Вход
София
Времето в София 18 o C

Даниела Петкова: Пари за пенсии хората ще имат само в частните ПФ, а не в държавния НОИ

Даниела Петкова: Пари за пенсии хората ще имат само в частните ПФ, а не в държавния НОИ

на 10.01.2015
1342
9
Даниела Петкова: Пари за пенсии хората ще имат само в частните ПФ, а не в държавния НОИ
Автор: ПИК
10.01.2015
9
1342

Даниела Петкова, директор на ПОК „Доверие“ АД, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорното предаване „На 6-тия ден“ на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

 Илиана Беновска припомни в ефира на „Радио К2“, че следващата седмица Комисията по бюджет и финанси в НС ще изиска от КФН и от други институции, свързани с надзора и контрола на пенсионно-осигурителните дружества, цялата информация за дейността на пенсионните фондове. Г-жо Петкова, Вас това притеснява ли Ви?

„Не, разбира се!“, категорично отговори Даниела Петкова. Тя допълни отговора си, че на ежедневна база се отчита всичко свързано с дейността на ПОК „Доверие“ АД в КФН, в банката-попечител и в БНБ. „Така или иначе ние сме предоставили тази информация и няма никакъв проблем, освен КФН и банката-попечител, с тази информация да се запознае всяка комисия в НС!“, заяви г-жа Петкова.

Как да изберат хората, родени след 31.12.1959 година, къде да внасят вноските си за задължителна допълнителна пенсия в Универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в ДОО - НОИ? Можете ли да бъдете обективна?

„Това е свободен избор между това да имаш пари и да нямаш никакви!“, отговори Даниела Петкова. Тя поясни, че в Универсален пенсионен фонд означава хората да имат пари, а в НОИ – да нямат. „Знаете много добре, че в разходопокривната система, т.нар. солидарен фонд, т.нар. НОИ, никой няма собствени пари, там всичко е общо и всичко, което плащаме като вноски, отива за пенсиите на възрастните хора веднага, така че няма собствени пари, докато в универсалните фондове всеки си има собствени пари в неговата сметка, с които се плащат собствени техни пенсии! Свободният избор, толкова демократичен, е това да имаме собствени пари за собствени пенсии и да нямаме собствени пари за собствени пенсии!“, категорична бе Даниела Петкова.

„Казвате, за първи път според мен прозвучава ясно позицията на представител на ПОК за критерия, който трябва да имат хората! Тогава има ли упрек във Вашето изявление, че държавата се опитва да подвежда хората и да употребява техните пари, превръщайки ги от лични в общи?, попита г-жа Беновска събеседника си г-жа Петкова.

Г-жа Даниела Петкова заяви, че през последните дни сме станали свидетели на много подвеждания от страна на висши представители на държавата, които няма как да не ни наведат на друга мисъл освен тази, че искат да подведат населението. „Примерно, че парите на пенсионните фондове ги нямало, че доходността била отрицателна, защото не била по-висока от инфлацията. Всичко това не е вярно!“, каза г-жа Петкова.

„Кой кого подвежда?“, попита г-жа Беновска.

„Това са неща, които аз не мога да коментирам! Аз коментирам крайния резултат!“, отговори Даниела Петкова.„Промените в Кодекса за социално осигуряване бяха направени за една седмица, това не е нормален начин за приемане на закон!“, каза още г-жа Петкова.

„До 31 март 2015 година, зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси Дияна Йорданова също съобщи в ефира на „Радио К2“, че ще се изработи цялостна стратегия за пенсионна реформа, която да бъде подкрепена от повече политически партии. Имате ли възгледи и ваши предложения, които дори и без да бъдете повикани, вие, като Асоциация на пенсионно-осигурителните дружества, да предложите?“, попита Илиана Беновска.

„Разбира се, че имаме такива! Аз не знам точно какви консултации ще има и кой как ще процедира оттук нататък, но каквито и  становища да изказват експертите, после няма никаква гаранция, че след половин час може да бъде обидно отхвърлен техния труд и ще се вземе някакво решение, което няма нищо общо с това, което е коментирано.“, отговори Даниела Петкова.

Каква ще бъде вашата защитна реакция на правата, които считате, че са ви отнети, на Вас лично и на цялата ви общност?

„Не нашите права, а на хората! Не става дума за нашите права, не става въпрос за нашите пари, става въпрос за правата на хората и става въпрос за техните пари!“, заяви г-жа Петкова. „Защо държавата не се грижи за това, населението да има високи пенсии и задължително да даде възможност да се събират пари в индивидуални сметки на хората, които да повишават техните пенсионни доходи, чрез получаване на втора допълнителна пенсия? Кое тук е свободното, кое тук е демократичното? При тази демографска криза няма друг начин за повишаване на пенсионните доходи, освен втора допълнителна пенсия от капиталови схеми!“, заяви Даниела Петкова.

Как вашите осигурени лица във вашите дружество търсят своята защита чрез вас пенсионните фондове?

„Не мога да кажа на целия пазар колко писма са постъпили, но само в компанията, в която работя, са около 4-5 хиляди писма за този кратък период от време, които щяха да са повече, но ние им отговорихме, да запазят самообладание и спокойствие, докато имаме възможност ние да се ориентираме какво точно се случва, за да им отговорим, защото най-много от писмата са свързани с въпроса – „Кажете какво да направим, за да не ни вземат парите от нашите сметки и да ги изпратят в НОИ?“. Г-жа Петкова продължи с това, че стратегията им се определя от техните клиенти. „В момента има вече постъпила жалба в две институции – до омбудсмана и в Президентството, в която жалба са посочени аргументи за противоконституционност на тези две точки, наречени пенсионна реформа, в преходните и заключителни разпоредби за Закона за бюджета на НОИ от края на миналата година. Няколко хиляди човека са подписали жалбата до омбудсмана, които са физически лица.“, каза Даниела Петкова по повод действията, които са предприети.

Какви ефективни средства имате Вие да защитите интереса на осигуряващите се при Вас лица?

„Какво повече да направим от това, което правим.?Как да защитим осигурените лица от политиците, това не знам! Чувствам се малко безпомощна!“, заяви г-жа Петкова.

„Ще се включите ли, независимо от увереността ви, че няма да бъдете чути, пред следващата седмица в заседанието на Комисията по бюджет и финанси, която ще обследва, чрез всички данни и факти, дейността на пенсионните фондове и пенсионно-осигурителните дружества?“, попита Илиана Беновска.

„Ако бъдем извикани, да!“, отговори Даниела Петкова.

„Ако бъдете извикани. Ако не бъдете извикани какво? Ще седите настрани като непоканена мома на хорото?“, каза г-жа Беновска.

„Да блъскаме с ритник по вратата на НС и да влизаме без да ни поканят ли? Какво предлагате?“, отговори г-жа Петкова. „Струва ми се, че всички данни, които биха могли да представляват интерес за всякакви проверки, ги има в КФН. Не знам НАП какво могат да ни питат и какво ние можем да кажем повече от това, което може да каже КФН! Ако бъдем извикани, всичко ще си отговорим! Да питат!“, категорична бе Даниела Петкова.

“Разбрах от изявлението на г-жа Йорданова, зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси, че ще бъдат поканени всички компетентни институции и лица, за да се изработи цялостна стратегия за пенсионна реформа, подкрепена от повече политически партии. Цитирам буквално.“, каза Илиана Беновска относно предстоящо обсъждане на цялостна стратегия за пенсионната реформа.

„Компетентните лица, каквото и да означава това, са представители на синдикатите. Нас не ни признават за компетентни лица и даже в момента целенасочено, както виждате, се работи целенасочено за това, да ни превърнат с поредните институции със свалено доверие. Но аз мисля, че това е тройна програма, защото първият етап беше да се приеме този закон с т. нар. „свободен избор“, в момента тече втората част, която е дискредитиране на управляващите дружества, т.нар

Сподели:
Напиши коментар »
(9)
1
собственика на доверие има ли все пак офис или само електронен адрес и всъщност знае ли се кой е шефа на доверие ,крайно време е пенсионните фондове да излязат на светло,а доверие трябва да са първи,защото делата им са от тъмни по-тъмни впрочем бихте ли ни информирали колко сигнала има за незаконно прехвърлени партиди към доверие в Комисията за финансов контрол?
2
не ви вярвам!
3
Тази госпожа не й е чиста работата! Пълна проверка на всички фондове,но не с такива одитори като на КТБ!! Знаем ги тези контроли от еди кои си,те и банката контролираха,ама сега само гражданите ще плащат!! КФН, БНБ имали информация,хайде без тия,не искаме информация а бюджет и баланс за всяка стотинка,кой похарчил и защо,кой спечелил и колко,кой загубил и какво е осъден,колко е фонд заплати и защо е толкова, как , къде и защо се инвестират -тези пари не са Ваши госпожо,както казвате,а на вложители и Вие от тях добри заплати си заделяте!!! Открито по медии, всеки да бъде информиран за какво иде реч и сам да избира и реши да мести ли,да остане ли,който има право да си изтегли всичките кинти и поживее за да не остане с пръст в устата!! Вече се опари доверчивият вложител,защото гражданина,който го подхване все пие по една студена вода!!!!!!!
4
Много добре го е казала жената - нека всеки да си избере дали да си запази СВОИТЕ пари, или да ги налее в кацата без дъно НОИ, откъдето те ще изчезнат още следващия месец. Макар че аз не мога да си представя кой нормален човек ще повярва на поредните лъжи на криминалният престъпник и крадец бойко борисов и доброволно ще си даде парите? Това е все едно да си дадеш спестяванията на телефонни измамници - и в единия, и в другия случай при циганите отиват. №3 - това че сравнявате една банка (КТБ) с пенсионните компании показва само пълната ви финансова неграмотност, затова не се изказвайте по-добре. Една банка е на първо място КРЕДИТНА институция - тя взема пари от едни хора (тия с депозитите) и ги раздава под формата на кредити. Пенсионната компания с парите на вложителите купува АКТИВИ - ако ви е ясно значението на тая дума.
5
бат бойко великолепни голи ще ви съблече че и кожата ще ви съдере и пак ще гласувате за негово престъпно величество...е няма такъв кретенски народ
6
Впрочем мърморениците и писъците на невярващите във пенсионните компании са ми непонятни - ето - дадоха ви право на избор, какво ревете още? Който е дотолкова глупав, че доброволно да си подари собствените пари на НОИ, защото субект като бойко борисов му е казал така, напълно заслужава да гладува като куче на стари години.
7
много правилно казано,който е в достатъчна степен идиот да изсипе свои лични пари в бездънната каца нои - да ги изсипе. не е лошо конкретните мазохисти да помислят с какво още могат да обогатят бойко(държавата)...например да си изтеглят депозитите от банките о да ги внесат в бюджета.хвала на таквиз идиоти...
8
Тази госпожа и други като нея на яслата са сериозно разтревожени, че ще им отнемат охолния живот с пари на доверчиви хора.Нека да си публикуват заплатите,луксозните офиси и коли, Купували активи. Това не е гаранция че инвестицията е добра и доходна. Доходността трябва да е по-голяма от инфлацията и лихвите които дават банките. В противен случай парите на хората се обезценяват.
9
щщд или който и да си, въобще не си в час човек. пенсионните фондове се контролират от комисия за финансов надзор на ежедневна база и от друга страна и от банките попечители се осъществява същия контрол пак на ежедневна база. един лев не може да излезе от фондоветв без да знае комисята за него, как си представяш да се купуват просто така някакви неща. вземи се ограмоти малко, отиди на сайта на комисия за фин.надзор и почети малко за фондоветве. сайта е www.fsc.bg .там ще ти бъде отговорено и за номиналната и за реалната доходност и за това къде инвестират фондовете. не може ей така да излезеш и да почнеш да дрънкаш глупости и да плюеш. нека да гледаме фактите и цифрите и пак ще си говорим
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

- Честито господине, ще ставате баща!
- Брей и в кой месец съм?

няма нови новини
Днес: 31
hot
най-четени новини в момента
сега
967
четат ПИК
сега
четат тази новина
3 фактора, които предсказват дали ще остареете заедно
x