БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ДАМТН и агенцията по горите провериха 40 предприятия в дървопреработвателната промишленост

Само в ПИК
ДАМТН и агенцията по горите провериха 40 предприятия в дървопреработвателната промишленост
Автор: ПИК
Дата
Дата
3569
Коментари
0
ДАМТН и агенцията по горите провериха 40 предприятия в дървопреработвателната промишленост

В съвместна акция между Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) са проверени 40 предприятия в дървопреработвателната промишленост в периода между 19 и 21 април на територията на цялата страна.

В проверката от страна на ДАМТН са участвали две главни дирекции – „Инспекция държавен технически надзор“ (ГД ИДТН) и „Надзор на пазара“ (ГД НП). Целта на проверката от страна на ГД ИДТН, е да се проверят съоръжения с повишена опасност и тяхната . В посетените 40 броя предприятия от ДАМТН са проверени общо 51 броя съоръжения с повишена опасност и 79 броя машини пуснати в действие. 53 броя машини са с констатирани несъответствия по време на проверката, от тях 20 броя са без нанесена маркировка за съответствие СЕ и 24 броя не се придружават от декларация за съответствие и/или инструкция за експлоатация на български език.

Издадени са 13 броя Заповеди за спиране от експлоатация на съоръжения с повишена опасност, дадени са и 7 броя предписания. Спрени са със запис в ревизионна книга 2 броя съоръжения. Ще бъдат съставени 17 броя актове за административно нарушение. Основни нарушения по време на проверката са липса на регистрация на съоръженията с повишена опасност и липса на правоспособен персонал. Дървообработващите машини попадат в Приложение № 2 от Наредба за съществените изисквания и оценяване на съответствието на машините.Тези машини трябва да са пускат в действие, придружени с превод на оригиналната инструкция за експлоатация на български език (чл.112, ал.2 от НСИОСМ). Предвид рисковете, които крият машините за обработка на дървен материал, операторите/работниците трябва добре да познават инструкциите за безопасна работа, дадени от производителя. По такъв начин ще се намали риска от наранявания и неволни злополуки при работа с тези машини. 

Още по темата
Танева: Търсим изсветляване на горския сектор, финансов резултат и изпълнение на мерките срещу незаконните дейности в горите
Часовник
12:16
Търсим изсветляване на горския сектора, финансов резултат и изпълнение на мерките, които сме взели срещу незаконните дейности в горите. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
д-р Ангел Кунчев
д-р Ангел Кунчев
епидемиолог №1
Става на: 58 години
Емил Хърсев
Емил Хърсев
финансист
Става на: 56 години
Павел Писарев
Павел Писарев
публицист, бивш генерален директор на БНТ
Става на: 83 години

Една блондинка отива в туристическа агенция и пита: - Искам един билет до Париж. - А с коя компания искате да летите? Днес имаме 13 компании за Париж. - Не искам никакви компании, ще си летя сама!