ТОП НОВИНАТА

Говорителят на Цацаров пред ПИК за запора на Прокопиеви: Главният прокурор не коментира обвиняеми лица и статии в прилежащите им медии

Само в ПИК
Говорителят на Цацаров пред ПИК за запора на Прокопиеви: Главният прокурор не коментира обвиняеми лица и статии в прилежащите им медии
Автор: ПИК
Дата
Дата
20390
Коментари
2
Говорителят на Цацаров пред ПИК за запора на Прокопиеви: Главният прокурор не коментира обвиняеми лица и статии в прилежащите им медии

Главният прокурор не коментира обвиняеми лица и стати в прилежащите им медии. Това коментира пред ПИК говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод твърденията на Галя и Иво Прокопиеви, че утре собствеността им, както и "Икономедия", ще бъдат запорирани. 

Това щяло да стане от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. 

От Комисията бяха лаконични, че изпълняват закона. "Съгласно чл. 25 ал. 1 от Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (ЗОПДНПИ), проверка на имуществото започва след уведомление на прокурор за повдигнато обвинение по изрично упоменати в чл. 22 от ЗОПДНПИ членове от НК. Съгласно чл. 27, ал. 1 и 2 от ЗОПДНПИ проверката продължава до една година като с решение на Комисията този срок може еднократно да бъде увеличен с 6 месеца", се казва в позицията на КОНПИ. 

Оттам обаче не влизат в конкретика за имуществото на Прокопиеви, въпреки че става ясно, че е започнала проверка на имуществото им, след като е получено уведомление за повдигнато обвинение на Иво Прокопиев. 

Припомняме, че в началото на тази година Прокопиев стана обвиняем по делото за продажба на акциите на държавата в „ЕВН Електроразпределение България“ АД. Прокопиев е привлечен като обвиняем по досъдебното производство на СГП, по което е обвиняем и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.  

По същото производство бе предявено обвинение на бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. Прокопиев е обвинен в това, че в периода месец май - юни 2011 г., в съучастие като помагач със Симеон Дянков - заместник министър-председател и министър на финансите на Република България, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията - престъпление по чл. 283а, т. 1, вр. чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4 вр. ал.1 от НК. Иво Прокопиев е с мярка за неотклонение “Подписка“.   

Трайчо Трайков пък беше обвинен че не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество и се е съгласил за продажбата на миноритарния дял на държавата в дружеството. 

Това е станало в нарушение на утвърдената от Министерския съвет през 2003 г. стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества. Съгласно стратегията държавният дял в печеливши дружества трябвало да се продава на печеливша цена. През 2011 г. държавата взела решение да продаде 51 000 акции в ЕВН. Една акция е струвала 1412 евро, а всъщност били продадени на двойно по-ниска цена - 1600 лева за акция. 

По това производство другият обвиняем - бившият финансов министър Симеон Дянков, който е в чужбина, обеща да съдейства на прокуратурата. " Всички мои действия като вицепремиер и министър на финансите бяха стриктно съобразени с принципа точно изпълнение на действащите закони и защита на държавния интерес", съобщи Дянков в личния си профил във Фейсбук след като имаше информация, че може да бъде обявен и за издирване. 

От съда обявиха, че има 94 гома доказателства, 6 обвиняеми и над 66 свидетели, съобщи преди време ПИК TV. Предстои да бъде избран на случаен принцип съдебнията състав чрез компютърната система на СГС. Делото бе образувано пред журналисти и се разпределя между общо 32-ма съдии от СГС, като компютърът избра автоматично съдия Костадинка Костадинова.

Тя е съдията, която пусна под домашен арест Евелин Банев-Брендо, докато течеше делото за пране на пари и той изчезна зад граница. Впоследствие получи присъда от 7 години и половина затвор за пране на 2 млн. евро от наркотрафик на първа инстанция. 

Още по темата
Извънредно! Иво и Галя Прокопиеви обявиха, че ще запорират имуществото им, включително "Дневник" и "Капитал"
Часовник
14:36
Собствеността на Иво и Галя Прокопиеви ще бъде запорирана утре по искане на Комисията за незаконно придобито имущество. Това съобщават ведомствените издания на Прокопиеви "Дневник" и "Капитал". В...
Напиши коментар »
(2)
1
УПРАВЛАВА ВИ МАФИЯТА ПУРКО РОРА НИ Е СЛУГА НА МЕГАКОНТРАБАНДИСТ НА ЦИГАРИ И ОЩЕ НЕЩО , ГНУС МЕ Е САМО КАТО ГО ВИДЯ ГЛАДНИЯ НИ ПУРКО РОР
2
А кога да чакаме изявлението за Киро Гела?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Очертават се сериозни недоразумения в интимните отношения, които изтласкват всичко друго на заден план през следващите седем дни. Пазете се от настинки и вируси, периодът е рисков за здравето ви. Имате планове в събота, но те се променят в движение. Това ще ви изнервя, а потърпевши са най-близките ви хора. Делови партньори и сътрудници ви изненадват с бързите си реакции в понеделник. Постарайте се да бъдете и вие на ниво. Внимавайте да не бъдете прекалено разточителни с парите, задават се неотложни плащания. Харчете разумно, защото по празниците ще се докарате до фалит.
ВИП рожденици
Любен Дилов-син
Любен Дилов-син
писател, журналист, политик
Става на: 53 години

Мъже, помнете! Жената трябва да има пълен гардероб с дрехи, за да не може да се помести там любовник...