БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Диетолог №1 проф. Донка Байкова: Кренвирши и салам разболяват от рак!

Само в ПИК
Диетолог №1 проф. Донка Байкова: Кренвирши и салам разболяват от рак!

Маргаринът причинява атеросклероза, шунката – с продукти от трупове на животни

Дата
Дата
945177
Коментари
29
Диетолог №1 проф. Донка Байкова: Кренвирши и салам разболяват от рак!

Проф. Донка Байкова е сред водещите наши специалисти по хранене и диететика. Завежда катедра „Превантивна медицина” в Медицинския университет в София. Автор е на над 300 научни труда, предимно в областта на затлъстяването.

Диетолог №1 даде специално интервю за "Ретро"

- Не е ли престъпление, проф. Байкова, в магазините ни да се продават толкова много опасни за здравето храни?

- Разбира се, че е престъпление! Рафтовете им бъкат от продукти, които разболяват. Истината е, че консумираме все повече технологично обработени храни, които съдържат хиляди от т.нар. „агитиви” – овкусители, оцветители, ароматизатори, стабилизатори... Те дори са класирани в групи по 100.

- Имате пред вид зловещите Е-та, с които се обозначават добавките?

- Знам, че на хората им омръзна да се говори за тях. Но всеки от нас дневно приема поне по 10 от тези технологични добавки, които са синтетични химически субстанции. Организмът ни няма ензимна система, която да ги преработи и те ни разболяват.

- По рафтовете на магазините е пълно с канцерогенни продукти. От кои храни да бягаме, за да не се разболеем от рак?

- На първо място от евтините нискокачествени меки салами. Бягайте от кремвиршите, съставът им никога не е напълно ясен. Те са сбирток от остатъци и дали има 1% месо в тях, не е сигурно. Но пък е сигурно, че съдържат сланина, пълнители – млечен и пшеничен белтък, глутен. И разбира се ... бои и овкусители, заради които не може да се направи разлика между свински, телешки и пилешки кренвирши. Същите са и евтините шунки...

- Поне е сигурно, че шунката е от месо.

- Пълна заблуда! Правят ги с пресовани субпродукти от труповете на животни - кожички, сухожилия, ципи, смлени кости. И за да се ядат, обработват ги с куп химикали.

- Каймата обаче не може да не е истинска.

- Не вярвайте на готовата кайма. Особено ако има апетитен розов цвят – това е чиста боя. Моя пациентка си направила супа от топчета с такава кайма и тя се оцветила в ярко розово. Към опасните храни ще причисля и съдържащите хидрогенирани растителни масла. Най-вече маргарините. Защото те са богати източници на опасните за организма трансмастни киселини - чужди вещества, които той не усвоява. Те задръстват съдовете му и водят до атеросклероза...

- Добре че не са канцерогенни?

- Не бързайте. Да вземем китайската подправка мононатриев глутамат - тя участва във всички обработени месни продукти на нашия пазар. Представлява комбинация от много Е-та, а никой досега не е проучил до какви поразии на организма може да доведе една такава комбинация. Само е доказано, че се получават възпаления на стомашно-чревния тракт, алергични обриви и силна агресия при малките деца. И не на последно място - ракови заболявания.

- Някои много обичат пастетите – какво е тяхното съдържание?

- И те са смлени мазни отпадъци от кланиците с щедра добавка на оцветители и овкусители.

- Когато вие влезете в магазин, проф. Байкова, към коя храна не посягате?

- Към меките колбаси и млечните продукти с растителни мазнини.

- Как да спасим сърцето и кръвоноснатаси система от тези отрови?

- Задължително трябва ядем риба, но не речна! И морски деликатеси. Поне два пъти седмично да похапваме боб, леща, грах, нахут. Забравете белия хляб, купувайте за вкъщи само качествени пълнозърнести черни хлебчета, овесени ядки, ленено и сусамово семе. Задължително яжте по едно кисело мляко дневно /произведено по БДС с 2% масленост/. Защото пробиотиците в него изработват в червата мастни киселини, които стигайки до черния дроб, потискат производството на лошия холестерол. Разбира се, трябва да се ядят поне по 200 г плодове и зеленчуци дневно.

- Като специалист по диететика, вероятно сте голям фен на диетите?

- Никой съвременен човек не бива цял живот да живее на ограничителен хранителен режим. Но е длъжен да контролира телесното си тегло и да спазва разумен здравословен режим на хранене – не хаотичен, а строго постоянен. Ако човек прескочи едно хранене през деня, хитрият му организъм моментално насочва следващата порция храна към резервните си депа /мазнините/. Най-голямата грешка е пропускането на закуската и преяждането вечер.

- Да си хапвме ли месо на воля, но нито грам въглехидрати?

- Всеки диетичен режим може да бъде резултатен. Но за да не е рискован, не бива да продължава повече от 3 седмици.

- Само че Коледните пости са 40 дни?

- Един здрав човек в зряла трудоспособна възраст може да ги издържи без животински белтък. Но задължително на Никулден да консумира риба. Защото на 3-ата седмица от диетата той вече е изчерпал депата си от биоусвояемо желязо, Витамин В12 и калций, и някои жизненоважни аминокиселини. А рибата веднага ще попълни тези изпразнени депа.

- Прави впечатление, че много български деца вече са с наднормено тегло?

- Това се дължи на боклукчивата храна в лъскави опаковки. Колкото е вкусна и евтина, толкова е вредна. Така че причина за наднорменото тегло при децата ни е безразборното хранене и липсата на физическа активност. По цял ден са пред компютрите или играят с таблетите...

- Като оставим клишетата, че ще спасим децата от зътлъстяване с физкултура и без банички, има ли друга рецепта за това?

- Да, тя е проста. Родителите никога да не ги пускат на училище без да са закусили вкъщи. Вечер да ги посрещат с въпроса какво са яли. Много е важно в началото на седмицата да се запознаят със седмичното им меню, ако са го платили предварително в училището или детската градина. И да подготвят домашната трапеза, съобразявайки се с него. При най-малкия признак за затлъстяване на детето – незабавно да се потърси консултация със специалист.

- Задължително ли е, когато пораснат, закръглените малчугани да останат пълни?

- Зависи от родителите им. Ще припомня: До 16-годишна възраст приключва растежът на девойките. Т.е. броят на мастните клетки в организма им на тази възраст се запазва за цял живот. При момчетата споменатата възраст е 20 години. Нека не забравяме, че природата не търпи празни пространства, независимо от спазваните жестоки диети и истинските мъки покрай системното недояждане. Тя винаги ще иска да запълни резерва си до споменатия брой мастни клетки. Апелирам за контрол, защото хранителното поведение остава за цял живот.

Напиши коментар »
(29)
1
аз ви казах,че вече не остана нищо за ядене според вашия сайт
2
Тази диетоложка не е съвсем наясно! Намерете филма "Скалпел или вилица"! Гледайте го! Преди пиех по една шепа хапчета-за кръвно, сърце, холестерол, аритмия, задух... Този филм промени живота ми!!!
3
шунката – с продукти от трупове на животни... А аз си мислех че от гъбено семе я правят!!!
4
Z MI E NAPAILO FPIT4ADLENIE 4I OT 6UNKA SA FATA 4ESTO 4E RIATKO:SÜRGÜN-KAT TA PRIKARA KOREMA I SETNI TI OLEKVA ADNO HUBAVATA....
5
Пляс!!!
6
един въпрос към госпожата която пише статията, като са толкова отровни не трябва ли да има уволнения на хора които следят за всичко това ? да се затворят предприятия които произвеждат такива вредни храни, или ви се стиска да го направите? ....
7
Tezi koito kontrlirat pazara i hranitelnata promishlenost imat smetka,horata da qdat boklytsi!!! Istinkata hrana za choveka e rastitelnata - plodova i zelenchykova,vsichko ostanalo razboliava!!! Gledaite filma: Vilitsa ili skalpel!!! Izborat e lichno vash ottam natatak!
8
Обитател на столичния район Люлин откри случайно уникална супер-ефективна отрова срещу хлебарки. Ето как станало откритието, обитателят вечерял сурови кренвирши, но след като изял един му се повдигнало и го оставил недояден на масата. На сутринта, какво било учудването му когато видял около кренвирша огромно струпване на хлебарки. Тъкмо да стовари чехъла си върху тях, когато нещо му се сторило нередно, изведнъж той осъзнал, че хлебарките не се движели, Те били напълно и безвъзвратно МЪРТВИ. Невярващ на очите си, обитателят побутнал купчината с хлебарки за да се увери, че това не е видение. След като преминал първоначалния шок, обитателят нарязал на парчета останалите кренвирши и ги разхвърлил из апартамента. На другият ден резултатът бил същия – купчини мъртви хлебарки. Обитателят споделил откритието си с обитателите на квартала и кренвиршите бързо се изчерпали от магазина. Жителите на квартала, са решили да изпратят благодарствено писмо до производителят на кренвиршите, с което да го насърчат да премине в производството на отрови за вредители, където явно ще реализира по-големи печалби и няма да остане нито една жива хлебарка.
9
Професор Байкова много го е закъсала напоследък, където и да отвориш, все нейното мнение е на първо място. Ако тя се хранеше здравословно, щеше да и личи. Ама пуста алчност, че защо да не поуплашим и хората?
10
Професоре, ще има по-голяма полза обществото от Вас,ако направите следното: лично при тези факти заведете дело срещу бизнеса / виновен за това ,в което го обвинявате/, чрез държавните органи и Вие забранете това,което е вредно, върнете БДС и го аргоментирайте!!! Ако не направите това / за което съм сигурен/ намирисва на манипулация, нарушение на етикета и клевита, и най-важното не Ви пука за този,който прочете интервюто, а той Ви плаща заплатата и остава с впечатление,че сте му ненужна!!!!!
11
отговор на коментар
Хаха, така им се пада на хлебарките.
12
До КОГА само ще се констатират нези неща в тази така наречена "държава" и нищо няма да се предприеме!!!???? КАК държавата се грижи за хората ?????? За какво взимат запрлати контролните органи ?????? ЗАТОВА ТАЗИ "държава" е АБСУРДИСТАН! Затова хората емигрират , защото тук животът и здравето не струват пукната пара И НА НИКОЙ НЕ МУ ДРЕМЕ ЗА ТОВА!
13
Докато не осъдят някоя умница за ръсене на простоти , тази истерия няма да спре. Първо, един килограм месо от свинска плешка струва 6.00 лева. По рецепта , в един килограм кренвирши се влага до 50% процента вода, която част от нея се свързва с месото , поради неговите физико-химични свойства, а другата част се свързва с желатин, който е естествен колаген добиван от кости. Когато си варите свинско с кости, то желира заради колагена който се е извлякъл при варенето. И сега , като ви казвам основните съставки на кренвирша, можете сами да сметнете, колко струват суровините в него и колко струва кренвирша в магазина. Аз пазарувам такива от 6.50. тази диетоложка вероятно има в предвид онези народни колбаси от 2.20 -3.50 лева които и аз не препоръчвам, но е редно когато даваш изявления от позицията на учен, да бъдеш обективен а не да създаваш само някакви истерии . Иначе веднага минава в графата некомпетентна. В маргарина съдържанието също е на 50% вода. Сутрин си мажа по 20 грама на филийката. Няма как да се отровя , още повече че съм наясно какво означава хидрогениране на мазнини. Зависи какви мастни киселини се хидрогенират госпожо. Сега за Е-тата. Те са специално разработена номенклатура, която има за цел да облекчи изписването на състава на продукта върху етикета. Това естествено затруднява потребитела, но трябва да се следи стриктно от контролните органи. Тези контролни органи са съмнително компетнетни, като четем изказванията на въпросната госпожа. За всеки един пълнител или добавка, който се включва в храната, си има означение / Е/. Тези субстнации се изследват в продължение на години за влиянието си върху човешкия организъм, включително и репродуктивността и поколението. Има си цял каталог който можете да намерите в НАРЕДБА № 8 ОТ 16 АПРИЛ 2002 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ДОБАВКИ В ХРАНИТЕ , където освен химичните субстанции си има чисто природни с органичен произход. Там ще видите че Е 300 е аскорбинова киселина която вие пиете с шепите при настинки, Е 440 е така полезния пектин, който може да прочетете на някой конфитюр и т.н. Това че четете химичното название на някое банално съединение не означава че някой иска да ви отрови. Дали госпожата някога ги е чела не е ясно, щом дава такива оценки. Само да и кажа че кравето масло може да се оцвети с природен хлорофил, за да добие приятно жълт цвят. Толкова от мен.
14
гола вода е тая Байкова,гледала некой филм ,чела нещо и човек на някого.СЪД...
15
mnogo smotannnnnna dietolojka jalko da vzeme da varne diplomata si i da i varnat agneto za neq samo stresira naroda nqma po polezno ot soqta ,i prostotiiiite do tuk naroda ni ne e tolkova tap d_r Baikova
16
отговор на коментар
Този филм го гледах и аз, излючително полезен е! Ако искате да сте здрави и жизнени, ограничете до минимум месото- без значение дали е домашно или не, защото то причинява киселинност в организма. За да сме здрави, на телата ни е необходима алкална среда! Според СЗО, ако консумираме месо, големината на порцията ни трябва да е не повече от свитият ви юмрук- поучете се от французите! Те консумират двойно по-малки порции от нас, макар и щедро поляти с масло, задължително ядат големи салати от пресни зеленчуци Според мен, оптималното количество месо за седмица е най-много два пъти, като задължително поне веднъж риба-за предпочитане сьомга, сардини или аншоа, защото имат по-малко живак! Не е толкова трудно да спреш месото и колбасите- наблегнете на сезонни плодове, зеленчуци и сурови ядки, сусамов тахан и авокадо! Авокадото е страхотно вкусно, засища и е поне 10 пъти по-хранително и от тлъсто свинско, а със смлени орехи е деликатес!
17
отговор на коментар
Аз от кремвиршите фащам яко разтройство(диария) и сера през половин час.Направо ми съдира ануса! Ся съм решил да фана бика за рогите и да го колнем да прая луканки,поне ша зная кво ям!
18
Диетоложката явно вече е изфъщяла: за мононатриев глутамат казва, че "Представлява комбинация от много Е-та, а никой досега не е проучил до какви поразии на организма може да доведе една такава комбинация." Да, добре, ама мононатриевия глутамат е химическо съединенив и няма вариант да е комбинация от няколко Е-та. И по темата, че има боклуци на пазара има, ама чак пък всичко да е... То пък и зеленчуците са едни чисти, без добавки.... Айде нема нужда.....
19
ПРАВА Е ДОЦ.БАЙКОВА,ЗАПОЗНАТ СЪМ /ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ У НАС/,ЧАСТИЧНО КАКВИ ПРОДУКТИ СЕ ВЛАГАТ В КАЙМИ,САЛАМИ,ПАСТЕТИ,КРЕМВИРШИ И ДР.ИМА ИНФ.В ИНТЕРНЕТ,КОЙТО ЖЕЛАЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ,КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ И КАКВО УВРЕЖДАТ СЪСТАВКИТЕ КОИТО С ВЛАГАТ В ПОВЕЧЕТО ХРАНИ И ПИТИЕТА,ОСОБЕНО В БЕЗАЛКОХОЛНИТЕ НАПИТКИ.ПРОЧЕТЕТЕ КНИГАТА НА БЪЛГАРИНА,ЖИВЕЕЩ В ЧУЖБИНА Д-Р ГЪЛЪБОВ"СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ СРЕЩУ ЗДРАВЕТО".ПУБЛИКУВАНА Е В ИНТЕРНЕТ.ТАМ НЕЯ ИМА МНЕНИЯ,ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ЗАПАДНИ ЛЕКАРИ И СПЕЦИАЛИСТИ,УЧЕНИ И Т.Н.
20
тези които говорите че кренвиршите били безвредни 100 % работите за някой производител. Като ни е толкова хубава храната в магазините, защо болниците са пълни и все по пълни с всяка изминала година?? яжте боклуците, вярвайте си, един живот живеем
21
Преиграване има в статията и по темата по принцип. ета, оцветители, и тн... това че е химия е ясно.. но можем ли да спрем да дишаме мръсния въздух и да пием хлорираната вода... Живейте си живота усмихвайте се... Човешкото тяло е уникална машина на времето... ще се приспособим и към химията и към новия начин на живот :)
22
Само да спомена, че организмът в състояние на СТРЕС е по вероятно да отключи раково заболяване и диабет. Лошата храна е само допълнение .
23
ДЖИНДЖИФИЛ ПЛЮС МЕД - УБИВА РАКОВИТЕ КЛЕТКИ... КОПИРАЙТЕ И РАЗПРОСТРАНЕТЕ, МОЖЕ ДА Е НУЖНО НЯКОМУ! Получих преди дни от една особа от Сараево тази рецепта на базата на ДЖИНДЖИФИЛ + МЕД и ето ме сред "нормалните" , без болки хора. Женицата е имала карцином на ендокринна жлеза и е била на апарат 18 дни. Минала без операция и химиотерапия... и пращи от здраве. Съвестта ми ме задължава да споделя това с всички, които имат нуждаещ се от помощ познат! Ето и рецептата: - два по-големи корена джинджифил или 500 гр се обелват и рендосват на най-ситното ренде, може и с чопър, и се смесват с 1/2 кг домашен мед - сместа се консумира 3-4 пъти дневно по лъжичка. Да се ползва само НЕ-Метална Лъжица!ПЕРИОД 60 ДНИ. Първите резултати се усещат след 2 до 3 дни... - ПРОСТО И МЪРТВИТЕ ВДИГА! СПОДЕЛЕТЕ ДА НАУЧАТ ПОВЕЧЕ ХОРА!"АКО НЕЩО НЕ Е ЯСНО ЕТО ТЕЛЕФОНА-0895158337.!!!!!!МОЖЕ ДА СЕ ВЗИМА ПРОФИЛАКТИЧНО НА 3 ГОДИНИ ЕДИН ПЪТ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА
24
Искам да ви кажа само ,че това си ни е от нашите глави.Защото когато застанем пред лъскавите витрини в супермаркета или пред сергията на пазара посягаме към най-лъскавото най-големия плод или зеленчук,даже произведения без препарати и торове неугледен зеленчук не може да стигне до пазара,Защото пекупвача ,преработвателя няма да го купи от производителя.Защото много хора от село произвеждаха някои продукти за собствено потребление а малко и продаваха,много от тях се отказаха ,други ги'' спряха''.Много от тях не могат да'' припарят'' на пазара.Такава е действителността.Изисква се държавата да помогне както се казва ''държавна политика'',но такава не се ''задава'' на хоризонта.Хората са заблудени от лъскавия вид,от ''файдата'' да си произведат и потрудят за собственото си здраве ако щете.И поради още много причини сме така лъгани,объркани и заблудени.И сам ще трябва да се научим как и защо.
25
http://www.affbuzzads.com/affiliate/index?ref=83378 български телевизии онлайн от чужбина
26
Защо се сърдите! Децата ни обичат всичко вредно .....те не поглеждат , какво се хранят. Стоят с часове пред компютрите.......Свободно сърфират навсякъде...... Ние сме винаги заети да осигурим храна ,скъп телефон или кола (ако са по големи децата ни). И ...
27
Изяж камък, спаси маруля :)
28
Само сушено месце си хапвам , никакви салами и кренвирши.
29
Няма спасение хора! Затова си пия комбуча всеки ден - 500мл. за детоксикация от всички отрови, които няма как да не приема през деня. То да беше само храната....
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Уютно е на всички, ползващи се с благоразположението ви в началото на периода, но горкò на онези, стоящи в периферията на интересите ви. Не се колебайте да отстоявате истината във вторник и запазете достойнството си, като не се поддавате на провокатори. Бизнес делата ви ще се развиват според очакванията в сряда, без изненади и удари под кръста. Материалната осигуреност ще ви подтикне към разширяване на дейността, правейки удачни вложения. Бъдете достъпни и се радвайте на хубавите мигове, с които животът щедро ще ви дари.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

Шефът на хотела върви по коридора и чува от една стая пеене. Обажда се на рецепцията:
- Вие връчихте ли сметката на клиента от 108-а стая?
- Да.
- А защо пее тогава?
- Не пее той. Опяват го.