Да си спомним жертвите от 11 септември 2001 г.! Ужасни болести убиват хиляди след атентата в Ню Йорк

СВЕТЪТ ДНЕС

Да си спомним жертвите от 11 септември 2001 г.! Ужасни болести убиват хиляди след атентата в Ню Йорк

17290
на 11.09.2019
Да си спомним жертвите от 11 септември 2001 г.! Ужасни болести убиват хиляди след атентата в Ню Йорк
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Американците си спомнят за жертвите на атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ. Възпоменание ще има на мястото, на което се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, сринати от похитени от терористи самолети. Възпоменателна церемония ще има и в Пентагона, в който се вряза също похитен от терористите самолет. На тази церемония ще присъства президентът на САЩ Доналд Тръмп.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Вицепрезидентът Майк Пенс пък ще е на възпоменанието в Шанксвил в щата Пенсилвания, където се разби четвърти похитен от терористите самолет, който не успя да стигне до набелязаната от тях мишена заради бунт на пътниците на борда.

Възпоменателните церемонии са за близо 3000-те жертви на атентатите. Имената им ще бъдат прочетени на висок глас по време на церемонията в Ню Йорк. Церемониите включват и едноминутни мълчания и биене на камбани в момента на разбиването на похитените самолети и рухването на кулите близнаци на Световния търговски център.

Нов документален филм на канала Ей Би О ще помогне на децата да разберат какво точно се е случило на 11 септември преди 18 години. Филмът е на Ейми Шатц и ще бъде излъчен днес в 18 ч. източно американско време. Продукцията е озаглавена "Какво се случи на 11 септември".

Човешките истории са безкрайни, коя от коя по-тежки. Ето една от тях.

Тя е на 26 години и е на работа, само на две пресечки от Световния търговски център на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, когато отвлечените от джихадисти самолети удрят кулите близнаци. Броят на непосредствените жертви на най-кървавия терористичен акт в историята е 2 977.

15 години по-късно Жаклин Фебрилет вече е майка на три деца. Но 11 септември продължава да я преследва. Откриват ѝ рак с метастази. Според лекарите най-вероятната причина е облакът токсичен прах и отломки, издигнал се от кулите на Световния търговски център в деня на рухването им.

Ричард Фарър в момента е на 37 години. Той работи в района на Манхатън като геодезист от 2001 до 2003 година. Преди 18 месеца, след болки в стомаха, у младия баща е открит агресивен рак на дебелото черво, който обикновено засяга доста по-възрастни мъже. Ричард няма генетично предразположение към болестта.

Жертвите на атентата са далеч повече от близо 3000-те убити и над 6000-те ранени. Огромен брой хора страдат от рак и белодробни заболявания години след срутването на Световния търговски център.

Десетките хиляди пожарникари и доброволци, изпратени на мястото, са най-тежко засегнати. Около 10 000 от тях са диагностицирани с рак по данни на федералната програма за медицински грижи за оцелелите от атентатите. Броят на заболелите постоянно расте.

От тези, намирали се в района, покрит от дима и праха от срутилите се сгради, в медицинската програма са включени 21 000. Техният брой се е удвоил от 2016 г. до средата на 2019 г. Близо 4000 от тях са болни от рак, най-често на простатата, гърдата или кожата.

Няколко изследвания са показали, че заболеваемостта от рак е нараснала с между 10 и 30 на сто сред изложените на облака хора, обяснява Дейвид Презънт, главен лекар на нюйоркските пожарникари. И се очаква в бъдеще броят на болните да нараства, тъй като редица канцерогенни заболявания като мезотелиомата или карциномът на белия дроб се развиват в по-късна възраст.

В края на юли президентът на САЩ Доналд Тръмп ратифицира закон, отлагащ от 2020 г. за 2090 г. крайната дата, до която заболелите вследствие на атентатите могат да предявяват искове за обезщетение пред специален федерален фонд.

Фондът ще бъде попълван редовно със средства, тъй като първоначалната сума от 7,3 милиарда долара вече се изчерпа със средно обезщетение от 240 000 долара на болен и 682 000 долара за починал.

Конгресът призна, че ще трябва да се осигурява покритие за „хората, което са били бебета по време на атентатите, до края на живота им”, обяснява адвокатът Матю Байоне, който представлява Фебрилет и Фарър по исковете им за обезщетение.

„Никога не е имало нападение, сравнимо с това на 11 септември”, подчертава той. По думите му никой не е можел да предвиди това, което ще се случи с милиардите тонове модерни строителни материали, горящи в продължение на 99 дни, изхвърлили във въздуха огромни количества канцерогенни химически продукти.

През 2001 г. приоритет на управата на Ню Йорк и федералните власти е животът в града да се нормализира бързо. Да се демонстрира пред света, че САЩ са силни след атентатите. Това обаче излага на огромен брой хора на токсичните пепел и прах, издигнали се от горящите кули близнаци.

„Можеше да се положат повече усилия за ограничаване на излагането на здрави възрастни и да ги спрат да влизат в зоната на катастрофата”, казва Фарър.

„Приоритетът беше градът да се върне към нормалното, Нюйоркската борса поднови работа след няколко дни, но не ни казаха, че нещо може да се случи”, посочва Фебрилет.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК! Даниел Митов се оттегля (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК! Даниел Митов се оттегля (ВИДЕО)
ново
Днес: 63
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК