Дни преди подписването на договор с Македония: Кой е Никола Вапцаров?

Само в ПИК
Дни преди подписването на договор с Македония: Кой е Никола Вапцаров?
Автор: ПИК
Дата
Дата
6483
Коментари
3
Дни преди подписването на договор с Македония: Кой е Никола Вапцаров?

В навечерието на подписването на договора за добросъседство между България и Македония се повдига важния въпрос за историята. Няколко пъти вече премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев публично отклониха неудобните въпроси за общото ни минало с думите, че „историята трябва да бъде оставена на историците“.

Официалната македонска историография няма никакво съмнение, че роденият в Банско поет Никола Вапцаров е македонец.

Едно от неговите най-известни стихотворения – „Земя“, започва така:

Тази земя,

по която тъпча сега,

тази земя,

която пролетен вятър пробужда,

тази земя – не е моя земя,

тази земя,

простете, е чужда.

То край Вардар би звучало така:

Таja земja

сега що jа чекорам,

Таja земя

во пролет що ja буди jугот,

Таja земja

своja не ja знам.

Таja земja

простете е туг’я.

Но не е само той – поети като Атанас Далчев и писатели като Димитър Талев са част специалната македонска наука за т.нар. „двудомни писатели“. Неин основоположник е проф. Васил Тоциновски – писател, историограф и литератор.

„В македонската традиция и приемственост имаме автори, по потекло македонци, родени в Македония, а дори и да не са родени в Македония – тяхното потекло е македонско. Живеейки в други среди, където са съществували, те се формирали и образовали на езика на своята нова земя. Но тяхната единствена, голяма книжовна любов останала Македония и македонците“, обяснява проф. Тоциновски. Ако не се разбира веднага, повечето от т.нар. „двудомни писатели“ на Македония всъщност са българи.

Това са автори, родени и живели в България, писали на български език, но изследвани и публикувани като македонски.

Списъкът може и да изненада – освен изброените по-горе творци, повод за македонска гордост пред света са Симеон Радев, Антон Страшимиров, Христо Смирненски, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов и целият Македонски литературен кръжок в София (част от който е и Вапцаров).

„Те застъпват идеята, че създават македонска национална литература (…) Никола Вапцаров е, аз бих рекъл, една икона. Автор, който точно и изрично пее как е и какъв е“, продължава с обяснението си проф. Тоциновски.

Проф. Тоциновски е познат в Македония като награждаван писател и критик. По-малко известната обаче е работата му за бившите югославски служби, посветена на „организираното, систематично следене и противопоставяне на неприятелската активност по линия на македонския национализъм и сепаратизъм“. А от документите, които осветяват секретната дейност на Тоциновски (агент „Гогол“) става ясно, че той е изпълнявал задачи и на територията на Народна Република България.

В новия Музей на македонската борба в Скопие пък има 153 восъчни фигури – от Яне Сандански до Гоце Делчев, през Мара Бунева и Иван Михайлов.

Снимането в него е забранено, но Би Ти Ви се сдоби с кадри от туристическа обиколка, която достига и до фигурата на „македонския поет“ Вапцаров. Всеки български ученик, застанал пред нея, ще остане изненадан – в музеите, училищата, и в самите стихосбирки на Вапцаров тук пише, че „…знаменитият македонец Никола Вапцаров е застрелян не като изявен комунист, защото такива са били десетки в този голям процес. А е убит преди всичко като изразено ангажиран македонски национален деец, като един от най-изтъкнатите активисти на Македонския литературен кръжок“.

„Те са преследвани заради македонизма. Това е (…) и Вапцаров, и Антон Попов, и Атанас Романов. Никола Вапцаров навсякъде е казвал, че е македонец. Аз ви говоря за документи. Съществуват само два полицейски документа при разстрела, в които пише, че е българин“, твърди още Тоциновски.

На финала на този урок от Македония ще научим, че преди да бъде разстрелян от „подивялата фашистка сган на Цар-Борисова България“ той оставил в ръката на съпругата си Бойка листче със заветните стихове:

„Но в бурата пак со тебе ке сме,

Народе моj, зашто си се сакавме!“

„Пред тази истина мълчат и боговете“ – е коментарът на Тоциновски.В предаването „Тази сутрин“ по bTV Мая Вапцарова, племенницата на поета, коментира, че изобщо не може да се говори дали подлежи на съмнение националната принадлежност на Вапцаров.

За аргументите на македонските историци тя каза: „Какви документи, когато той не е ходил въобще в Македония? Да, баба ми Елена е била учителка в Струмица, но, за съжаление, той не е отишъл до там“.

„Изглежда от доста дълго време, над 100 години може би, България не е излязла с точна национална стратегия по отношение на македонския въпрос – каза Вапцарова. – Особено сега, при подписването на споразумението за добросъседство, такава стратегия е изключително необходима. Може би по-напред трябваше именно стратегията да излезе, а след това да се започне пътят към това сближаване“.

Според нея това ще е поредният договор, който подписваме. Той може да реши проблема между двамата лидери – Бойко Борисов и Зоран Заев, но „за хората… кой от хората ще го прочете?, каза още Мая Вапцарова пред Би Ти Ви.

 

 

 

Още по темата
ИЗВЪНРЕДНО! Ето го договора, който ще подпишем с Македония! (ПЪЛЕН ТЕКСТ)
Часовник
20:58
Министерството на външните работи публикува на интернет страницата си Проекта на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, съобщиха от...
Напиши коментар »
(3)
1
Що е маке,все е юнак,що е юнак все е л..на!
2
от разпит на Вапцаров: .....знаете,че не съм и не мога да бъда комунист!
3
Сега като се подпише договорът - ще има гаранции за авторско право и под всеки текст на Вапцаров ще трябва да се пише превод од Бугарски на Македонски. Иначе на съд. То и сега можеше ама де дупеи такт
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

Две баби си говорят и едната пита другата:
- Колко тежиш?
- 70 килограма с очилата.
- А без тях?
- Не мога да видя кантара без очилата…