Вход
София
Времето в София 19 o C

Д-р Стойчо Кацаров пред ПИК за ада в здравеопазването: Националната здравна карта, създадена от Москов, е незаконна!

Д-р Стойчо Кацаров пред ПИК за ада в здравеопазването: Националната здравна карта, създадена от Москов, е незаконна!

на 18.02.2016
914
2
Д-р Стойчо Кацаров пред ПИК за ада в здравеопазването: Националната здравна карта, създадена от Москов, е незаконна!
Автор: ПИК
18.02.2016
2
914

Затова критериите за подбор кои болници ще сключат договор с НЗОК и кои няма, не са приложими

Д-р Стойчо Кацаров е един от създателите и настоящ председател на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Той има специалност по вътрешни болести, но е и магистър по право. Последователно е бил председател на Общински съвет, Областен управител, народен представител в 38-то и 39-то Народно събрание, както и заместник-министър на здравеопазването. Работил е като управител на лечебни заведения, консултант на Националния омбудсман и преподавател по здравен мениджмънт.

Д-р Кацаров: Решението на ВАС за болничните лимити ще върне справедливостта

Д-р Кацаров: Решението на ВАС за болничните лимити ще върне справедливостта

Решението на Върховния административен съд за отмяна на...

на 18.05.2015

Потърсихме д-р Кацаров за коментар по някои от най-наболелите и актуални въпроси, свързани с предлаганите от министър Москов промени в здравната система.

 

- Д-р Кацаров, стана ясно, че Националната здравна карта не може да бъде приета. Може ли да поясните защо?

- Методиката за изготвяне на Националната здравна карта бе оспорена пред Върховния административен съд (ВАС) от Националното сдружение на частните болници, Българската болнична асоциация, Сдружението на общинските болници в България, Федерация „Български пациентски форум” и ЦЗПЗ. С Определение от 21 декември 2015 г. ВАС определи, че Методиката за изработване на областна здравна карта е подзаконов нормативен акт. Определението не е обжалвано от Министерството на здравеопазването (МЗ) и е влязло в сила.

Според Закона за нормативните актове и Административно-процесуалния кодекс всички нормативни актове се обнародват в Държавен вестник и влизат в сила едва след това. Министерството на здравеопазването не е обнародвало в Държавен вестник Методиката за изработване на областна здравна карта. Това означава, че утвърдената от министъра методика е нищожен акт.

Д-р Стойчо Кацаров: Спешна помощ е превърната в една частна поликлиника

Д-р Стойчо Кацаров: Спешна помощ е превърната в една частна поликлиника

Спешна ли е наистина спешната помощ? Според данни от...

на 29.09.2015

Върховната административна прокуратура изрази същото становище. Според нея самата заповед за утвърждаване на методиката е общ административен акт, който е незаконосъобразно постановен и трябва да бъде отменен, а Методиката за изработване на областна здравна карта е нормативен акт, който съдът следва да прогласи за нищожен.

- Какво следва от това?

- От това следва, че всички действия в изпълнение на методиката – създаване на областни комисии, приемане на областни здравни карти и прочее са нищожни. Тъй като съгласно Закона за лечебните заведения Националната здравна карта се състои от областните здравни карти, то нищожността на последните прави невъзможно приемането на Национална здравна карта. От тук следва, че наредбата за критериите за подбор кои болници ще сключат договор с НЗОК и кои не, също не може да бъде приложена, защото тя няма приложно поле при липсата на Национална здравна карта.

- Какво може да направи министър Москов в тази ситуация?

- Нарушенията при приемане на методиката не могат да бъдат санирани. Ако Петър Москов продължава да настоява да закрива болници и легла, може единствено да започне процедурата от начало. Първо да изготви мотиви към методиката: 1. Да посочи каква цел се преследва с нея, 2. Да посочи какви причини налагат приемането ѝ, 3. Да посочи какви са очакваните резултати, 4. Да пресметне какви финансови средства са необходими за прилагането ѝ, 5. Да направи анализ на съответствието на нормативния акт с Европейското право и 6. Да изготви оценка за въздействието върху стопанската дейност.

Ексклузивно! Депутатът от БСП Бойчев поиска арест за здравния министър Петър Москов!

Ексклузивно! Депутатът от БСП Бойчев поиска арест за здравния министър Петър Москов!

Здравният министър Москов не получава нито една пряка...

на 17.02.2016

Така изготвената методика с мотивите се поставят за обществено обсъждане и след като се вземат предвид предложенията и възраженията, се обнародва в Държавен вестник. Едва след това могат да се свикат областни комисии и да започне отново изработването на областни здравни карти.

- От много области – София, Пловдив, Силистра, Кърджали, Търговище и др. се чуха гласове, че областните здравни карти са подменени от Националната комисия. Това законно ли е?

- Не е. Това е друг тежък порок на здравната карта. Законът не дава право на Националната комисия, оглавявана от министъра, да прави промени в областните здравни карти. Това е самостоятелно основание за отмяната на Националната здравна карта, ако някога бъде приета.

- Предстои събор на БЛС, на който съсловната организация трябва да реши дали да подпише или не нов НРД. Какви бихте посъветвали делегатите?

- Вярвам, че делегатите са отговорни, мислещи хора и много добре знаят какво да правят. Този НРД е различен от обичайните. Той ще бъде знак за това дали лекарите подкрепят или не политиката на министър Москов. Така, че съдбата е в собствените им ръце.

 

Сподели:
Напиши коментар »
(2)
1
Ех Стойчо и твоя бизнес ли се клати ??? Този мушморок Москов здравата ви раздруса.Айде сега да видим как ще разпределяте баницата !
2
по голям лобист от този няма.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Шотландец посещава туристическа агенция и прелиства проспекти за Гърция, след което казва: - Надявам се, че за такава страна, цялата в развалини, ще ни направите поне 50% отстъпка.

няма нови новини
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
сега
1364
четат ПИК
сега
четат тази новина
ПРОБИВ! Създадоха кръвен тест за откриване на меланом
x