Директорът на АЕЦ "Козлодуй" пред ПИК: През второто полугодие АЕЦ "Козлодуй" ще е на печалба

ЧАС ПИК

Директорът на АЕЦ "Козлодуй" пред ПИК: През второто полугодие АЕЦ "Козлодуй" ще е на печалба

34858
на 13.08.2013
Директорът на АЕЦ Козлодуй пред ПИК: През второто полугодие АЕЦ Козлодуй ще е на печалба

Членовете на борда на директорите получават по 4 минимални работни заплати на месец

Последвайте ни в Google News Showcase

Цели 227 хил. лв. са разходите за заплати на борда на директорите на държавното дружество АЕЦ "Козлодуй", твърди ядреният физик Георги Котев. Според него атомната централа работи на огромна загуба, а въпреки това Валентин Николов, който я ръководи раздава на членовете на борда на директорите по 6-7 хил. лева на месец.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

По този повод потърсихме мнението на Валентин Николов.

 

- Г-н Николов, какво е реалното финансово състояние на АЕЦ "Козлодуй"?

- Стабилно. През първото тримесечие на годината АЕЦ "Козлодуй" отчете печалба от над 60 млн. лева. Поради изключването на пети блок заради планов ремонт и поради ограничаването на електрическата система е спаднала приходната част на АЕЦ. Въпреки това АЕЦ "Козлодуй" е бил на печалба в първото тримесечие, но е имало отписвания на вземания от Националната електрическа компания в размер на 15 млн. лева и това води до отчитане на счетоводна загуба в рамките на първото полугодие.

Категорично мога да заявя, че през второто полугодие АЕЦ "Козлодуй" ще бъде на печалба, макар и не в такава степен в каквато през предходната година.

- Какво е мнението ви за проекта АЕЦ "Белене"?

- АЕЦ "Белене" не може да бъде построен с държавни средства, а само като частен проект, като се намери инвеститор. По тази причина се страхувам, че атаката срещу мен и срещу удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е скрита и е с цел подготовката на проекта "Белене".

- Кой смятате, че ви атакува?

- Смятам, че атаката срещу мен е по политически причини и идва от тези, които сега управляват енергетиката и страната, най-вече атаката е от БСП.

Тази атака, без да са намерени средства за пети и шести блок, може да се окаже, че ще кажат, че животът им не може бъде удължен и това да се превърне в мотив за началото на проекта "Белене".

- Служебният министър на енергетиката Асен Василев ви уволни заедно с още над 10 директори в енергийната система. Как стана така, че той промени решението си?

- Ще ви кажа една новина. По време на съвещанието на Борда на директорите на Българския енергиен холдинг, Асен Василев освободи директорите на ТЕЦ "Марица-изток" 2, но само 24 часа по-късно той промени решението си и ги остави. Нека Василев да каже защо е отменил това свое решение.

- Но защо Василев промени решението си за вашето уволнение?

- Асен Василев не беше прочел доклада на Инспектората към министерството и според мен беше действал абсолютно прибързано. Според мен този доклад не е прочетен и от сегашните управляващи.

- Уволненият от АЕЦ "Козлодуй" Георги Котев твърди, че членовете на борда на директорите получават по 6-7 хил. лева на месец. Вашият коментар?

- Това категорично не е вярно. Няма как членовете на борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй" да получават такива големи суми. Техните възнаграждения са регламентирани с постановление №33 на Министерския съвет.

- Какви са възнагражденията на директора на АЕЦ "Козлодуй" и на членовете на управителното тяло?

- В държавните дружества, каквото е АЕЦ "Козлодуй", изпълнителният директор получава по 8 минимални работни заплати, а членовете на борда на директорите по 4 минимални работни заплати.

Числото от 227 000 лева, което г-н Котев твърди, че е за възнаграждения на борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй" не е коректно, защото в него се включват заплатите на управителните тела на всички дружества свързани с АЕЦ "Козлодуй".

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Нинова скочи: Искаме оставката на Росен Желязков (ОБНОВЕНА) ГОРЕЩО В ПИК TV! Нинова скочи: Искаме оставката на Росен Желязков (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 36
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК