Денят на храбростта повдига националното ни самочувствие

Животът днес

Денят на храбростта повдига националното ни самочувствие

2827
на 06.05.2015
Денят на храбростта повдига националното ни самочувствие
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

С духов оркестър, гергьовски народни обичаи и войнишка боб чорба Националният военноисторически музей посрещна хилядите си посетители в Деня на храбростта.

препоръчано

На един от най-големите и обичани български празници слънчевото време подтикна малки и големи да се докоснат до историята на Българската армия. Тържествата в Деня на отворените врати, организиран от музея, започнаха с дегустация на боб чорба. Ястието, което за мнозина български мъже е символ на времето, прекарано в казармата, бе приготвено от военен готвач и подгрято във военна кухня, разказа пред БГНЕС зам.-директорът на НВИМ Даниела Ганчева.

По-късно, в кино залата, младежи и девойки в народни носии, представиха красотата на българския фолклор и всичко онова, което свързваме с Гергьовден – зелената гергьовска люлчица, наричанията за плодородна година и ритуалното доене на овцете. Последваха и изпълненията на духовия оркестър на Сухопътните войски. Накъдето и да се обърне човек, нямаше как да подмине щастието, усмивките и празничното настроение на хората.

Най-радостни обаче бяха децата – както заради възможността да "управляват" танкове и военни хеликоптери, така и да се видят в камуфлажни униформи. 10-годишният Калоян Христов бе сред броените малчугани, които се предрешиха като войници. С подобаваща сериозност той каза, че за него дворът с изложената бойната техника, не е място за игра. Именно затова Калоян бе дошъл да разгледа минометите отблизо. Големия интерес към армията, той обясни с всичките си дядовци, които са били военни и сподели, че ще последва техния пример, когато порасне.

"Лесно се управлява самолет. Искам да отлетя и да стрелям, а тук видях страхотни неща", викаше възторжено малкият Ангел от пилотната кабина. За ценителите на изкуството пък, музеят бе подготвил специална изложба с творби емблематични български художници като Владимир Димитров – Майстора, Сирак Скитник и Никола Танев. С майсторски нарисуваните картини те разказваха за епичните битки и болката от войната. В Деня на храбростта посетителите на "Храма на паметта на Българската армия" безспорно показаха, че празникът повдига националното самочувствие на българина. И най-ярко това пролича заради хилядите хора, дошли в музея с националния трибагреник в ръка.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците може да имат конфликти с колеги, Везните да внимават зад волана САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците може да имат конфликти с колеги, Везните да внимават зад волана
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК