Вход
София
Времето в София 23 o C

Граждани искат разследване на Пеевски и медиите му

Граждани искат разследване на Пеевски и медиите му

на 20.03.2013
1439
1
Граждани искат разследване на Пеевски и медиите му
Автор: ПИК
20.03.2013
1
1439

Молят премиера за помощ

Протестно писмо срещу връщането на депутата от ДПС Делян Пеевски в Столичното следствие са изпратили до премиера Марин Райков група граждани и журналисти. В него те се възмущават от действията на Висшия съдебен съвет и се описват в какви конфликти на интереси е оплетен Пеевски. Откритото писмо е подписано от журналиста от "Биволъ" Атанас Чобанов, Лъчезар Петков, Калоян Кирилов, Магдалина Генова, Маргарита Костова, Мария Пейчева, Христо Иванов и др.

“Като граждани на Република България искаме да изразим безкрайното си възмущение от необичайно бързото, непрозрачно и неподлежащо на дискусия възстановяване на Делян Пеевски като следовател в НСС (за да излезе в отпуск дни след назначението си) след разпускането на Народното събрание, в което той беше депутат от парламентарната група на ДПС”, пише в писмото.

“Намираме, че човек с толкова неясна и противоречива биография, очевидно заплетен в множество конфликти на интереси, няма място в съдебната система - теза, споделяна от голяма част от българските граждани. Бихме искали да попитаме дали държавата ще продължи да бездейства пред очевидния монопол над печатните медии, които са собственост на Ирена Кръстева, майка на Делян Пеевски".

Авторите на писмото до премиера питат възможно ли е медиите на Пеевски и Кръстева да бъдат безпристрастни, възможно ли е според Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси в ситуацията да няма конфликт на интереси, правена ли е проверка и кога.

“Нормално ли е, морално ли е, макар и в рамките на закона, г-­н Пеевски да бъде възстановяван на работа от Висшия съдебен съвет, при условие че: в същия съвет член е и г­-н Васил Петров, с чиято дъщеря г-­н Пеевски има дете; предишният състав на ВСС е преценил, че г­-н Пеевски няма морални качества за магистрат?

Гражданите, подписали писмото, настояват да бъде разследвана връзката между Пеевски, медиите на Кръстева и Корпоративна търговска банка. Сред зададените въпроси на министър-председателя са има ли си тази банка медии, тонът и посоката на публикациите в тези медии зависят ли от интересите на банката, оказва ли се натиск и цензура на журналистите в тези медии, защо огромен процент от парите на държавните предприятия (за които има публична информация) се съхраняват ­ противно на логиката ­ в една единствена банка, и именно в КТБ.

"Смятате ли, че концентрацията на държавните средства само в една банка застрашава интересите на държавата и нейните граждани", питат в писмото и настояват незабавно да започне процес на пренасочване на парите на държавните предприятия от КТБ в други банки по прозрачен и аргументиран начин, с публична дискусия.

Чобанов и останалите автори на писмото призовават да започне проверка защо досега парите са били концентрирани в Корпоративна банка и питат кой и по какъв начин се е облагодетелствал от ситуацията: "Българските граждани имат право да знаят не само къде и как се харчат парите им, но и къде се съхраняват".

Авторите на писмото настояват Пеевски да бъде отстранен от позицията на следовател, както и да се разпореди щателна и прозрачна проверка дали е, и дали е бил в конфликт на интереси­ и като депутат, и като следовател, и като зам.-министър преди това. Според гражданите трябва  да се разпореди проверка и на дружествата, на които Пеевски е член, както и на медиите, на които майка му е собственик за злоупотреба с монополно положение.

"Смятаме също, че вземането на мерки не търпи отлагане, тъй като посочените конфликти на интереси, концентрацията на медийна власт и несанкционираното нарушаване на българските закони нарушава честното и законосъобразно провеждане на предстоящите парламентарни избори, което е и първа и основна задача на Вашето правителство", се казва още в писмото.

“Надяваме се това правителство да докаже безпристрастност и силна воля, като предприеме незабавни, прозрачни и резултатни действия. Искаме България да бъде демократичната държава с истински свободна,просперираща пазарна икономика. А това без справедливост и реално правосъдие е невъзможно”, завършва писмото.

Копие от него е изпратено още до президента, министрите на правосъдието, на финансите, омбудсмана, председателя на КЗК, председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, председателя на ГД “Конкуренция” към ЕК, както и до г-­н Жан­ Франсоа Жулиар, главен секретар на “Репортери без граници”.

И подписалите онлайн петиция в подкрепа на писмото граждани на URL адрес: http://www.peticiq.com/peevski_krasteva_ktb

Сподели:
Напиши коментар »
(1)
1
Отдавна това недоразумение на природата трябва заедно с мутер да е в панделата и дано това се случи по-скоро.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Баща отива в детската градина да прибере сина си.

- Кой е вашият? - пита учителката.

- Има ли значение, нали утре ще го върна.

няма нови новини
Днес: 321
hot
най-четени новини в момента
сега
2069
четат ПИК
сега
четат тази новина
МИСТЕРИЯ! НЛО прелетя над Гранд Каньона (ВИДЕО)
x