ГОРЕЩА ТЕМА: Ще убият ли ниските цени българското зеле?

Само в ПИК
ГОРЕЩА ТЕМА: Ще убият ли ниските цени българското зеле?
Автор: ПИК
Дата
Дата
8016
Коментари
4
ГОРЕЩА ТЕМА: Ще убият ли ниските цени българското зеле?

Ниските изкупни цени и намаленото търсене карат производители на зеле да намалят площите си с отглеждана продукция. Миналата година цената му бе паднала до рекордно ниски нива от 25 стотинки за килограм, провокирано от намаленото търсене. Така тонове продукция останаха на полето.

Тази година производителите са намалили площите с със зеле. Денка Добрева отглежда своята продукция в село Салманово, разказва Дарик.

Два пъти по-малко сме насели – 4-5 декара. Миналата година бяха 15. Тази година са по-малко, защото няма работна ръка и големите вериги ни унищожават, оплаква се жената. Тя и семейството й очакват да имат около 12 тона зеле и се надяват скоро търсенето да се увеличи. В момента предлагат стоката на 80 ст., но са готови и за понижаване на цената.

До 60 ст. сме на печалба, после вече е загуба. Ние го изкарваме с ремарке, прехвърляме по бусове и това е разход, обяснява Денка и допълва, че постоянно се покачват цените на семената и препаратите.

Към момента търсене на зеле има, но е сравнително слабо. 

Гюлтен Мехмедова, която е продавачка на пазара в Шумен обяснява, че се купува, но в по-малки количества, тъй като е рано. След 7-10 ноември започват да търсят зеле за затваряне, казва тя.

В очакване на промоциите на големите хипермаркети, продавачи и производители изтъкват качествата на родната продукция пред тази, предлагана на атрактивна цена от големите търговски вериги.

Продавачката посочва, че българското зеле е хубаво и подходящо за зимнина. 

Вносното е едно твърдо – никакво. Като се съпоставят зелките на едно място и си проличава, обяснява тя.

Валя Младенова е от клиентите, които предпочитат българско зеле и не би избрала вносна продукция, дори и на по-ниска цена.

Не съм сигурна откъде е, а тук имам познати, които могат да гарантират, че зелето е хубаво. И да е по-скъпо – пак ще сложим, казва клиентката и допълва, че се надява цената малко да падне.

Напиши коментар »
(4)
1
Ако съм сигурен, че е българско и на тройна цена да е, ще си купя !!!
2
Не ниската цена на ЗЕЛЕТО ще го унищожи а НИСКИТЕ ДОХОДИ и МИЗЕРИЯТА на която са подложени Българите вече 75 години ето това Ще унищожи ДАЖЕ и държавата със ГРЪМКИ ЛОЗУНГИ и ОБЕЩАНИЯ не може да се нахрани народа...Но всеки народ си заслужава Управниците ЗАЩОТО САМ СИ ГИ ИЗБИРА......Крадеца ще ти открадне я телефон пари кола все придобивки получени със труд А Политика краде АНГРО всичко до което се докопа Здравеопазване Пенсионни фондове Трудово заплащане Но ние ги избираме докато крадеца избира вас........Трябва ДЪЛБОКА ОРАН та да се унищожи всичко гнило......
3
Търсете български сорт зеле , Иначе то всичкото е от България но семената на повечето зеле по пазарите е от чужбина .
4
няма тьрсене защото киселото зеле в бидона е вредно за здравето други пьк ги боли стомаха от постното зеле така че перспективата не е добра за зелето тази година доматите и чушките бяха много лоши с бял корен грьцкото грозде е с лошо качество чесьньт е 8 лв за кг
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Бранимира Антонова
Бранимира Антонова
първата "Мис България" (1967 г.)
Явор Хайтов
Явор Хайтов
политик
Става на: 48 години

Ако в семейството жената винаги е права, а мъжа не е… и мъжа каже, че жена му е права… права ли е или не е?