Домейнът на кирилица „.бг” стартира до края на есента

ЧАС ПИК

Домейнът на кирилица „.бг” стартира до края на есента

6737
на 23.05.2016
Домейнът на кирилица „.бг” стартира до края на есента
Автор:   ПИК

15% от всички домейни в света са с кирилски букви

Последвайте ни в Google News Showcase

Очакваме до края на есента домейна на кирилица „.бг“ да стартира. Интерес към домейна има, защото тогава имената в интернет ще могат да се създават изцяло на кирилица. Освен това на 1 юни ще старира и домейна на кирилица „.ею”, насочен към общността, която пише на български в Европа.

препоръчано

В началото ще има период от 6 месеца, в който приоритетни притежатели на домейни да могат да ги сменят с домейна на кирилица. Това каза пред телевизия „Блумбърг”  Драгомир Славов, председател на съвета на директорите на АД „Имена бг” в коментар по темата за домейна на кирилица.

Според него, 15% от всички домейни в света са на кирилица, показва актуално проучване на EURid и ЮНЕСКО.

„Регистрираните интернационализирани домейни (IDNs) от първо ниво на кирилица са 15% от всички, като кирилицата е на първо място от регистрираните през 2014 г. международни домейни с над 700 000 нови регистрации.

Така тя се превръща в един от трите основни езика в интернет", допълни Бойчо Попов.

„Трябва България да изведе ИТ сектора като първи приоритет в образователната система. Имаме потенциал, но не трябва да се закъснява, тъй като голяма част от младите излязоха да работят в чужбина.

Трябва да се търси сътрудничество между частния сектор и държавата, както и между частния сектор и образованието“, коментира Славов по отношение на ситуацията в ИТ сектора у нас в контекста на недостига на кадри.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за първия ден на май - възможни непредвидени разходи за Скорпионите, новина ще изнерви Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за първия ден на май - възможни непредвидени разходи за Скорпионите, новина ще изнерви Стрелците
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Нинова разкри целите на БСП - защо Григорова и Йончева предадоха партията (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Нинова разкри целите на БСП - защо Григорова и Йончева предадоха партията (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК