Диети за отслабване погубиха две наши журналистки

ЧАС ПИК

Диети за отслабване погубиха две наши журналистки

96579
на 29.06.2013
Диети за отслабване погубиха две наши журналистки

Само на детски пюрета и чай Веселина Павлова издъхна на 17 май т. г., алармира в. "Ретро"

По традиция в началото на лятото всичко живо иска да отслабне. Най-вече дамите мечтаят да изглеждат добре в ефирните одежди и бански костюми. Лунни диети, „плодови” дни, бели нощи /нощем се пие само прясно мляко!/,разделно хранене и др. Само че малцина си дават сметка, че опасните диети провокират жестоки усложнения в уморения от зимата организъм.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Точно такива диети вече погубиха две българки от Бургас. Трета жена от Луковит, доверила се на непрофесионални съвети за бързо сваляне на теглото, бере душа в пловдивска болница. Диагнозата й е анорексия.

„Диети смазаха от пълно изтощение десетки мои пациенти, обостриха се гастрити и язви, диабет...”, каза джипито д-р Стефан Кайкамджиев от столично ДКЦ /бивша поликлиника/.

 

На 53 години от този свят си отиде известната журналистка Йорданка Ингилизова (на снимката). Нейни приятели от Бургас разказват, как се е хранела само с белтъчни продукти по книгата на станалия популярен у нас преди няколко години диетолог Пиер Дюкан./ Подсъдим във Франция заради творбата си, довела до много смъртни случая!/.

Тази книга 4 години е стояла на бюрото на Йорданка, която стриктно е изпълнявала рецептите и наистина е свалила от снагата си повече от 15 кг., разказаха нейни близки. Но диетите в дюкановата книга бавно и безвъзвратно са нанасяли непоправими увреждания на жлъчката, бъбреците и черния дроб на журналистката. Те са довели до пълното разпадане на мускулите й, тя не можела да става от леглото и да ходи. Преди да почине, не била в състояние дори да държи в ръката си чаша с вода, пише бургаски интернет сайт. Причината е създадената от диетичната храна силно киселинна среда, с която организмът на жената не могъл да се справи.

Подобна е трагичната кончина и на 54-годишната Веселина Павлова. Тя напусна този свят на 17 май т.г. Истината е, че жената не е ходила на работа през последните два месеца заради ужасния си външен вид. Причина за смъртта й пак е чудовищна диета за отслабване, която й позовлявала да яде единствено детски пюрета и да пие зелен чай. Това е довело до анорексия /смъртоносно заболяване на храносмилателната система, б.р./

Преди смъртта си Веселина, която е едра жена, е тежала 42 кг, повръщала всяка хапка, тялото й треперело. Но пазела в тайна заболяването си. Навярно вече е била разбрала грешката с диетата, която стриктно е спазвала, защото мускулите й направо започнали да се разпадат. Сърцето й отказвало да работи нормално.

Още една известна журналистка от София се предовери на т.нар. „белтъчна” диета на Дюкан. Поне 6 месеца тя не близваше нищо, освен червено месо и риба, а малко по-късно и малко кисело мляко. В резултат отслабна драстично. Но забрави, че преди време лекарите й откриха остеопороза. А от споменатата модерна преди 2-3 години френска диетата костите й станаха още по-чупливи, болките от шипове в гръбначния й стълб вече съсипват дните и нощите й. Лекарите не дават надежда, че ще се оправи.

Мариета пък отдавна е забравила вкуса на хляба, хапва само малко плодове. Висока е 176 см. и би трябвало да тежи над 57 кг. Но кантарът показва – 26 кг, защото след продължителна диета за отслабване, Мариета се разболя от анорексия. Жената-скелет разви хранително разстройство още в тийнейджърската си възраст. На 16 години тя тежеше 63,5 кг и всички в училище й се подиграваха, че е дебела. Викаха й „тлъстига”. Затова спря захарта и въглехидратите. Попадна обаче в капана, в който трябва да отстлабваш непрекъснато, за да се харесваш сам себе си, и един ден да станеш модел. За 10 години Мариета посети 30 специалисти по хранене, защото имаше месеци, когато теглото й стигна 20 кг.

Над 40 000 са болните от хранителни разстройства в България, твърдят наши диетолози. Според изследване на Центъра по обществено здраве, има риск 20% от момичетата и 8% от момчетата у нас на възраст между 10 и 19 години да развият анорексия, булимия /когато изкуствено повръщат/, невроза или др. Това прави около 100 000 деца.

Диетологът д-р Митко Ригов от Александровска болница съобщава за 14-годишно момче с тегло 120 кг. и за пациентка на 15 години, която тежи 170 кг. Причината е неправилното хранене на децата в българските семейства още в първите години след раждането им. Дебело бебе у нас все още се смята за много здраво.Затова когато малките пораснат, започват да се доверяват на най-различни диети за отслабване, повечето от тях застрашаващи здравето и живота им.

Ето най-опасните диети за отслабване:

Белтъчни. Системата за хранене на Аткинс, известна и като диета на холивудските звезди. Те изключват от менюто въглехидратите. Казват „не!” на всички тестени изделия, а залагат на месото и колбасите. Теглото наистина спада. Но организмът започва да синтезира заместители на въглехидратите от телесните мазнини. Те натоварват черния дроб и сърдечно-съдовата система. Според д-р Дейвид Гаерднър от Колорадо, 20% от жените, които спазват тази диета, не могат да забременеят.

Моно. Тези диети обещават загуба от 3 до 5 кг. за седмица. Просто се избира един продукт и се яде само той. Примерно домати, грейпфурт, кисело мляко, диня. Никакви мазнини, никакви сол и захар. Споменатите диети свалят имунните сили на организма, повишават чупливостта на костите и водят до анемии и алергии.

Без мазнини. Свалят се до 3 кг. за седмица. Те изключват авокадото, ядките, някои риби, маслото и др. Истината е, че ако в организма попадат по-малко от 19% мазнини в общата калорийна стойност на храната, нивото на „добрия” холестерол в кръвта пада, а той защищава сърдечно-съдовата система от атеросклероза. Дефицитът на киселините омега-3 и омега-6 води до заболявания на половата система и безплодие. Ако храната е напълно обезмаслена, черният дроб не може да се справя с преработката на вече натрупаните мазнини.

Сладка. Диетата, позволяваща 80 г. шоколад дневно и пиенето на кафе без захар, ще помогне да свалите от 3-6 кг. само за 5 дни. Или пък по избор може да ядете сутрин, обед и вечер само сладолед. Авторът на тази диета Холи МакКорд твърди, че в сладоледа се съдържал много калций. Само че шоколадовите атаки предизвикват язва, гастрит, могат да навредят на панкреаса и черния дроб.

Експресна. Хората я предпочитат преди срещи, тържества или отпуска. Опитват се за няколко дни да свалят всички килограми, натрупани през цялата година. Това се казва глад. Ето го: сутрин – 1 яйце, на обед – 100 г месо или плодове, за вечеря – запарка от успокояващи билки. Ефектът? Слабост, главоболие, повдигане, запек.

Никой не отрича ползата от диетите. Но те трябва да са разумни и задължително изготвени от специалист по диететика. Да са индивидуални за отделния пациент. Има обаче едно правило, което ще важи винаги: всеки отговаря сам за себе си. Ако човек умно и последователно намали до минимум хляба, загърби тортите, бонбоните, козунака и пиците, веднага ще усети, че добива елегантни габарити. Още: трябва да забрави захарта, баклавичките, сладките напитки. В същото време може да си позволява колкото иска зеленчуци и плодове, както и риба и месо. Дори малко сладолед.

И няма да има нужда от прескъпи хранителни добавки, високо платени доктори и алчни менте-спецове по отслабване.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! В парламента гледаха два проекта за сексуалното насилие над деца. ИТН скочиха на Асен Василев заради финансови акробатики. Заместник-председателката Кирова с ехидни подмятания към Тошко Йорданов (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! В парламента гледаха два проекта за сексуалното насилие над деца. ИТН скочиха на Асен Василев заради финансови акробатики. Заместник-председателката Кирова с ехидни подмятания към Тошко Йорданов (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 91
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК