БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Ден на отворените врати в президентството и Народното събрание

Само в ПИК
Ден на отворените врати в президентството и Народното събрание
Автор: ПИК
Дата
Дата
4296
Коментари
0
Ден на отворените врати в президентството и Народното събрание

Президентството и парламентът отварят врати за гражданите, които искат да посетят тематичните изложби по повод 143-та годишнина от гибелта на Васил Левски.

В Народното събрание ще бъдат представени също светини и оригинални документи, свързани с Априлското въстание и делото на поета и революционер Христо Ботев.

Тефтерчето на Васил Левски и негови писма ще бъдат изложени в президентството. Посетителите ще могат да видят кореспонденция със съратници на Апостола, в която е и безсмъртното послание: „Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя- губя само мене си“. Сред представените лични вещи са и личното кръстче на Левски, подарено от вуйчо му. В парламента експозицията ще е посветена и на Апостола, и на Априлското въстание и Христо Ботев, обясни Елена Каменова, която ще представи пред посетителите изложените артефакти, цитирана т БНР.

"Сред тях са косите, орарът, камата и писма на Васил Левски. Също така часовникът и оригинални фотографии, както на Левски, така и на Христо Ботев, копие от прощалното писмо на Ботев до семейството му, печати и устав на БРЦК, знамето на хвърковата чета", посочи още тя.

Посетителите в парламента ще могат да влязат и в пленарната зала.

"В самата пленарна зала вече ще излъчваме един документален филм, посветен на учредителното събрание, проведено през 1879 г. Филмът се нарича „Щрихи от първия български парламент“, допълни Каменова

Дните на отворените врати и в парламента, и в президетството, започват в 10.00 часа. Гербовата зала на "Дондуков 2" ще е отворена за достъп до 16.00 часа, докато в парламента ще може да се влезе до 17.00 часа.

Още по темата
Кибератака срещу сайта на руското президентство
Часовник
02:10
Кибератака срещу сайта на руското президентствоОфициалният сайт на президентството на Русия е бил подложен на мощна хакерска атака, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков."В неделя сайтът бе...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Николай Ламбрев
Николай Ламбрев
театрален режисьор
Става на: 64 години

Съвременната философска трактовка на проблема с яйцето и кокошката може да се сведе към въпроса: “Дали кокошките се размножават посредством снасяне на яйца или яйцата се размножават посредством излюпване на кокошки”?