БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Делото за Хитрино тръгва след Нова година

Само в ПИК
Делото за Хитрино тръгва след Нова година
Автор: ПИК
Дата
Дата
1740
Коментари
0
Делото за Хитрино тръгва след Нова година

Делото за ЖП трагедията, която сполетя Хитрино, ще започне на 15 януари догодина. Подсъдими са Димитър Ангелов Михнев и Радослав Стоянов Петков, и двамата от Русе. Те ще отговарят за смъртта на 7 човека и 14 пострадали.

На 10 декември миналата година машинистът на товарната композиция Димитър Михнев не е изпълнил незабавно, точно и безусловно указанията на сигнала на предупредителния семафор. При навлизане в гарата управлявал влака със скорост 78 км/ч и не намалил скоростта до 40 км/ч.

Вторият локомотивен машинист Радослав Петков не предприел действия за незабавно спиране на влака, след като Михнев не показал с действия, че управлява безопасно влака.

В резултат на допуснатите нарушения от двамата машинисти е последвало дерайлиране на влака и повреждане на вагон-цистерни от състава на композицията, изтичане на превозван газ пропилен и последвал взрив.

По непредпазливост двамата са причинили смъртта на 7 души и телесни повреди на 14 човека.

Разследването е установило, че произшествието не е предизвикано от повреди в жп инфраструктура; не се дължи на повреди в осигурителната техника; не е предизвикано от техническа неизправност на подвижния състав; не се касае за техническа неизправност, свързана с превозвания товар - претоварване или недостатъчно натоварване на вагоните цистерни.

Причина за настъпилото жп произшествие е движението на влака с висока скорост –двойно по-висока от разрешената от 40 км/час по криви при влизане в отклонителния трети коловоз на гара Хитрино, което е довело до претоварване и разрушаване на железния път и дерайлиране на част от вагоните.

При дерайлирането е настъпил пробив в десетата цистерна от влака, натоварена с пропилен, изтекъл е газ, който се е смесил с въздуха и се взривил, при което разрушил сгради и последвал пожар. Налице е пряка връзка между допуснатите от двамата подсъдими нарушения на правилата и смъртта на 7 човека, както и раняването на 14 души.

Димитър Михнев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ 10 000 лева, а Радослав Петков с „подписка“. Наложена им е забрана за напускане на страната. 

За заседанието на освен прокуратура, подсъдимите и техните защитници, са призовани и всички пострадали.

Още по темата
Цветан Цветанов посети Хитрино, ГЕРБ вдигат къща и осигуряват 50 хил. лева
Часовник
23:46
Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с жители и представители на пострадалите семейства в село Хитрино, което все още се възстановява след трагичния...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Очертават се сериозни недоразумения в интимните отношения, които изтласкват всичко друго на заден план през следващите седем дни. Пазете се от настинки и вируси, периодът е рисков за здравето ви. Имате планове в събота, но те се променят в движение. Това ще ви изнервя, а потърпевши са най-близките ви хора. Делови партньори и сътрудници ви изненадват с бързите си реакции в понеделник. Постарайте се да бъдете и вие на ниво. Внимавайте да не бъдете прекалено разточителни с парите, задават се неотложни плащания. Харчете разумно, защото по празниците ще се докарате до фалит.
ВИП рожденици
Астор
Астор
илюзионист, носител на „Оскар” за магическо изкуство
Става на: 74 години
Иван Портних
Иван Портних
кмет на Варна
Става на: 41 години

- Мамо, мамо, елхата гори.

- Не се казва елхата гори, а елхата свети.

- Ами добре, ама да знаеш, че и пердетата светят.