Деси Атанасова: Има проблем с имунизационния календар

Здраве

Деси Атанасова: Има проблем с имунизационния календар

4770
на 22.06.2014
Деси Атанасова: Има проблем с имунизационния календар
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

"Има проблем с имунизационния календар, защото управляващите направиха така, че ваксините от НЗОК минаха към Министерството на здравеопазването. Те мислиха, че това е стъпка в добра посока. Предупреждавахме ги, че това може да обърка системата, но никой не ни чу. Петвалентната ваксина за деца я няма." Това обяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пред Кеворк Кеворкян по Нова телевизия.

„От 1 април 2014 година петвалентната ваксина я няма, а няма и обществена поръчка. Просто от министерството направиха това в затъмнение и не взе адекватно решение за ваксините. Ваксината е да бебетата на 2 месеца. В момента няма доставка на тази ваксина, а фирмата производител прави вече друг тип ваксина – шествалентна. Да ,тази покрива повече рискове. С наредба на 30 май се спира използването на петвалентната. И какво правят, променят имунизационния календар. Сега на 27 юли наредбата влиза в сила, а календарът е с начално дата 1 юни. Още няма обявени конкурси за обществена поръчка за новата ваксина и т.н. Пълен хаос”, обясни Атанасова.

препоръчано

Тя добави, че в момента дефицитът на НЗОК е 500 млн. лева. „Загрижена съм за състоянието на системата, защото усилено се говори, че парите за здраве са разчетени до септември”, завърши Атанасова.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 73
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК