БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Димитър Греков: Селското стопанство може да издърпа напред икономиката

Само в ПИК
Димитър Греков: Селското стопанство може да издърпа напред икономиката
Автор: ПИК
Дата
Дата
5697
Коментари
1
Димитър Греков: Селското стопанство може да издърпа напред икономиката

Селското стопанство може да се окаже моторът, който ще издърпа напред и други сектори на икономиката, заяви министърът на земеделието и храните проф. д.с.н. Димитър Греков на пресконференция преди откриването на Международната селскостопанска изложба „Агра 2014“. Тя се провежда под негова егида от 4 до 8 март в Международен панаир Пловдив, съобщиха от панаира.

„Изложението потвърждава подема в отрасъла не само с това, че е по-голямо, а и с качеството на експозициите, добави министър Димитър Греков. Участват 479 директни и представени изложители – със 7% повече спрямо миналата година, от 22 държави. Ангажираните площи са увеличени с 26 %. Най-голям е скокът при българските фирми. 96 компаниите се представят за първи път, а други 32 се завръщат на изложението. На него може да се видят 69 новости, половината от които са световни. Селското стопанство вече се откроява като лидер на българската икономика”, заяви д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, в приветствието си при откриването на изложбата.

Във фокуса й е подкрепата за малките и средните производители, за да могат да се възползват от възможностите през новия програмен период 2014-2020 година, добави той. „Агра“ стана средище на аграрния бизнес с мащабно инвестиционно мислене, подчерта министър Греков при откриването на деловия форум, който е водещ в Югоизточна Европа. След като преряза лентата, той разгледа експозициите заедно с бизнесмена Георги Гергов, областния управител на Пловдив Венцислав Каймаканов и представители на държавни институции.

Най-атрактивна беше палата 6, където научните институти от състава на Селскостопанската академия демонстрират нови сортове и породи, технологии, продукти и подобрения. „Правим иновации, които веднага може да влязат в производството”, увери председателят на Академията доц. д-р Христо Бозуков. Сред акцентите на тазгодишната изложба е широкото приложение на високите технологии в агросектора”, изтъкна министърът на земеделието.

Това се потвърждава от експозициите, представящи многофункционални машини, оборудване и инвентар, методи за намаляване на разходите и повишаване на добивите, семена и посадъчен материал, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника, софтуерни решения за оптимизиране на дейността на производителите.

С възстановка на древен тракийски обичай, екомед, ековино и хляб от лимец посрещнаха министър Греков на Специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство „БиоАгра“. Тя веднага грабва вниманието с щандовете, на които се предлагат „живи храни“, билки, биопродукти, информация и консултации.

Здравословни продукти изпълват и експозициите на участниците в първото издание на специализираното изложение за пчеларство „Апи България“, което показва още съоръжения, облекло, консумативи, препарати. Над 30 събития – семинари, конференции, кръгли маси и презентации, са включени в съпътстващата програма на изложението, за да ориентират специалистите за актуалните тенденции в бранша.

Очакват се над 30 000 посетители от страната и чужбина. Гостите имат шанс да спечелят награди, осигурени от Международен панаир Пловдив: храсторез, водна помпа и моторна пръскачка. Печелившите талони ще бъдат изтеглени на 8 март. Изложението е отворено всеки ден от 9.00 до 18.00 часа, в събота – до 14.00 часа. Билетът струва 3 лева, за ученици, пенсионери и инвалиди - 2 лева.

Напиши коментар »
(1)
1
в Англия дават субсидии само върху направен паричен оборот. направете го така и в България , а не да субсидирате на площ или кой знае какво без да се държи сметка за какво се ползват субсидиите. субсидирайте малките производители, които ни хранят, а не бандитите с хиляди декари, които нямат нужда от тях и изнасят всичко за арабите или Китай.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Виктор Николаев
Виктор Николаев
журналист, тв водещ
Става на: 38 години
Илиана Беновска
Илиана Беновска
журналист
Никола Спасов-Мастиката
Никола Спасов-Мастиката
футболист, треньор
Става на: 59 години
Райна Кабаиванска
Райна Кабаиванска
оперна певица

Мъж и жена в леглото. Звъни телефонът. Жената вдига в просъница, говори малко и казва:
– Обади се мъжът ми. Каза, че е с теб за риба.