Д-р Ненков: Лекарите у нас не са обучени да общуват с пациенти

Само в ПИК
Д-р Ненков: Лекарите у нас не са обучени да общуват с пациенти
Автор: ПИК
Дата
Дата
3228
Коментари
5
Д-р Ненков: Лекарите у нас не са обучени да общуват с пациенти

Лекарите у нас не са професионално обучени да общуват с пациенти. Добре е въпросното обучение да стане част от лекарското образование. Коментарът направи зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков пред Дарик. Медикът допълни, че последните случаи на пострадали и починали пациенти, на които не е оказана адекватна медицинска помощ, не са били продукт на официално оплакване от страна на семействата на тези хора.

 

Според Ненков, преди да бъдат сигнализирани медиите, би трябвало да се подаде жалба до съответните институции. В заключение д-р Ненков обясни, че има идея да се направи запис на случващото се в спешните отделения в България. Така обществото щяло по-лесно да се запознае с ежедневието на спешните медици и с претенциите на някои пациенти.

 

Първата стъпка в такава ситуация е официална жалба, защото това става малко дума срещу дума. Ние чуваме само едната страна, която е пострадала и винаги е по-силно емоционално ангажираната. Много такива материали през годините минаха през медиите и по никой от тези сигнали не излязоха тежки и гадни резултати след проверките. Освен това има и нещо друго - два от тези случаи са много стари, от преди месеци. Някак си се получава така, че има един бум на случаите на върнати и необгрижени пациенти, а тези месеци защо близките на пострадалите хора са мълчали. Няма официална жалба, няма и ангажиране на медиите. Бум, някак изведнъж става така. И отново става този гаден привкус, от който мен ме боли, че всъщност да ги убие Господ всички лекари. Ами, добре, да ги убие Господ всички лекари... И започваме да се лекуваме с магданоз. Защото тези трима пострадали пациенти са много малко в сравнение с хилядите спасени“, каза зам.-министърът.

 

„Във всяка една работеща система има неблагополучия. Включително и в добре разписаната авиационна индустрия. И там има неблагополучия. Вярно е, че нашите много болят, само че доволни хора няма. Има само недоволни. Както казва проф. Кацаров, никой в България не умира от болест, всеки умира от лекарска грешка. Това е нещо, което за мен, като лекар, а не като администратор, е много неприятно. Моите колеги работят в тази токсична среда. Моите колеги и аз не сме професионално обучени да общуваме. Мен ми се иска това да стане част от лекарското образование, защото агресивното поведение на близките е продукт на техния страх, а не лично отношение към конкретния човек“, допълни д-р Мирослав Ненков.

Напиши коментар »
(5)
1
тоя клоун не става за нищо, освен да обикаля телевизиите и да разтяга локуми. И пак седна на герберската софра
2
Да не говори глупости тоя помияр. Лично, И ПОДЧЕРТАВАМ СКОРО, имах вземане-даване с медицински персонал за роднина в Столицата. Разочарованието от отношението ЛАКОМИЯТА ми е пълно. Вече по-сериозно обмислям да се изнеса детето си от тая КОЧИНА, в която са е превърнали управляващите, България.
3
НЕ СА ОБУЧЕНИ ЗА ЛЕКАРИ НЕ СА ОБУЧЕНИ ДА ОБЩУВАТ С ПАЦИЕНТИ. А КАК СА ОБУЧЕНИ ДА ВЗИМАТ ПАРИТЕ И ДАЖЕ ОПРЕДЕЛЯТ СУМИТЕ. КЪДЕ СА НИ ДОБРИТЕ ЛЕКАРИ. А ДР НЕНКОВ. АКО СЕ СЕЩАТЕ КАЖЕТЕ НА ХОРАТА
4
Да ги обучават специално.На какво да ги научат!На милосърдие ?На човечност?На професионализъм?Това не се учи.Или си човечен или не си.
5
Този доктор, така ли ще говори ако неговото дете или майка ги игнорира, пропусне здравната системе при спешен случай??? Или ще запее нова песен, потресающо е отношението пред спешните кабинети, в болниците. Приоритет са тези докарани с линейка, а докараните от близки, сами отишли или такива пострадали пред чортите им да чакат, да звънят на 112 и да си поръчат спешен екип в чакалнята им?!? Макар и да имират чакайки, на реда с неосигурените "бразилци", дошли "по спешност" с техните си болежки. Трагикомично, нечовешко и абсурдно положение, при което го "обират"работещите на смяна лекари, често без личната им вина. Обичайно "разпределител" спешност е санитарка или чичката пъдар на реда
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Владимир Пенев
Владимир Пенев
актьор
Става на: 59 години
Екатерина Михайлова
Екатерина Михайлова
юрист, политик от ДСБ
Илияна Йотова
Илияна Йотова
вицепрезидент
проф. Симеон Щерев
проф. Симеон Щерев
музикант
Става на: 74 години

В затвора лежат двама мъже - единият за кражба на часовник, а другият за кражба на крава. Крадецът на кравата решил да се избъзика с крадеца на часовника. Попитал го: - Колко е часът? - и се усмихнал ехидно. Другият погледнал лявата си ръка и на свой ред казал: - Часът ли колко е? Ами време е да издоиш кравата...