ДОБРА НОВИНА! Икономиката с рекорден скок

Само в ПИК
ДОБРА НОВИНА! Икономиката с рекорден скок
Автор: ПИК
Дата
Дата
3359
Коментари
6
ДОБРА НОВИНА! Икономиката с рекорден скок

Ръстът на българската икономика за 2016 г. е с рекордните 3,9%, показват ревизираните данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е най-бързият ръст на икономиката след като световната финансова криза застигна и България през 2008 г. Предварителните изчисления на статистиката показаха ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2016 г. само с 3,4%.

 

В номинално изражение произведените стоки и услуги в България през миналата година са на стойност 94,13 млрд. лв. От данните на НСИ става ясно, че износът и потреблението са двигателите на икономиката на страната. Като сериозната ревизия на ръста на БВП в посока нагоре се дължи на експорта. Според окончателните данни на НСИ, през 2016 г. износът нараства с 8,1% и достига 60,22 млрд. лв., при ръст от 5,7% според предварителните оценки.

 

Крайното потребление през миналата година нараства с 3,3%. Като това се дължи на потреблението на домакинствата, което се увеличава с 3,5%.

 

По отношение на инвестициите на бизнеса обаче данните никак не са добри. Инвестициите на предприятията през миналата година се свиват с 6,6%, сочат окончателните данни на НСИ. Докато предварителните оценки показваха спад с 4%. Тази негативна тенденция продължава и през настоящата година. Инвестициите продължават да се свиват като спадът през първото и второто тримесечие на годишна база е съответно с 4,6% и с 1%. Преките чужди инвестиции в страната също намаляват, като до края на август те са само 431,8 млн. евро, което е с над 55% по-малко спрямо същия период на миналата година.

 

През 2017 г. икономиката на страната обаче продължава да нараства с бързи темпове - съответно с 3,5% и 3,6% през първото и второто тримесечие. Това отново се дължи на износа и потреблението на домакинствата. А свиването на инвестициите от страна на бизнеса има отрицателно влияние върху икономиката на страната.

Напиши коментар »
(6)
1
И минималните пенсии рекордно порастнаха до 200 лв. И минималната заплата рекордно нарастна на 460 лв. Благодарение на това, населението на България също рекордно намаля и хората също бягат по света рекордно кой накъдето види ...
2
Ами където има монополи, трудно се инвестира. Така например, руската рафинерия край Бургас е монополист на горивата. Шефа на рафинерията играе на карти с г-н Премиера, а шефката на "опозицията" е назначила мъжът си на работа в тази рафинерия. Кой ще е този луд да инвестира в такъв бизнес ?!?
3
Приказки от "1001 нощ"! "Стъкмистиката" в действие.
4
в пропастта !
5
Иначе няма как да се придвижва, дори и с бастун.
6
хахахахаха икономика в българия хахахахахахахахаха
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Владимир Пенев
Владимир Пенев
актьор
Става на: 59 години
Екатерина Михайлова
Екатерина Михайлова
юрист, политик от ДСБ
Илияна Йотова
Илияна Йотова
вицепрезидент
проф. Симеон Щерев
проф. Симеон Щерев
музикант
Става на: 74 години

- Обвиняеми, вие сте обидили служебно лице! Определям глоба от 100 лв. Искате ли да кажете още нещо? - Бих искал, но при тези цени…