Държавата финансира медиатори, които да върнат децата в училище

Само в ПИК
Държавата финансира медиатори, които да върнат децата в училище
Автор: ПИК
Дата
Дата
1886
Коментари
1
Държавата финансира медиатори, които да върнат децата в училище

Държавата ще дава повече средства на училищата, в които работят образователни медиатори и връщат децата в клас. Това заяви в Пловдив просветният министър Красимир Вълчев, който обсъди проблема с представители на образоватeлната система в областта.

От образователното министерство ще предложат и медиаторите да бъдат въведени в Националната класификация за професиите, предава БНТ.Над 13 000 са децата в пловдивска област, които са извън образователната система. В училище „Найден Геров" в квартал „Столипиново“ до дни 15 деца трябва да бъдат върнати в клас. Медиатор ще обходи адресите, на които са регистрирани, за да ги убеди, че трябва да започнат да учат. Процес, който се оказва труден, признават от училището.

В Пловдив шест екипа започват да обхождат адресите. Деца, които не могат да бъдат открити, ще бъдат издирвани чрез Гранична полиция, заяви министър Вълчев.

Допълнителни финансови средства ще има и за училищата, които назначават на щат „образователен медиатор", заяви още Красимир Вълчев. От образователното министерство предлагат и друг механизъм за справяне с проблема - по предложение на учителите семейната помощ за дете да се предоставя в натура.

Още по темата
Министър Вълчев: 80 млн. лева са предвидени за увеличение на учителските заплати
Часовник
19:09
80 млн. лева са предвидени до края на годината за покриване на 15-процентното увеличение на учителските заплати от 1 септември. Това заяви пред журналисти министърът на образованието и науката...
Напиши коментар »
(1)
1
Мерките на МОН са пожелателни. Явно министърът не е чувал за центровете по медиация . Там членуват сертифицирани медиатори, регистрирани в МП . Те ще подходят професионално и решат проблема. Всичко останало е усвояване на средства без да се решат въпросите.
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Владимир Пенев
Владимир Пенев
актьор
Става на: 59 години
Екатерина Михайлова
Екатерина Михайлова
юрист, политик от ДСБ
Илияна Йотова
Илияна Йотова
вицепрезидент
проф. Симеон Щерев
проф. Симеон Щерев
музикант
Става на: 74 години

Един си купил куче птичар, но след една седмица го върнал. - Защо го връщате?? - Не струва! - Как не струва - това е куче медалист!! - Станала е някаква грешка - или не може да лети, или не го хвърлям достатъчно високо.