РЕТРО

Дянков е шампион по лъжи!

Само в ПИК
Дянков е шампион по лъжи!
Дата
Дата
6125
Коментари
0
Дянков е шампион по лъжи!

Д-р Тренчев е основател и президент на Конфедерацията на труда „Подкрепа”.

Един от основателите на СДС.

Вицепрезидент на Международната конфедерация на свободните профсъюзи

- Преди дни поискахте оставката на финансовия министър Симеон Дянков. За кой път го правите, д-р Тренчев?

- Може би 3-4 пъти. Но в лични разговори с премиера Бойко Борисов многократно съм му обръщал внимание, че финансовата политика, която Дянков води, трупа силни негативи върху цялото правителство. Както и върху ГЕРБ.

- Най-пресният ви аргумент?

- Прескочи Националния съвет за тристранно сътрудничество, в който участват представители на правителството, на работодателите и синдикатите. По закон те заедно трябва да обсъждат важните проблеми, свързани с жизненото равнище, трудовите и осигурителните взаимоотношения.

- Но тристранният съвет няма право да взима решения!

- Вярно е, неговата дейност е препоръчителна. Но и Министерският съвет няма право да прескача тристранката. А какво се получи? На другия ден след заседанието є научаваме, че в кабинета са гледани законът за здравната каса – той е в пакет с държавния бюджет, както и предлаганото от Дянков облагане с данък на лихвите по депозитите. Това взриви обществото.

- Как ще определите подобно поведение?

- Абсолютна некоректност! Правителството постъпи така, защото знае, че ние сме против новия данък. Щом толкова искат да вземат пари от богатите, нека въведат един необлагаем минимум. А не да използват незнанието на хората и да ги заблуждават, че в чужбина било така.

- Примерно, че в Ирландия лихвите се облагат?

- Облагат се. Но не и спестявания до 18 000 евро на отделна личност и 36 000 евро на семейство. Това обаче не се казва.

- Ще съдите ли МС за нарушена процедура?

- Имаме абсолютното морално и юридическо право да го направим, защото законът не е спазен. Преди години качиха тока с 10%. Но пак не беше минала процедурата по съгласуване с тристранния съвет и съдът осъди царското правителство. По време на тройната коалиция и Емилия Масларова няколко пъти не се съобрази с тристранния съвет. Отново постигнахме осъдително решение. В случая с лихвите върху депозитите обаче основен архитект е Дянков.

- Като дългогодишен политик какви са впечатленията ви – имало ли е друг министър, толкова мразен от хората?

- За 23 години очите ми са видели какво ли не. Срещал съм министри, които пият до пълна самозабрава, не искам да цитирам имена. Познавам министър на земеделието, бивш адвокат, който е питал кога ще се окопава пшеницата.

- Коя беше тази светла личност?

- В началото на бурните демократични промени. Но наистина по бягство от проблемите и заобикалянето им Дянков е шампион. Нещо повече, заблуждава цялото правителство. Предлагайки примерно да се въведе данък върху лихвите по депозитите, той казва, че за това бил уведомил социалните партньори предния ден. Пълна лъжа.

- Срещат ли се изобщо честни хора в правителствата ни през последните години?

- Познавам ги всичките от 1989 г. до сега. Червената нишка, която ги обединява, без да конкретизирам от кой цвят са самите те, е мотивацията на политиците. Най-често тя е: сега ни е паднало да си оправим живота, по възможност и на нашите правнуци. Разполагаме с 4 години, така че да побързаме.

- Познавате ли наши политици, които не са отмъкнали нито един лев?

- Да, двама. Проф. Никола Василев, бивш министър на здравеопазването. Изключително почтен човек. И проф. Николай Василев, бивш министър на образованието.

- Защо управляващите бягат от диалог със синдикатите?

- Защото сме на различно мнение, което не им е удобно. А при нашите политици винаги има корист. Единият иска да седне на мястото на другия, който е на власт. Просто тези хора са дълбоко нечестни. А синдикатите не можем да не сме критични. Когато виждаме, че те пречат на развитието на обществото и работят в ущърб на интересите му.

- Какво е отношението на “Подкрепа” към АЕЦ “Белене”?

- Нямаме отношение. При нас мнението се формира от долу нагоре и трябва да разполагаме задължително със становището на нашите две федерации в енергетиката. Но наблюдаваме процеса, защото той е показателен за хиляди проблеми на обществото ни. И се надяваме в този дебат да излязат наяве много скрити неща.

- Имате предвид - от новосформираната комисия на Яне Янев?

- ...Колкото и да се прикрива истината, тя един ден излиза на бял свят.

- Наближава тежка зима, а обеднелият ни народ е отчаян. Ще има ли недоволства?

- Социално напрежение вече има. Във ВМЗ “Сопот” съществува реална опасност процедурата по приватизацията да зацикли, защото НАП е блокирала сметките на предприятието. Без да си дава сметка, че така не може да се плаща на работниците.

- Лекарите от кръвните центрове в страната също щели да стачкуват?

- В Стара Загора и Варна те направо ще подадат колективни оставки. Заради намалените заплати, откакто влязоха в сила някои поредни приумици на г-н Дянков. Той им отне т.нар. дълготрайно материално стимулиране. Опасно ще бъде, ако някоя голяма система, като пенсионната, се издъни. Тогава ще скочат много хора.

- Е, нали догодина ще качат пенсиите с 9,2%!

- Аплодираме всяко повишение. Въпросът обаче е с колко и до какво води то? Не мога да се съглася, че инфлацията през всичките години, през които пенсиите бяха замразени, е толкова ниска, колкото се изкарва. И едва ли не, че с повишението им, което е крайно недостатъчно, я компенсираме. Дори оставало и нещо отгоре. Истината е, че българският пенсионер едва свързва двата края. Стига сме се крили зад разни методики за изчисляване на инфлацията, които включват пиана и разни луксове.

- Докога българският народ ще търпи да бъде лъган от всички посоки?

- Много пъти съм си задавал този въпрос. Българинът счита, че сам може да оцелее, а не с общите усилия на хората на неговото дередже. Накрая плащаме сметката. И още - българинът е странно съчетание между високо самочувствие и комплекс за малоценност. Всеки си мисли, че може да е министър или министър-председател.

- Какво лошо има в това, д-р Тренчев?

- Лошото е, че който и да се издигне и каже нещо, другите са против. Мислят, че знаят и могат повече, но нищо не могат. Пият ракия и гледат телевизия. И псуват всичко, което се мотае по екрана. Невероятна трагедия. Какви каузи имаме ние? Никакви! Ами вижте здравеопазването – там изобщо не се знае какво става и накъде върви. Всеки работи нещо на парче и оцелява поединично.

- Може би е виновна погрешната ни ценностна система?

- Ние нямаме такава. Защото ако ценностната ни система е да висиш в баровете, да караш “Мерцедес” S класа или да влачиш някоя руса или черна Златка, напомпана със силикон, здраве му кажи. Не може 70% от мениджърите ни да са със средно и под средно образование и да искаме тези хора да развиват просперираща икономика. Те само ядат и пият, и се изпотрепват по кръчмите. С такива примитиви докъде ще стигнем?

- Кажете вие докъде?

- Най-кадърните напуснаха страната. Нещата в България са ужасни. А замитаме под килима проблемите. Бъдещето на нацията и държавата ни е под въпрос. Знам, че е силно казано, но е така. Ясни са ми политиците. Те имат един хоризонт от 4 години. Но обикновените граждани нямат такъв хоризонт. За много хора той е утре - с какво ще се нахранят. Силни сме да недоволстваме, но сме трапезни революционери. След 2 ракии на масата рипаме и все ще правим революция.

- А като изтрезнеем?

- Тогава се свиваме и толкова... Ако искаме да лекуваме една болест обаче, а държавата ни е болна, първо трябва да поставим вярната диагноза. И тогава да предпишем вярната терапия. Иначе само ще си приказваме... И ще търсим оправдание в международното положение.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Валентин Танев
Валентин Танев
актьор
Става на: 60 години
Ина Ананиева
Ина Ананиева
треньор по худ. гимнастика
Мимоза Базова
Мимоза Базова
актриса

Можете да съблазните мъж, който има вярна жена. Можете да съблазните мъж, който има сексапилна любовница, но не можете да съблазните мъж, който има шише ракия и точно си е нарязал салатката.