Вход
София
Времето в София 0 o C

Днешна Европа не произвежда щастливи мъже

Днешна Европа не произвежда щастливи мъже

на 10.04.2018
7840
1
Днешна Европа не произвежда щастливи мъже
Автор: ПИК
10.04.2018
1
7840

"Авторът старателно не разгръща докрай психологията на своите герои; неговата цел не е да покаже детайлите в психиката на отделни мъже, а да сглоби от деветте самостоятелни скици общ портрет на европейския мъж, изрисуван в упоритото сегашно време на разказа. И този мъж съвсем не изглежда така, както бихме очаквали, възпитани от стереотипните си патриархални представи за него. - пише критикът проф. Милена Кирова в статия за книгата "Мъжът, какъвто е", публикувана във в. "Култура". - Най-кратко казано, той не е герой-победител, а по-скоро жертва на своето общество; печален резултат от многовековните очаквания какъв трябва да бъде един „истински мъж“. Независимо от това дали и в каква степен са завоювали социален успех, героите се чувстват самотни, безпомощни под натиска на високите изисквания „да бъдеш мъж“, емоционално непълноценни, неспособни на интимна привързаност, не умеещи да постигнат смисленост на живота и все по-силно разочаровани от себе си с напредването на възрастта. На пръв поглед безизкуствено и семпло откъм художествени похвати, повествованието е много внимателно обмислено и умело премерено. От една в друга част то се развива с биологичния ритъм на мъжкото тяло. Производството на хормони предопределя човешкото мислене и пряко влияе върху усещането за щастие или поне за доволство от себе си. Днешна Европа обаче не произвежда щастливи мъже. За литературата това представлява шанс: всеки мъж може да бъде показан различно нещастен. Животът обаче не се случва по литературните правила и книгата на Салай, която е предизвикателно не-литературна в стилово отношение, ни кара да го погледнем отблизо, да се взрем и да приемем онова, което не знаем за днешния мъж."

Цялата статия можете да прочетете, като последнате този линк: "Сезоните на мъжа", проф. Милена Кирова - "Мъжът, какъвто е", Дейвид Салаи, издателство "Милениум", 2017 г., в. Култура, бр. 12

 

Книгите на "Милениум" може да поръчате на тел.: 02/879 40 06, на email: sales@milleniumbg.eu или на сайта www.milleniumbg.eu. При заявка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената.

Сподели:
Напиши коментар »
(1)
1
Произвежда педеруги и амове !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Между приятелки:
- Ние с моя мъж имаме абсолютно еднакви вкусове!
- Но това е невъзможно!
- Възможно е! Е-е, трябваше да минат повече от десет години, докато усвои моите, но все пак…

няма нови новини
Днес: 283
hot
най-четени новини в момента
сега
2673
четат ПИК
сега
четат тази новина
ВЕЧНИЯТ ВЪПРОС! Какъв тип мъже предпочитат жените - мачо или добряк
x