винаги е стояла политическата воля на управляващата партия.

- Вие бяхте ли подал вече оставка?

- Не, аз подадох оставка 2007 г., а тези неща се случваха през 2005 и 2006 г. Единственият данък, по който аз не съм работил и за който бях против, е плоският данък, който бе въведен 2008 г. Не бях толкова против към това, че данъкът е плосък, а към това, че няма необлагаем минимум. Което за мен беше грешка. И сега с нашите предложения за преминаване към прогресивен данък ние поправяме тази грешка и въвеждаме справедливост. И се опитваме да го направим така, че да не влияем върху доходите на средната класа – хора с добри доходи от порядъка на 2-3 хиляди лева. Това би било несправедливост към хората, работещи в IT-сектора, във високотехнологични производства. Затова предлагаме по-висока ставка само за доходи над 4500 лева на месец.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК