Държавният дълг скочи с 4,5 млрд. евро

Икономика

Държавният дълг скочи с 4,5 млрд. евро

3328
на 06.05.2015
Държавният дълг скочи с 4,5 млрд. евро
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Държавният дълг нарасна с 4,5 млрд. евро за година и в края на март е 12,244 млрд. евро, сочат данните на МФ. Вътрешните задължения са 4,3 млрд. евро, като за година се увеличават с 600 млн. евро. А външният дълг на държавата достига 7,935 млрд. евро. като в рамките на година нараства с 3,93 млрд. евро. В резултат в край на март делът на държавния дълг към брутния вътрешен продукт на страната достига 28,7%, при дял от 18,5% година по-рано.

препоръчано

През миналата година бяха взети нови заеми, за да се финансира бюджетният дефицит за 2014 г. от 3 млрд. лв., както и за да се изплатят гарантираните влогове в КТБ и да се гарантира ликвидност в банковата система, пише "Стандарт". За целта през декември 2014 г. беше взет мостови заем от 1,5 млрд. евро от HSBC Bank Plc, SOCIETE GENERALE, CITIBANK, N.A., LONDON BRANCH и UNICREDIT BULBANK AD. След това в края на март 2015 г. страната пусна на международните капиталови пазари нови облигации в общ размер на 3,1 млрд. евро. С част от постъпилите от емисията средства беше изплатен мостовият заем, а останалите пари влязоха във фискалния резерв на страната.

В резултат към края на март фискалният резерв е 11,09 млрд. лв. От тях 10,07 млрд. лв. са депозити в БНБ и банки, а 1,02 млрд. лв. са вземания от фондовете на ЕС. Част от фискалния резерв в БНБ са и парите от Държавния фонд за гарантиране устойчивост на пенсионната система в размер на 2,44 млрд. лв. Поради нулевите лихви, с които се олихвяват депозитите при БНБ, към края на март няма постъпления от лихви във фискалния резерв.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Стрелците влизат в конфликт с шефа, Везните - в отлично настроение в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Стрелците влизат в конфликт с шефа, Везните - в отлично настроение в офиса
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 100
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК