ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Българинът е затлъстял и податлив на редица заболявания в резултат на излишните килограми заради преяждането вечер. Над 60% от сънародниците ни пропускат закуската, макар и да знаят, че тя е най-важната в храненето. Те обясняват, че не им се яде, защото са се прехранили предишната вечер, показва проучване на водещи наши диетолози.76 на сто от запитаните заявяват, че закуската е най-важното хранене за деня. Въпреки това едва 37% закусват всеки ден. 16 на сто от запитаните твърдят, че хапват сандвич, а 18,8% - плод, пише „Телеграф”.
Освен чувството за ситост сутрин на второ място нашенците сочат, че не слагат залък в устата до обяд, тъй като нямат време. Същевременно, от една страна, сънародниците ни знаят, че омега-3 и 6 са полезни мазнини, но, от друга, се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те.
Българите приемат прекалено много наситени мазнини и недостатъчно полезни есенциални мазнини. За да е здравословна закуската ни, тя трябва да съдържа полезни мазнини, които можем да си набавим от растителните масла, меките трапезни маргарини, ядките, семената и мазните риби, обясни националният консултант по хранене и диететика доц. Веселка Дулева.
Закуската и правилно подбраните продукти за нея неслучайно е най-важното хранене, тъй като чрез нея метаболизмът се събужда и на организма се осигуряват всички необходими хранителни вещества, допълни тя.
Доц. Дулева препоръча денят да се започва с ненаситени мазнини, сред които и есенциалните, като поясни, че те са от растителен произход.
Тя посочи, че есенциалните са единствените мазнини, които тялото не може да произведе. Всекидневно организмът ни се нуждае от 2 грама омега-3 и около 10 грама от омега-6, тъй като те оказват положителен ефект върху сърцето.