ДОБРИ СДЕЛКИ! Завъртаме стокообмен с Беларус за 24,1 млн. долара

Само в ПИК
ДОБРИ СДЕЛКИ! Завъртаме стокообмен с Беларус за 24,1 млн. долара
Автор: ПИК
Дата
Дата
507
Коментари
0
ДОБРИ СДЕЛКИ! Завъртаме стокообмен с Беларус за 24,1 млн. долара

За първите шест месеца на 2017 г. стокообменът между България и Беларус е на стойност 24,1 млн. щ.д. Износът ни расте с над 27% и достига 14,2 млн. щ.д., като салдото е положително. 

Това стана ясно по време на откриването на българо-белоруския бизнес форум, който се състоя в Минск, съобщиха от Министерството на икономиката.

На форума бе съобщено, че по данни на белоруския национален център по маркетинг и конюнктура на цените в Беларус има 79 регистрирани компании с българско участие. От българска страна във форума участват заместник-министърът на икономиката на Република България Александър Манолев и заместник-министърът на външните работи на Република Беларус Олег Кравченко.

"Надявам се активизирането на двустранния диалог да е основа и за отчитане на по-големи обороти между бизнеса от двете държави", каза Александър Манолев.

В заседанията на Междуправителствената комисия участва и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, като бяха обсъдени още и теми в сферата на енергетиката, образованието и др.

По време на форума заместник-министърът на икономиката на Република България Александър Манолев и заместник-министърът на външните работи на Република Беларус Олег Кравченко подписаха Протокол от седмото заседание на Българско-белоруска междуправителствена комисия по търговско-икономическото и научно-техническо сътрудничество. Документът цели разширяване на българо-беларуските отношения в сферата на икономиката, потенциала и основата за тяхното развитие в бъдеще.

Според документа, България може да изнася за Беларус продукти на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, вина, машиностроителна и електротехническа продукция, изделия на електрониката, продукти на органичната химия, подемно-транспортни машини, металообработващи машини, електрически двигатели и генератори и др.

От 2015 г. се забелязва ръст при вноса от Беларус на автомобилни превозни средства за транспорт на стоки, стана ясно по време на форума. "Производството на компоненти за автомобилната индустрия е сред най-бързо растящите в българската икономика и това е област, в която може бизнеса от двете държави да си сътрудничи", каза Александър Манолев.

Подписан бе и Меморандум за сътрудничество между търговските палати на двете държави.

Още по темата
Русия и Беларус започват съвместни военни учения "Запад 2017"
Часовник
09:24
Този четвъртък, на територията на Руската федерация и Беларус, стартират мащабните стратегически учения „Запад 2017“. По думите на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу,...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Антоан Николов
Антоан Николов
политик и бизнесмен
Става на: 50 години
д-р Мими Виткова
д-р Мими Виткова
лекар, бивш министър на здравеопазването
Райна Константинова
Райна Константинова
журналист, директор на департамента за радио в ЕС

“Не ме правете на луд, аз да не падам за първи път от Марс!”
(Военен)