Германци поправиха космическото око на Рожен

Само в ПИК
Германци поправиха космическото око на Рожен
Автор: ПИК
Дата
Дата
1935
Коментари
0
Германци поправиха космическото око на Рожен

Двуметровото огледало от обсерваторията в Рожен се върна от ремонт в Германия. С него космическите обекти могат да се наблюдават в различни режими. Той дава възможност за получаване на спектри с висока разделителна способност на различни видове звезди, кадри на далечни галактики, изображения на близки комети и астероиди.  

Ремонтът на уреда се наложи заради обновяване на двуметровото огледало, съобщава "Марица". Отражателният му слой трябва да се обновява на 7-8 години. Това се постига чрез отлагане на нов слой алуминий върху предварително почистената повърхност, след което се добавя тънък защитен слой MgF2. 

 Това се прави в едрогабаритна вакуумна камера, каквато в България няма. Затова огледалото се транспортира до град Йена в Германия, където се намира фирмата 4H-Jena engineering. Тя е един от наследниците на заводите Карл-Цайс, в който преди около 40 години е бил произведен двуметровият телескоп на Националната астрономическа обсерватория.

Поредното обновяване на главното огледало бе извършено през лятото на тази година. То вече е върнато у нас и е монтирано. За транспортирането му до Йена тежащото близо 2 тона огледало бе положено в специален сандък. На 12 септември огледалото се върна обратно в обсерваторията в Рожен и започна неговият монтаж.  

Към момента космическите очи на България отново са отворени към небето. Финансирането на тези дейности стана възможно благодарение на целевото финансиране за Обсерваторията, одобрено от Министерския съвет през декември 2016 г., обясниха от Обсерваторията.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Владимир Пенев
Владимир Пенев
актьор
Става на: 59 години
Екатерина Михайлова
Екатерина Михайлова
юрист, политик от ДСБ
Илияна Йотова
Илияна Йотова
вицепрезидент
проф. Симеон Щерев
проф. Симеон Щерев
музикант
Става на: 74 години

Един си купил куче птичар, но след една седмица го върнал. - Защо го връщате?? - Не струва! - Как не струва - това е куче медалист!! - Станала е някаква грешка - или не може да лети, или не го хвърлям достатъчно високо.