Вход
София
Времето в София 19 o C

ГОЛЯМА ОПАСНОСТ! Утайките от Пловдив може да отровят река Марица

ГОЛЯМА ОПАСНОСТ! Утайките от Пловдив може да отровят река Марица

на 04.10.2017
1353
0
ГОЛЯМА ОПАСНОСТ! Утайките от Пловдив може да отровят река Марица
Автор: ПИК
04.10.2017
0
1353

Утайките от Пловдивската пречиствателната станция, които се съхраняват край Катуница, могат да се свлекат в коритото на Чая и оттам по Марица да достигнат до Турция и Гърция. Опасността е съвсем реална при обилни води в реката. Затова алармира кметът на община Садово Димитър Здравков. Той припомни, че в депото се съхраняват близо 1 млн. тона утайки, които представляват гъсти фекални и други органични маси. Еко бомбата цъка заради нерегламентирани изкопи на метри, от които се извлича баластра и строителни материали в близост. 

Според Здравков от една година бизнесменът Александър Стамболийски копае на ръба на старото сметище. В коритото на реката вече имало вирове, дълбоки по 5-6 метра, от които чакълът и пясъкът са иззети. Според Здравков Стамболийски, който държи бившата база на „Мостстрой” в Катуница, изгребвал баластрата, а след това запълвал рововете със строителни отпадъци, пише в. "Марица" 

Според зам.-кметът Петър Георгиев боклуците идвали нелегално с камиони. Тази пролет в района те хванали при внезапна проверка две пълни гондоли, които отивали да изсипват товара си във въпросните изкопи. 

Съставяли сме актове, даже и в кабинета ми сме се срещали със Стамболийски. Той парадира, че има разрешителни за дейността, но нищо не ни е представил, категоричен е Здравков.    

Проверка на „Марица” установи, че базата на Стамболийски се намира на метри от старото депо на Пречиствателната станция и река Чая. Районът наоколо е като лунен пейзаж. Огромни кратери с размерите на речно корито се виждат в близост до бившата база на „Мостстрой”. От тях са изгребани пластовете пръст, за да се стигне до пласта баластра отдолу. В някои от дупките има изсипани боклуци, други вече са обрасли с трева. 

Екипът ни не откри в четвъртък Стамболийски в базата му. Още при влизането до входа се забелязва кратер, който е на няколко метра от депото. В базата влизаха празни камиони, които товареха баластра. На място работеше трошачна машина, кантар. Репортерът ни видя огромни камари натрупан материал.     

Името на Александър Стамболийски Крайнянов нашумя още през 2014 г., когато лично кметът на община "Родопи" влезе в спор с бизнесмена. След постъпил сигнал, че край Ягодово се копае, Спасов хукна с автомобила си да провери на място. 

Преди 2-3 г. лично аз го хванах да копае. Около 7,15 ч. ми звъннаха и отидох на място. Видях багер и два-три камиона. Заложих колата, така че да не могат да избягат. Багерът се скри, а камионът избяга. Направих дори и 10-15 снимки и звъннах в Пето РПУ, спомня си Спасов. Оттам му обяснили, че са нужни свидетели. Кметът ги попитал какви по-сигурни свидетели от него, който с очите си видял всичко и направил дори снимки. Спасов дал обяснения пред полицията, но след изтичането на срока за разследване получил писмо, че не могат да установят чий е багерът, копал на мястото. 

Тогава направих геодезия на мястото и установихме, че е копано в частна земя, която Стамболийски е купил, след като се е свързал със собствениците. Според мен той използва слабостите на системата, коментира Спасов. Според управника Министерството на енергетиката дава право за проучване, но в него не се посочва колко кубика материал може да се вади през този период, за какви срокове. Не е ясно и как се следи тази дейност, смята управникът на община "Родопи". Той обясни, че кметовете нямат почти никакви правомощия, нито кой извършва проучвания и добив. Когато някой подаде документи за проучване или концесия, от министерството изпращали писмо, с което изисквали общината да отговори на няколко въпроса. Това е дали има ПУП за терена, дали минава важна инфраструктура по него и какви са намеренията на общината за въпросния терен, обясни главният експерт в отдел „Екология” в община "Родопи" Светослав Димов.    

Проверка на „Марица” установи, че срещу Стамболийски от община "Родопи" няма съставяни актове. В отдел „Екология” признават, че в службата им са постъпвали сигнали преди време, но не са налагали санкции, тъй като не са го хващали в крачка.   

Щом звъннем, 10 минути преди полицията да дойде на място, камионите се разбягват, спомня си за проверките в района шефът на отдел „Екология” в „Родопи” . 

Справка в регистъра на Министерство на енергетиката за издадени разрешителни за търсене и проучване на подземни богатства показва, че в него не фигурира фирмата на Стамболийски „Мостстрой Пловдив Плант” ЕООД. Дружеството не е и в регистъра с издадени разрешения за концесии при добива на строителни материали. 

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Ефрейтор пред строя: - Сега отиваме да товарим алюмений! - Господин ефрейтор, не алюмений, а алуминий! - А, който е доста умен, ще ходи да товари чугуний!

няма нови новини
Днес: 363
hot
най-четени новини в момента
сега
2414
четат ПИК
сега
четат тази новина
Тези три зодии трудно се доверяват
x