ГОРЕЩ ЕКШЪН! Еколози скочиха на БСК и Сашо Дончев: Превърнали сте се в радикално зелено НПО! ЦУМ-гейт да не стане МОСВ-гейт?

Само в ПИК
ГОРЕЩ ЕКШЪН! Еколози скочиха на БСК и Сашо Дончев: Превърнали сте се в радикално зелено НПО! ЦУМ-гейт да не стане МОСВ-гейт?
Автор: ПИК
Дата
Дата
6227
Коментари
1
ГОРЕЩ ЕКШЪН! Еколози скочиха на БСК и Сашо Дончев: Превърнали сте се в радикално зелено НПО! ЦУМ-гейт да не стане МОСВ-гейт?

Остро отворено писмо до Българска стопанска камара и медиите изпратиха от Национална асоциация "Българско Черноморие". В него те изразяват несъгласие с действията на камарата, касаещи екологични проекти и по-конкретно управлението на зоните НАТУРА-2000. Те припомнят, че председател на БСК е газовият бизнесмен Сашо Дончев и недоумяват защо структурата се държи като радикалнто зелено НПО. Ето какво се казва в писмото им.  

"Представителя на Българската стопанска камара/БСК/ - сдружение на работодатели в България, чиито членове са стопански субекти  юридически лица, регистрирани по Търговския закон, сдружение на работодатели в България с дял от брутния вътрешен продукт (БВП), представи становище съпоставимо със становищата на крайно зелени НПО. Председател на БСК е Сашо Дончев, изпълнителен директор и съсобственик на ,,Овергаз инк‘’, фирма посредничела между фирмата на Руската федерация ,,Газпром’ ’и българската фирма ,,Булгаргаз’’  за доставки на природен газ в България.

Г-н Дончев, подкрепя и катастрофиралата на изборите коалиция между ПП ,,Зелените’’, ПП ,, Да България’’ и ПП,, Деос’’.

На 13.07.2017 г., в МОСВ се проведе поредната работна среща за обсъждане подходи за управление на зоните НАТУРА 2000. При дебатите от предните 2 срещи се очертаха два вида становища от участниците в работната група- консорциума изпълнител на проекта, представители на МОСВ, НАБЧ, неправителствени организации, браншови организации и др.

На голямата част от участниците становището е принципал да бъде МОСВ, като освен с опазване на биоразнообразието да се съобразява и с донорите на това биоразнообразие- собствениците на имоти попадащи в защитените зони. Такива имоти притежават и членовете на БСК, като юридически лица.

На второ ниво управлението да бъде по териториите на областите, като на това ниво принципали да са областните управители, спазващи по-горните принципи. Ключова роля в това управление да играят и научните институти. Това е децентрализиран подход, който с помощта на научни данни се опазва биоразнообразието и се създават условия за финансов просперитет на живеещите в защитените зони, включително и на стопански предприятия собственост на членове на БСК.

Становището на шепата крайно зелени НПО е управлението да се осъществява от МОСВ и неговите структури - РИОСВ, като ключова роля в него да имат  коалицията от ,,Зелени’’ НПО. Умишлено се изключва отношение към управлението да имат собствениците на имоти попадащи в защитена зона от Натура 2000. ,,Зелените’’ НПО не притежават имоти, не са донори на биоразнообразие и не произвеждат биоразнообразие, а единствено и само бенефициенти на европейски и български финанси предназначени за биоразнообразието. През предния програмен период 2007-2014, групичката зелени НПО са УСВОИЛИ 405 000 000,00 Евро,( близо 800 милиона лева).Този подход е строго централизиран и представлява полу-национализация на имоти - по времето на комунизма такива бяха ТКЗС-тата (трудово кооперативни земеделски стопанства). А ролята на БКП, тогава управляваща ТКЗС-тата сега да се изпълнява от коалицията ,,Зелени’’ НПО.

Зеленото изказване на представителя на БСК, провокира един от участниците в работната група да попита, дали БСК си е сменила устава и вече е радикално зелено НПО. В своето изявление представителя на БСК, нямаше и дума за включване в управлението на членове на БСК, развиващи своята дейност в зони НАТУРА 2000. Точно обратно, изказването акцентира върху абсолютизирането на държавната власт.

Знаят ли членовете на БСК, че техен оторизиран представител, изказва тези свързани с биоразнообразието внушения, които съдържат в себе си идеи за национализация.

Това становище дали е внушено от г-н Сашо Дончев (ЦУМ-гейт да не стане МОСВ-гейт) или е съгласувано с управителния съвет на БСК? Ако първото е вярно, то може ли да се приеме, че г-н Дончев се опитва да използва най-старата (след 1989 г.), работодателска организация за свои лични политически пристрастия, с цел подмяна на легитимно избраните власти с непредставени в парламента политически партии плюс любими НПО, без да бъдат проведени  парламентарни избори? Ако второто е вярно, то тогава БСК няма място в националния съвет за тристранно сътрудничество (Министерски съвет, работодателски организации и профсъюзи).

Обществото не знае, но членовете на БСК трябва да знаят дали участват в организация, предприела курс към извършване на национализация в Р.България и да потвърдят или да преосмислят членството си.

Дълбоко уважаваме членовете на БСК, по тази причина чрез медиите ги информираме за позицията изразена от техния оторизиран представител в работната група към МОСВ, обсъждаща подходите за управление на защитени зони Натура 2000.

Информираме ги и затова, че до 15.07.2017 г.( вкл.), участниците в работната група в това число и БСК трябва да внесат писмени становища по начина на управление на зоните Натура 2000 в България, болшевишки или демократичен!

Има опасност от това, колкото и да са загрижени за природата, колкото и да спазват екологичните норми, бизнеса и собствеността на членовете на БСК в зони НАТУРА 2000 да бъдат управлявани от любими НПО и плавно национализирани (преминаване на частна собственост в държавна срещу заплащане или безвъзмездно).

Национална асоциация "Българско Черноморие"

 

Напиши коментар »
(1)
1
Всичко е от Сашо Дончев . И двете неща са верни - че Дончев се опитва да използва най-старата (след 1989 г.), работодателска организация за свои лични политически пристрастия / той помежду другото използва всичко , от което има келепир без да го интересува друго освен себе си /, с цел подмяна на легитимно избраните власти с непредставени в парламента политически партии плюс любими НПО, без да бъдат проведени парламентарни избори и е вярно също, че БСК няма място в националния съвет за тристранно сътрудничество (Министерски съвет, работодателски организации и профсъюзи) защото се занимава само с лобизъм.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Валентин Танев
Валентин Танев
актьор
Става на: 60 години
Ина Ананиева
Ина Ананиева
треньор по худ. гимнастика
Мимоза Базова
Мимоза Базова
актриса

Две банички си говорят във фурната и едната вика:
– Здравей препечен!?!
Другата отвръща:
– Небеса, говореща баничка!!!