БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Димитър Греков: Селското стопанство може да издърпа напред икономиката

Само в ПИК
Димитър Греков: Селското стопанство може да издърпа напред икономиката
Автор: ПИК
Дата
Дата
5550
Коментари
1
Димитър Греков: Селското стопанство може да издърпа напред икономиката

Селското стопанство може да се окаже моторът, който ще издърпа напред и други сектори на икономиката, заяви министърът на земеделието и храните проф. д.с.н. Димитър Греков на пресконференция преди откриването на Международната селскостопанска изложба „Агра 2014“. Тя се провежда под негова егида от 4 до 8 март в Международен панаир Пловдив, съобщиха от панаира.

„Изложението потвърждава подема в отрасъла не само с това, че е по-голямо, а и с качеството на експозициите, добави министър Димитър Греков. Участват 479 директни и представени изложители – със 7% повече спрямо миналата година, от 22 държави. Ангажираните площи са увеличени с 26 %. Най-голям е скокът при българските фирми. 96 компаниите се представят за първи път, а други 32 се завръщат на изложението. На него може да се видят 69 новости, половината от които са световни. Селското стопанство вече се откроява като лидер на българската икономика”, заяви д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, в приветствието си при откриването на изложбата.

Във фокуса й е подкрепата за малките и средните производители, за да могат да се възползват от възможностите през новия програмен период 2014-2020 година, добави той. „Агра“ стана средище на аграрния бизнес с мащабно инвестиционно мислене, подчерта министър Греков при откриването на деловия форум, който е водещ в Югоизточна Европа. След като преряза лентата, той разгледа експозициите заедно с бизнесмена Георги Гергов, областния управител на Пловдив Венцислав Каймаканов и представители на държавни институции.

Най-атрактивна беше палата 6, където научните институти от състава на Селскостопанската академия демонстрират нови сортове и породи, технологии, продукти и подобрения. „Правим иновации, които веднага може да влязат в производството”, увери председателят на Академията доц. д-р Христо Бозуков. Сред акцентите на тазгодишната изложба е широкото приложение на високите технологии в агросектора”, изтъкна министърът на земеделието.

Това се потвърждава от експозициите, представящи многофункционални машини, оборудване и инвентар, методи за намаляване на разходите и повишаване на добивите, семена и посадъчен материал, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника, софтуерни решения за оптимизиране на дейността на производителите.

С възстановка на древен тракийски обичай, екомед, ековино и хляб от лимец посрещнаха министър Греков на Специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство „БиоАгра“. Тя веднага грабва вниманието с щандовете, на които се предлагат „живи храни“, билки, биопродукти, информация и консултации.

Здравословни продукти изпълват и експозициите на участниците в първото издание на специализираното изложение за пчеларство „Апи България“, което показва още съоръжения, облекло, консумативи, препарати. Над 30 събития – семинари, конференции, кръгли маси и презентации, са включени в съпътстващата програма на изложението, за да ориентират специалистите за актуалните тенденции в бранша.

Очакват се над 30 000 посетители от страната и чужбина. Гостите имат шанс да спечелят награди, осигурени от Международен панаир Пловдив: храсторез, водна помпа и моторна пръскачка. Печелившите талони ще бъдат изтеглени на 8 март. Изложението е отворено всеки ден от 9.00 до 18.00 часа, в събота – до 14.00 часа. Билетът струва 3 лева, за ученици, пенсионери и инвалиди - 2 лева.

Напиши коментар »
(1)
1
в Англия дават субсидии само върху направен паричен оборот. направете го така и в България , а не да субсидирате на площ или кой знае какво без да се държи сметка за какво се ползват субсидиите. субсидирайте малките производители, които ни хранят, а не бандитите с хиляди декари, които нямат нужда от тях и изнасят всичко за арабите или Китай.
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
д-р Ангел Кунчев
д-р Ангел Кунчев
епидемиолог №1
Става на: 58 години
Емил Хърсев
Емил Хърсев
финансист
Става на: 56 години
Павел Писарев
Павел Писарев
публицист, бивш генерален директор на БНТ
Става на: 83 години

Мъж се обажда в районното полицейско управление:
- Ало, добър ден! Искам да ви съобщя, че има пожар...
- Имате грешка. Тук е полицията, а не пожарната.
След малко звъни отново:
- Ало! Бих искал да съобщя за пожар...
- Нали вече ви казах, набирайте 160!
След близо десетина минути колега на дежурния полицай влита и крещи:
- Бързо, бързо... Районното гори!...