ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Атанас Мерджанов с тежки думи за управлението на Корнелия Нинова! Разбива ли БСП и задълбочават ли се проблемите в партията

Интервю

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Атанас Мерджанов с тежки думи за управлението на Корнелия Нинова! Разбива ли БСП и задълбочават ли се проблемите в партията

127833
на 28.06.2018
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Атанас Мерджанов с тежки думи за управлението на Корнелия Нинова! Разбива ли БСП и задълбочават ли се проблемите в партията
Автор:   Асен Рашков

Напрежението около лидера на БСП Корнелия Нинова става все по-голямо. След проваления вот на недоверие от партията си тръгна депутатът Спас Панчев, а ръководството на парламентарната група напусна Жельо Бойчев. Критиките към червената лидерка от страна на опозицията в БСП не закъсняха. Бившият депутат на социалистите Атанас Мерджанов коментира скандалите в партията през последните дни и задълбочаващите се проблеми, с които Корнелия Нинова не може да се справи.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано
свързани новини

Интервю на Асен РАШКОВ

Г-н Мерджанов, как ще коментирате процесите в БСП през последните дни - напускането на депутата Спас Панчев, оставката като зам.-председател на парламентарната група на БСП на Жельо Бойчев и дебатите по вота на недоверие в парламента?

- Случващото се в БСП е логично следствие от едноличния стил на ръководство на Корнелия Нинова. Стил, който не кореспондира с традициите на партията, който загърбва колективните органи и не се съобразява с различните мнения в партията.

Този стил е пагубен. Той не отчита факта, че БСП е един организъм от множество лидерски мнения и изкуството на председателя е той така да съчетае различията, че те да се превърнат в сила и в сериозна политическа алтернатива за управлението на ГЕРБ.

- Случва ли се това в БСП?

- Не. Различните примери за напускане на парламентарната група, в това число и на ръководството, и на коалиционните партньори, са следствие на този стил на действие на Нинова.

- Може ли да говорим за сътресения в БСП, които ръководството на партията се опитва да прикрие?

- Доколкото разбирам, намеренията на Жельо Бойчев за напускане на ръководството на групата са отдавна. Самият факт, че сега излизат наяве са достатъчно доказателство за това.

Има и редица други проблеми във вътрешнопартиен план, свързани с организационното укрепване на различните организации и с начина, по който се прави политиката.

- Какви са тези проблеми?

- Готви се Национално съвещание за 21 юли, а до момента Националният съвет и съветите не са разгледали сериозния материал, с който трябва да се излезе на това съвещание.

- Докъде ще доведат всички тези проблеми, за които алармирате?

- Всяка загуба на член на ръководството, още повече че Жельо Бойчев беше един от изявлените фактори в парламентарната група, който има и достатъчно опит, и сериозни активности, е минус за партията. Това е загуба за партията. Така, както е загуба и отлъчването на коалиционните партньори.

С такъв подход не може да се върви напред. Той раздвоява, разчленява, създава несигурност и намалява способностите за алтернативност на БСП към ГЕРБ.

- Споменахте за коалиционните партньори. Лидерът на земеделците Спас Панчев напусна парламентарната група на БСП, а като аргумент посочи, че ръководството на БСП не дава думата на коалиционните партньори. И това ли е резултат от едноличното управление на Нинова, за което говорите?

- При Българският земеделски съюз нещата са малко по-специфични, тъй като отдавна е ясно, че БЗС на Спас Панчев си има по-особена политика, която се изразява в различни действия на местно равнище и в неособена последователност в централно равнище. В конкретния случай трябваше да се прецезира поведението на ръководството на БСП по отношение на привличането на нови коалиционни партньори още когато беше техния прием. Тогава трябваше да се налагат съответните изисквания и тези, които не се съобразяват, своевременно да не бъдат приемани в коалицията.

- Вие сте бивш депутат и сте участвали неколкократно в дебати по вот на недоверие. Спомняте ли си случай, в който опозицията не използва всичките си минути, за да изтъкне аргументите и мотивите за този вот? Как гледате на тази ситуация?

- Гледам тъжно, защото това е едно отстъпление от сериозния парламентарен стил, който БСП си беше изградила през годините. И той беше водещ, първенствуващ спрямо останалите политически субекти.

БСП прави сериозно отстъпление от този парламентарен стил и последното искане за вот на недоверие е само доказателство за това отстъпление. И предният вот на недоверие не беше достатъчно убедителен. Той съвсем не беше политическото действие, с което БСП може да се гордее. Сега сме свидетели на един отказ практически от дебат. Колкото и да са отговорни ГЕРБ, в крайна сметка вотът на недоверие го иска парламентарната група на БСП. Дори и да не ни изнасят условията, при които се провежда дебатът, ние трябва да използваме максимално времето си, за да разкрием нищетата на управлението на ГЕРБ. Да изтъкнем с убедителни примери всички онези алтернативни действия, които биха могли да предприемат съответните ведомства - в случая Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи, Министерство на финансите - тези, към които беше насочен вотът на недоверие.

- Това отстъпление от принципите на БСП, за което говорите, срива ли имиджа на партията и какви ще са последствията от него?

- Без съмнение това отстъпление накърнява имиджа на партията. Притеснява ме, че ние, вместо да трупаме доверие и влияние, по-скоро разколебаваме с действията си и то преди всичко активните и смислените хора, които искат в България да има работещи институции, авторитетни парламент, правителство и ведомства, които управляват отделните секторни политики. Действията на парламентарната група, в случая с последния вот на недоверие, не са доказателство за трупане на доверие, а точно обратното.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 37
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК