БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ГОРЕЩО! Проучване разкри: България има 10 хиляди милионери и 5 милиардери

Само в ПИК
ГОРЕЩО! Проучване разкри: България има 10 хиляди милионери и 5 милиардери
Автор: ПИК
Дата
Дата
31258
Коментари
13
ГОРЕЩО! Проучване разкри: България има 10 хиляди милионери и 5 милиардери

Проучване на „Мерил Линч“ изненадващо показва, че трите региона с най-голяма концентрация на милионери са Латинска Америка, Близкия изток и Източна Европа.

При всичките мрачни краски около световната рецесия е трудно да се съсредоточим върху факта, че някои хора всъщност продължават да правят пари и че някои от тези хора са в България.

В България в момента има около 10 хил. милионери, а според някои тази цифра е консервативна, съобщава в. „Стандарт“.

В световен мащаб милионерите наброяват около 10 милиона души, като богатство им възлиза на 40,7 трлн. долара.

Проучване на „Мерил Линч“ (Merrill Lynch) изненадващо показва, че трите региона с най-голяма концентрация на милионери са Латинска Америка, Близкия изток и Източна Европа.

Полша, Чехия и Словакия заемат първите три места в Източна Европа в класацията на милионерите, следвани на четвърто място от България, се посочва в публикацията.

Страната ни обаче е на първо място по брой на мултимилионерите и милиардерите в Източна Европа.

В България няма официални статистически данни, по които да бъде изчислен броят на милионерите, както в САЩ примерно се използват класациите на списание „Форбс„, а и е трудно да бъде дефинирано понятието милионер, според Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие.

Когато се изчислява броят на милионерите, не е достатъчно просто да бъдат взети предвид активите им, а трябва да бъдат включени и парите, които те дължат.

Един милионер може да притежава имущество, оценено на 50 млн. евро, но в същото време може да дължи 50 млн. евро на банката. Ако се разглеждат само активите по отношение на притежанието на недвижимо имущество, някои твърдят, че всички, които притежават недвижима собственост в центъра на София, ще бъдат милионери.

По същия начин всеки, който притежава земеделска земя около столицата, която може да бъде урегулирана и продадена на строителни предприемачи, е също милионер.

По отношение на милионите в банката обаче тези хора са малко, повечето от тях са реинвестирали богатството си, за да го увеличат. Един милион не е чак толкова много и около 70% от собствениците на строителни компании в България са милионери, както и голяма част от бизнесмените в туристическия сектор, според Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара.

В България е известна следната фраза: всички страни си имат мафия, но в България мафията си има страна! С падането на комунизма голяма част от публичните пари бяха плячкосани и прехвърлени в чужбина. Журналистът Григор Лилов проучва въпроса с българските милионери и откъде идват парите им, откривайки, че докато в Испания има само един милиардер, в България има пет и че 80% от българските милионери имат силни връзки с организираната престъпност, съобщи „Стандарт“.

Според Божидар Данев в България няма повече от 1000 – 1100 истински милионери, ако бъдат изключени тези, които имат задължения, и тези, които са натрупали богатството си по незаконен начин.

Списъкът на богатите в България се оглавява от Васил Божков, който притежава няколко частни бизнеса в цялата страна, както и най-голямата и скъпа колекция антики в страната. Състоянието му се оценява приблизително на около 760 млн. евро.

Икономистът Георги Ангелов дели българските милионери на две групи: тези, които са били късметлии и са наследили земя от дядо си или баба си, разположена в апетитен район, и спекулативните милионери, които са направили хитри инвестиции в сектори, които са се разраснали в последните години.

Повечето български милионери са мъже, като броят на 30-годишните нараства. По-голямата част от тях притежават собствен бизнес и са натрупали богатството си в сектора на недвижимите имоти.

Повечето български милионери предпочитат да стоят далеч от светлината на прожекторите. Те обичат скъпи часовници, притежават лични самолети, карат коли за по 440 000 евро и плуват с яхти на стойност 10 млн. евро. Те почиват на Малдивите, наемайки цели острови, за да не бъдат обезпокоявани.

Напиши коментар »
(13)
1
Сега разбрахте в кои комунистически свине, заминаха спестяванията на народа 96г при фалита на банките и приватизираната ни икономиката!!!
2
БСП И ДПС "ЕЛИТА" И КОСТУФ.
3
С държавни пари - милиционери и комунисти! Споко, ще пукнат и те!
4
Утре поне двама ще се метнат от яд
5
Явно в наш'та държава натрупването на пари е възможно ако дядо ти е бил, я скотовъд, я овощар. Продаваш земицата и хоп милионер, добавен вътрешен продукт(ДвП)=нила. Туризъм=ДВП=О. Накрая ще сме като Малдивите.
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
Всички агенти на ДС са мултимилионери, а вече и децата им. Има ли значение за кого ще гласувате?
8
И МЕН ДА МЕ ЗАПИШАТ СРЕД МИЛИОНЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ,ЗАЩОТО И АЗ ЕДИН МИЛИОН ЖЕЛАНИЯ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ.
9
Я МИ СМЕТНИ КОЛКО ГЛАВИ ДОБИТЪК ИЛИ КОЛКО ДЕКАРА ТРЯБВА ДА ПРОДАМ ЗА ДА СТАНА МИЛИОНЕР, ЗА МИЛИАРДЕР , НЕ ЩА? МНОГО ПО ЛЕСНО Е АКО ДЯДО ТИ Е БИЛ ШУМКАР, ГОЛТАК, ЦЪРВУЛ, ОБИРДЖИЯ НА МАНДРИ И СЕГА ДА СТАНЕШ МИЛИОНЕР!
10
До,като ни насъскват един срещу друг,някои ще правят пари за сметка на простотията и злобата!Няма комунисти,бойковисти,костовисти и т.н.има простотия,незнание,лизегъство и лростотия!Евала на трънчани,така се прави!
11
Който държи икономическата власт, държи всичко. Политика е само за "парлама".
12
Ами те имената на кредитните милионери ги публикува още преди години. Точно 10 000 тариката.
13
С изключение на милионерите--късметлии,всички останали родни милионери са -Мародери, подхвърляйки заплати от по 400--600 лв.заплати ..на своите роби,които с кървав труд са им изкарали МИЛИОНИТЕ........Жалко,че приличаме на Латино-Американска държава,но не и на Европейска ! ! !
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, бизнесмен
Става на: 59 години

Един полицай копаел дупка в двора си. Минал комшията му и го попитал:
- За какво ти е тая дупка?
- Абе ще се снимам...
- Е, и?
- Ами искат ми снимка до кръста.
На другия ден съседът пак видял, че полицаят копае нова дупка до първата.
- Сега пък защо копаеш?
- Ами не съм разбрал вчера, те ми искали две снимки.