БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ГОРЕЩО! Проучване разкри: България има 10 хиляди милионери и 5 милиардери

Само в ПИК
ГОРЕЩО! Проучване разкри: България има 10 хиляди милионери и 5 милиардери
Автор: ПИК
Дата
Дата
31995
Коментари
13
ГОРЕЩО! Проучване разкри: България има 10 хиляди милионери и 5 милиардери

Проучване на „Мерил Линч“ изненадващо показва, че трите региона с най-голяма концентрация на милионери са Латинска Америка, Близкия изток и Източна Европа.

При всичките мрачни краски около световната рецесия е трудно да се съсредоточим върху факта, че някои хора всъщност продължават да правят пари и че някои от тези хора са в България.

В България в момента има около 10 хил. милионери, а според някои тази цифра е консервативна, съобщава в. „Стандарт“.

В световен мащаб милионерите наброяват около 10 милиона души, като богатство им възлиза на 40,7 трлн. долара.

Проучване на „Мерил Линч“ (Merrill Lynch) изненадващо показва, че трите региона с най-голяма концентрация на милионери са Латинска Америка, Близкия изток и Източна Европа.

Полша, Чехия и Словакия заемат първите три места в Източна Европа в класацията на милионерите, следвани на четвърто място от България, се посочва в публикацията.

Страната ни обаче е на първо място по брой на мултимилионерите и милиардерите в Източна Европа.

В България няма официални статистически данни, по които да бъде изчислен броят на милионерите, както в САЩ примерно се използват класациите на списание „Форбс„, а и е трудно да бъде дефинирано понятието милионер, според Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие.

Когато се изчислява броят на милионерите, не е достатъчно просто да бъдат взети предвид активите им, а трябва да бъдат включени и парите, които те дължат.

Един милионер може да притежава имущество, оценено на 50 млн. евро, но в същото време може да дължи 50 млн. евро на банката. Ако се разглеждат само активите по отношение на притежанието на недвижимо имущество, някои твърдят, че всички, които притежават недвижима собственост в центъра на София, ще бъдат милионери.

По същия начин всеки, който притежава земеделска земя около столицата, която може да бъде урегулирана и продадена на строителни предприемачи, е също милионер.

По отношение на милионите в банката обаче тези хора са малко, повечето от тях са реинвестирали богатството си, за да го увеличат. Един милион не е чак толкова много и около 70% от собствениците на строителни компании в България са милионери, както и голяма част от бизнесмените в туристическия сектор, според Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара.

В България е известна следната фраза: всички страни си имат мафия, но в България мафията си има страна! С падането на комунизма голяма част от публичните пари бяха плячкосани и прехвърлени в чужбина. Журналистът Григор Лилов проучва въпроса с българските милионери и откъде идват парите им, откривайки, че докато в Испания има само един милиардер, в България има пет и че 80% от българските милионери имат силни връзки с организираната престъпност, съобщи „Стандарт“.

Според Божидар Данев в България няма повече от 1000 – 1100 истински милионери, ако бъдат изключени тези, които имат задължения, и тези, които са натрупали богатството си по незаконен начин.

Списъкът на богатите в България се оглавява от Васил Божков, който притежава няколко частни бизнеса в цялата страна, както и най-голямата и скъпа колекция антики в страната. Състоянието му се оценява приблизително на около 760 млн. евро.

Икономистът Георги Ангелов дели българските милионери на две групи: тези, които са били късметлии и са наследили земя от дядо си или баба си, разположена в апетитен район, и спекулативните милионери, които са направили хитри инвестиции в сектори, които са се разраснали в последните години.

Повечето български милионери са мъже, като броят на 30-годишните нараства. По-голямата част от тях притежават собствен бизнес и са натрупали богатството си в сектора на недвижимите имоти.

Повечето български милионери предпочитат да стоят далеч от светлината на прожекторите. Те обичат скъпи часовници, притежават лични самолети, карат коли за по 440 000 евро и плуват с яхти на стойност 10 млн. евро. Те почиват на Малдивите, наемайки цели острови, за да не бъдат обезпокоявани.

Напиши коментар »
(13)
1
Сега разбрахте в кои комунистически свине, заминаха спестяванията на народа 96г при фалита на банките и приватизираната ни икономиката!!!
2
БСП И ДПС "ЕЛИТА" И КОСТУФ.
3
С държавни пари - милиционери и комунисти! Споко, ще пукнат и те!
4
Утре поне двама ще се метнат от яд
5
Явно в наш'та държава натрупването на пари е възможно ако дядо ти е бил, я скотовъд, я овощар. Продаваш земицата и хоп милионер, добавен вътрешен продукт(ДвП)=нила. Туризъм=ДВП=О. Накрая ще сме като Малдивите.
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
Всички агенти на ДС са мултимилионери, а вече и децата им. Има ли значение за кого ще гласувате?
8
И МЕН ДА МЕ ЗАПИШАТ СРЕД МИЛИОНЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ,ЗАЩОТО И АЗ ЕДИН МИЛИОН ЖЕЛАНИЯ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ.
9
Я МИ СМЕТНИ КОЛКО ГЛАВИ ДОБИТЪК ИЛИ КОЛКО ДЕКАРА ТРЯБВА ДА ПРОДАМ ЗА ДА СТАНА МИЛИОНЕР, ЗА МИЛИАРДЕР , НЕ ЩА? МНОГО ПО ЛЕСНО Е АКО ДЯДО ТИ Е БИЛ ШУМКАР, ГОЛТАК, ЦЪРВУЛ, ОБИРДЖИЯ НА МАНДРИ И СЕГА ДА СТАНЕШ МИЛИОНЕР!
10
До,като ни насъскват един срещу друг,някои ще правят пари за сметка на простотията и злобата!Няма комунисти,бойковисти,костовисти и т.н.има простотия,незнание,лизегъство и лростотия!Евала на трънчани,така се прави!
11
Който държи икономическата власт, държи всичко. Политика е само за "парлама".
12
Ами те имената на кредитните милионери ги публикува още преди години. Точно 10 000 тариката.
13
С изключение на милионерите--късметлии,всички останали родни милионери са -Мародери, подхвърляйки заплати от по 400--600 лв.заплати ..на своите роби,които с кървав труд са им изкарали МИЛИОНИТЕ........Жалко,че приличаме на Латино-Американска държава,но не и на Европейска ! ! !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Уютно е на всички, ползващи се с благоразположението ви в началото на периода, но горкò на онези, стоящи в периферията на интересите ви. Не се колебайте да отстоявате истината във вторник и запазете достойнството си, като не се поддавате на провокатори. Бизнес делата ви ще се развиват според очакванията в сряда, без изненади и удари под кръста. Материалната осигуреност ще ви подтикне към разширяване на дейността, правейки удачни вложения. Бъдете достъпни и се радвайте на хубавите мигове, с които животът щедро ще ви дари.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

- Ти отгатваш всички мои желания... ти ме правиш така щастлива!
- Още вино?
- Невероятно! Как така ти се получава?!