ГОРЕЩ ЕКШЪН! Еколози скочиха на БСК и Сашо Дончев: Превърнали сте се в радикално зелено НПО! ЦУМ-гейт да не стане МОСВ-гейт?

Само в ПИК
ГОРЕЩ ЕКШЪН! Еколози скочиха на БСК и Сашо Дончев: Превърнали сте се в радикално зелено НПО! ЦУМ-гейт да не стане МОСВ-гейт?
Автор: ПИК
Дата
Дата
6528
Коментари
1
ГОРЕЩ ЕКШЪН! Еколози скочиха на БСК и Сашо Дончев: Превърнали сте се в радикално зелено НПО! ЦУМ-гейт да не стане МОСВ-гейт?

Остро отворено писмо до Българска стопанска камара и медиите изпратиха от Национална асоциация "Българско Черноморие". В него те изразяват несъгласие с действията на камарата, касаещи екологични проекти и по-конкретно управлението на зоните НАТУРА-2000. Те припомнят, че председател на БСК е газовият бизнесмен Сашо Дончев и недоумяват защо структурата се държи като радикалнто зелено НПО. Ето какво се казва в писмото им.  

"Представителя на Българската стопанска камара/БСК/ - сдружение на работодатели в България, чиито членове са стопански субекти  юридически лица, регистрирани по Търговския закон, сдружение на работодатели в България с дял от брутния вътрешен продукт (БВП), представи становище съпоставимо със становищата на крайно зелени НПО. Председател на БСК е Сашо Дончев, изпълнителен директор и съсобственик на ,,Овергаз инк‘’, фирма посредничела между фирмата на Руската федерация ,,Газпром’ ’и българската фирма ,,Булгаргаз’’  за доставки на природен газ в България.

Г-н Дончев, подкрепя и катастрофиралата на изборите коалиция между ПП ,,Зелените’’, ПП ,, Да България’’ и ПП,, Деос’’.

На 13.07.2017 г., в МОСВ се проведе поредната работна среща за обсъждане подходи за управление на зоните НАТУРА 2000. При дебатите от предните 2 срещи се очертаха два вида становища от участниците в работната група- консорциума изпълнител на проекта, представители на МОСВ, НАБЧ, неправителствени организации, браншови организации и др.

На голямата част от участниците становището е принципал да бъде МОСВ, като освен с опазване на биоразнообразието да се съобразява и с донорите на това биоразнообразие- собствениците на имоти попадащи в защитените зони. Такива имоти притежават и членовете на БСК, като юридически лица.

На второ ниво управлението да бъде по териториите на областите, като на това ниво принципали да са областните управители, спазващи по-горните принципи. Ключова роля в това управление да играят и научните институти. Това е децентрализиран подход, който с помощта на научни данни се опазва биоразнообразието и се създават условия за финансов просперитет на живеещите в защитените зони, включително и на стопански предприятия собственост на членове на БСК.

Становището на шепата крайно зелени НПО е управлението да се осъществява от МОСВ и неговите структури - РИОСВ, като ключова роля в него да имат  коалицията от ,,Зелени’’ НПО. Умишлено се изключва отношение към управлението да имат собствениците на имоти попадащи в защитена зона от Натура 2000. ,,Зелените’’ НПО не притежават имоти, не са донори на биоразнообразие и не произвеждат биоразнообразие, а единствено и само бенефициенти на европейски и български финанси предназначени за биоразнообразието. През предния програмен период 2007-2014, групичката зелени НПО са УСВОИЛИ 405 000 000,00 Евро,( близо 800 милиона лева).Този подход е строго централизиран и представлява полу-национализация на имоти - по времето на комунизма такива бяха ТКЗС-тата (трудово кооперативни земеделски стопанства). А ролята на БКП, тогава управляваща ТКЗС-тата сега да се изпълнява от коалицията ,,Зелени’’ НПО.

Зеленото изказване на представителя на БСК, провокира един от участниците в работната група да попита, дали БСК си е сменила устава и вече е радикално зелено НПО. В своето изявление представителя на БСК, нямаше и дума за включване в управлението на членове на БСК, развиващи своята дейност в зони НАТУРА 2000. Точно обратно, изказването акцентира върху абсолютизирането на държавната власт.

Знаят ли членовете на БСК, че техен оторизиран представител, изказва тези свързани с биоразнообразието внушения, които съдържат в себе си идеи за национализация.

Това становище дали е внушено от г-н Сашо Дончев (ЦУМ-гейт да не стане МОСВ-гейт) или е съгласувано с управителния съвет на БСК? Ако първото е вярно, то може ли да се приеме, че г-н Дончев се опитва да използва най-старата (след 1989 г.), работодателска организация за свои лични политически пристрастия, с цел подмяна на легитимно избраните власти с непредставени в парламента политически партии плюс любими НПО, без да бъдат проведени  парламентарни избори? Ако второто е вярно, то тогава БСК няма място в националния съвет за тристранно сътрудничество (Министерски съвет, работодателски организации и профсъюзи).

Обществото не знае, но членовете на БСК трябва да знаят дали участват в организация, предприела курс към извършване на национализация в Р.България и да потвърдят или да преосмислят членството си.

Дълбоко уважаваме членовете на БСК, по тази причина чрез медиите ги информираме за позицията изразена от техния оторизиран представител в работната група към МОСВ, обсъждаща подходите за управление на защитени зони Натура 2000.

Информираме ги и затова, че до 15.07.2017 г.( вкл.), участниците в работната група в това число и БСК трябва да внесат писмени становища по начина на управление на зоните Натура 2000 в България, болшевишки или демократичен!

Има опасност от това, колкото и да са загрижени за природата, колкото и да спазват екологичните норми, бизнеса и собствеността на членовете на БСК в зони НАТУРА 2000 да бъдат управлявани от любими НПО и плавно национализирани (преминаване на частна собственост в държавна срещу заплащане или безвъзмездно).

Национална асоциация "Българско Черноморие"

 

Напиши коментар »
(1)
1
Всичко е от Сашо Дончев . И двете неща са верни - че Дончев се опитва да използва най-старата (след 1989 г.), работодателска организация за свои лични политически пристрастия / той помежду другото използва всичко , от което има келепир без да го интересува друго освен себе си /, с цел подмяна на легитимно избраните власти с непредставени в парламента политически партии плюс любими НПО, без да бъдат проведени парламентарни избори и е вярно също, че БСК няма място в националния съвет за тристранно сътрудничество (Министерски съвет, работодателски организации и профсъюзи) защото се занимава само с лобизъм.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Вежди Рашидов
Вежди Рашидов
скулптор, бивш министър на културата
Става на: 66 години
Иван Вуцов
Иван Вуцов
бивш футболист, треньор
Става на: 78 години
Мирослав Найденов
Мирослав Найденов
бивш министър на земеделието
Става на: 49 години
Свилен Нейков
Свилен Нейков
треньор по гребане, бивш министър на спорта
Става на: 53 години

- Деца, какъв урок имаме днес? - Математика, госпожо. - Диктувам задача: "Две млади интелигентни жени изпили една бутилка водка. Пита се в задачата за какъв хикс им е трябвало след това да пият и червено вино?"