Вход
София
Времето в София 18 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Владимир Каролев хвърли бомба за ЧЕЗ: Сделката с "Инерком" няма да се случи!

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Владимир Каролев хвърли бомба за ЧЕЗ: Сделката с "Инерком" няма да се случи!

на 13.03.2018
288405
19
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Владимир Каролев хвърли бомба за ЧЕЗ: Сделката с "Инерком" няма да се случи!

ПИК потърси икономиста Владимир Каролев за коментар на събитията от последните дни в страната - бъдещето на десницата, след като от Движение "България на гражданите" заявиха, че замразяват членството си в Реформаторския блок, скандала с руския патриарх Кирил от една страна и Валери Симеонов и Волен Сидеров от друга, сделката с ЧЕЗ и втория лифт в Банско.

ГОРЕЩА ТЕМА! Каролев срази екорекетьорите: Няма протест за Пирин, всички те са политици!

ГОРЕЩА ТЕМА! Каролев срази екорекетьорите: Няма протест за Пирин, всички те са политици!

Няма протест в защита на Пирин, защото протестиращите...

на 29.01.2018

Интервю на Ивайло Атанасов

- Г-н Каролев, как бихте коментирали поредното разцепление в десницата? В неделя от ДБГ заявиха, че не искат вече да са част от Реформаторския блок.

Те заявиха, че замразяват членството си в Реформаторския блок, каквото и да значи това, заради липса на опозиционност от страна на РБ според ДБГ. Като човек, който е гласувал за Реформаторския блок на последните избори и човек, който има десни политически разбирания, съм притеснен и учуден от поредния сигнал за разцепление. Това не е добре. Моето мнение е, че в момента няма нужда от предсрочни избори. Не, че съм много щастлив от това, каквото се случва в България, но предсрочните избори ще доведат до подобни резултати – даже обединена, камо ли разцепена десница няма да влезе в парламента.

- Вчера Найден Зеленогорски намекна, че една от причините за това замразяване е посещението на хора от СДС при вицепремиера Валери Симеонов, който ги покани да обсъдят промените в закона за енергетиката. Причина ли е това, според вас, и какво лошо има Симеонов да поиска и друго мнение?

Няма лошо Симеонов да поиска друго мнение. Ако зависеше от мен, ако аз бях г-н Симеонов, бих поканил всички десни, не знам дали ги е поканил – може и да ги е поканил. Няма лошо да се иска друго мнение. Уважавам Зеленогорски, беше успешен кмет на Плевен. Но не мисля, че трябва да се сърди и това да е причина за разцепление едно посещение при вицепремиера.

- Той каза, че не са го уведомили и е научил от медиите за това посещение...

Не е добре, че е научил от медиите. Съгласен съм, при положение, че ДБГ не е бил със замразен статут в Реформаторския блок, каквото и да значи това, логично би било, ако не г-н Симеонов да го е поканил, Реформаторския блок да го е поканил. Но не виждам това като някаква основателна причина за разцепление в десницата. По-скоро е неразбирателство на ниво лидери.

- Не може да пропуснем и последните скандали в коалицията след думите на Валери Симеонов по адрес на руския патрирах. Смятате ли, че г-н Симеонов трябва да се извини за думите си за руския патриарх?

Валери Симеонов има много остър език, но аз харесвам този начин на изказване – може би, защото аз имам същия тип изказване. Знам, някой път не е възпитано, но според мен е по-добре право куме в очите, отколкото винаги префинена дипломация, която невинаги е полезна. Първо считам, че при цялото уважение към църквата и при цялото ми уважение към всички загинали за свободата на България – най-много загинали са руснаците, мисля, че изказването на руския патриарх, което даде повод за реакция на Валери Симеонов, не е премерено. Даже вицепрезидентката, посочена от БСП, Йотова каза днес, че не е било премерено изказването на патриарха. Не мисля, че Симеонов би следвало да се извинява. Може би не е прав, че патриархът е бил второразрядно ченге от КГБ – по-скоро е бил доста по-високо в йерархията на КГБ. В крайна сметка, ако Симеонов беше казал нещо, което не е с остър език, медиите нямаше да го отразите, нали така?

По-скоро не знам дали Сидеров не трябва да се извини – и той е с остър език, но малко множко ми дойде изказването на Сидеров, че в 19 в. е нямало българска нация и нямало българи... ако не била Русия, нямало да е свободна България и днес. Последните 10-15 дни четох доста история. Не съм чел Уикипедия, чел съм в оригинал дипломатическа поща. Всъщност, още в началото на 1870-те години с т.нар. „Договор на трите императора”, в който са включени вече Германия и Русия, е ясно накъде ще се тръгне. Отоманската империя отслабва. Бисмарк го пише: Русия, която има интереси в региона е ясно, че или трябва да обяви война на Турция заради кавказките и грузинските си загуби след Кримската война, но и заради факта, че ако не се намеси на Балканите, ще се намеси Австро-Унгария, подкрепена от Германия. Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора получават почти пълна независимост още в началото на 19 в., за разлика от България. Това е векът на империите и тези, които са ги освобождавали не са ги освобождавали от любов. Те са ги освобождавали и заради личните си интереси. Как и не от любов към Босна-Херцеговина, Австро-Унгария я анекриса, а защото разширява границите на империята. Крайно време е да престанем да говорим, че този от любов, онзи от любов – в 19 в. всичко е било интереси, това е истината. Разбира се ние сме благодарни и трябва да бъдем благодарни на всеки загинал за Освобождението на България, независимо от неговата националност.

- Като споменахте БСП,  опозицията е доста доволна и потрива ръце от този скандал. Смятате ли, че е възможно въпреки уверенията, които се чуват, да доведе до разпад на управляващата коалиция, за което самата коалиция в лицето на Волен Сидеров заговори?

Там е малко иди ми, дойди ми цялата работа, тука има, тука нема. След като Волен Сидеров заговори за такова разцепление, другите му партньори – шефът на ВМРО и Валери Симеонов казаха, че няма разцепление, след това Волен Сидеров каза, че няма да има разцепление. Освен това имаме вечно желаещия да обслужи ГЕРБ Марешки, който, както предвидих преди последните парламентарни избори, основната му роля беше да плюе срещу Реформаторския блок и общо взето си изпълни ролята. След това се прави на опозиционер, макар, че няма едно важно решение в парламента, където неговите семейно-фирмени депутати – защото до един са му от семейните фармацевтични компании – последният пример е гласуването за шефа на новата Комисия за борба с корупцията, депутатите на Марешки до един подкрепиха ГЕРБ. Марешки винаги е готов неговите 8 депутати да се присъединят към ГЕРБ официално, стига той или посочен от него човек да получи място в изпълнителната власт – той самият искаше да става министър на икономиката. Не виждам и някакво желание за предсрочни избори и от страна на ДПС, въпреки някои изказвания на ДПС депутати за предсрочни изобри. Нещо повече – техният истински лидер Доган ясно го каза на неговия рожден ден, че няма смисъл от предсрочни избори. Каза го достатъчно ясно. И най-важната причина е, че всички политолози и социолози показват, че Борисов продължава да е на второ място след президента по популярност и, че ГЕРБ продължава да води с чувствителна преднина пред БСП. Не виждам причина и БСП да искат предсрочни избори. Да, те говорят, че искат предсрочни избори, но според мен вътрешно не искат, защото знаят, че отново ще бъдат на резервната скамейка.

- Вчера от „Инерком” заявиха, че държавата може и да не влезе в сделката с ЧЕЗ. Вие лично като икономист как оценявате положението с тази сделка?

Първо не мисля, че държавата въобще трябва да влиза в каквито и да е частни сделки. Тук подкрепям и председателя на енергийната комисия Делян Добрев, и шефа на КЕВР Иван Иванов, които казаха, че държавата си има други законови начини да влияе върху енергийния сектор в България. Например – абсолютно необосновани са притесненията, че който и да е новият собственик на активите на ЧЕЗ ще може да качи цените на тока. А това че ЧЕЗ иска да излезе от балканските страни – това е факт още от 2015 г., защото тогава ЧЕЗ са взели корпоративно решение, че ще съсредоточат върху основни свои пазари – това е Централна Европа, включително и Германия и Франция, където те инвестират, за разлика от България. В Германия и Франция те имат много сериозни инвестиции във възобновяеми източници. Те напуснаха вече Албания и от известно време търсят да си продадат бизнеса в България и Румъния. Така че, когато ЧЕЗ напуснат, който и да е собственикът, тарифите пак ще се определят от КЕВР. Не виждам някакъв риск, че нов собственик ще дойде и това автоматично ще доведе до повишение на цените на електроенергията. Според мен няма да има сделка поради факта, че не виждам как „Инерком” ще осигури финансирането. Държавата има начин как да регулира този бизнес чрез КЕВР. Мисля, че ЧЕЗ официално го потвърдиха, пък и един от кандидатите го каза – тази цена, която „Инерком” са дали за активите на ЧЕЗ на мен ми се струва висока и не виждам защо ние данъкоплатците – защото държавата пари няма, парите на държавата са нашите - трябва да се съгласяваме да ставаме съсобственици с „Инерком” в управлението на бизнеса на ЧЕЗ в България. Няма никакъв смисъл според мен.

- Докъде стигнаха процедурите за втори лифт на Банско?

Доникъде. Въпреки лъжите, които се разпространяват от българските и европейски „Зелени”, че чак и се стигна до абсурда Леонардо Ди Каприо да подкрепя Пирин – аз съм сигурен, че той не знае къде е Пирин. Това, което беше решено в края на декември миналата година да се позволи процедиране на този процес, което означава, че има няколко стъпки, които трябва да се направят и всяка една стъпка ще бъде обжалвана от „Зелените” – те си го казват непрекъснато и продължават да протестират. Първата стъпка е, че трябва да се промени концесионният договор – най-малкото, че има нов Закон за концесиите – и в тази промяна трябва да се позволи подчертавам, защото „Зелените” лъжат, че ще има излизане извън сегашните концесионни граници – няма да има такова излизане, ще има уплътняване, т.е. новият лифт ще бъде вътре в рамките на сегашната концесия. Втората стъпка – най-после дълго отлаганият и обжалван от „Зелените” нов план за управление на парк „Пирин” – старият е отдавна изтекъл, но е още валиден, докато не се приеме нов план и трето трябва да бъде променен Законът за горите в тази му част, в която прави невъзможно раширение и изобщо нови лифтове, защото това го няма никъде по света – изисква смяна на предназначение на земята там, където са пистите, все едно ще се строят молове и жилищни комплекси. Никъде по света няма нужда да се създава регулиран поземлен имот там, където е писта. Докато тези три проблема не бъдат решени, няма да има никакво инвестиционно разрешение, в което да има ОВОС. Когато бъде направен този ОВОС, тогава „зелените” организации и всеки, който има някакви въпросителни дали вторият лифт в Банско ще има вреда върху околната среда, би трябвало да изкажат своето мнение. Аз като човек, който често посещава района на Банско, веднага мога да ви кажа, че каквото и да има някакво влияние върху околната среда новият лифт, защото то ще има някакво влияние – всяка човешка дейност има някакво влияние, то ще бъде много по-малко и ще бъде в пъти компенсирано от намаляването на вредата от тези хиляди коли и автобуси, които се качват от Банско до ски зоната, за да допълнят недостатъчния капацитет на единствената кабинка.

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(19)
1
Вие мислите ли, че който стои зад тази сдилка, се шегува?!... Предполагам че скоро ще има разстрели,... както обикновено става....
2
Когато руски емисар наруга България, Червеният Пъпчив Пъпеш Грипенчо и Биволицата Импексова млъкнаха защото се насраха!!!
3
ако дбг не иска корупционно правителство ,българите не искат приватизационно правителство баща му на тоя младок се облажи бая при криминалната крадлива приватизация, хората избраха кой искат да ги управлява така че тия "десни" да си седнат на задниците и да си напишат програмата за следващите избори през 2021 год. пък може тогава и да им се получи
4
Защо изобщо давате думата на тоя компрометиран и пропаднал дегенерат?! Та той просто е една крадлива отживелица, на която мястото е на бунището, и там са си остане завинаги.БОКЛУК.
5
Този прогизнал "ПОЛИТИК " довлечен от някъде от МАДРИДСКИЯ МОШЕНИК и който разбира от всичко е крайно време да върви на ПУТК--А си МАЙ-А че вече на всички им писна от АКЪЛИТЕ му!!!
6
Всичкото зло за България започна от идването на Мадридския Кретен. Симеон 2 е шедьовърът на Българското Пропадане, стореното от него е катастрофа за цялата ни История! омБостан Пенчев беше главна фигура в Национално Движение Симеон Втори Сакскскобургготски (НДСВ). Също и брадатият Валери Димитров от Сметната палата, от НДСВ. Огнян Герджиков, свален Председател на НС, от НДСВ, Каквато главна фигура (шеф на младежкото НДСВ) беше и Пеевски. Каквато МУТРА беше назначения от Симеон Втори Сакскскобургготски "Генерал" "Доктор" Бойко Борисов, да...от НДСВ. Каквито бяха Милен Велчев (НДСВ) - един изключителен икономист, обърнал лесно дългът в още по-голям дълг, дребното Василев (НДСВ) - чудесен организатор, продал БТК на "най-високата" цена, г-ца Хачикян (НДСВ) - взе безплатно апартамент и се отдаде (вероятно) на Родината си, и на близката, вечно близката, страхотната лекарствена спасителка Долорес Арсенова (НДСВ), г-н Влахов Легни-Стани (НДСВ) - пиеше силно, но с мярка в името на Царя, Любка Качакова-Срамната (НДСВ), Шофьорът-убиец Борислав Великов (НДСВ, сега РБ) ... Ал Джабури (НДСВ), Красивият убиец Катев (НДСВ), Симеоновите синове... И другарката Кунева от НДСВ... ИСКРОВ от БНБ-КТБ от НДСВ... Преди идването на Мадридския Кретен - Сакскобургготски, Доган беше наврян в кучи г ъ з. Боклукът-"Цар" го извади на светло и управлява с него. И изкара на показ мутрата Борисов. Боклукът-"Цар" беше избран от ДВА МИЛИОНА образовани и необразовани БГ-МУХЛЬОВЦИ, и те, разбира се, са още в България - разни гербаджии и всякаква друга измет. Малоумникът-"Цар" диша чист въздух в някоя от резиденциите си, а покрай царисти-гербаджии, всички продължават да го д у х а т.
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
Гинка циганката да купи 3 млн.българи ...а тоя каролев преди седмица пееше друга песен , че тая не трябва да купи чез ...в момента помашката цигнка и обкръжение заформяг мнооого огромна далавера , а народа си спинка и си мълчи
9
.........ВОФКА ЕЛА ТУРИ РЕД У ТУРЗКО БУЛГАРИЕ !....С ПАТРИАРХ НЕ СТАА !.....
10
Дори и да и дадат чез , гинка рискува изключително много , едно служебно правителство или недай си Боже, кабинет на бсп ще сринат бизнеса на гинка за 3 дни ( то се вижда)..,не виждам никакво чувство за самосъхранение от гинка , никакъв инвеститорски . Нюх тя просто си е навила на пръста да е редом до големите ..но има нородни поговрки, като: лакомо д...е кръв с...е и болна амбиция глав затрива но това е нейнаработа ...гжата дори няма стационаре телефон и факс , чвтох някъде
11
Каролев , братко , струва ми се че коментираш " нещата " , на , бих казал няколко ракии/уискита/ , особено за реформаторския блок и Марешки .
12
Струва ми се, че руски олигарси НЕ може да стоят зад Гинка, защото в този случай БСП щяха да я подкрепят...
13
Ако държавата стане съсобственик в Чез, това означава , че държавата ще плаща разходите, а Гинчовците ще прибират печалбата. По-добре е или да е 100% държавно, или 100% частно, в зависимост онези 500 милиона, за които съдят държавата, в чйй джоб ще влязат
14
Че какво общо има БСП с Русия?! Нищо!... БСП е един аутсайдер... Волен е човекът на руснаците тука, БСП лъжат народа дори и с това, че видиш ли, били много гъсти с руснаците, а те хабер си нямат от тях смис русн-те от бсп
15
Верността към Русия е върховен дълг на всеки патриот. Националният ни празник няма да е свързан с нас, а с благодарността към Русия. На трети март не се празнува България, а се празнува Русия, Путин и Кирил Гундяев. Вецепрезидентката Илияна Йотова не целува ръката на българския патриарх, а на руския, като преди това пада раболепно на колене. След като Путин („Днес и в Русия е тържествен ден - Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас направо от македонската земя".) ни каза, че ний нищо не сте дали на света и никаква славянска азбука не сме писали, единственото, с което ни остана да се гордеем, това е турското робство. И никой няма право да ни отнема гордостта, че 5 века сме били роби на турците. (И самите турци не могат да разберат тая наша гордост, ама щом като ни харесва толкова ...)
16
Каролев, когато на човек му липсват първите седем години възпитание говори като теб и Симеонов.
17
tozi djendar-lajeikonomist za nisto ne stava.ne mu davaite povetsce dumata.
18
Здравейте, Аз съм г-жа НАОМИ ЕДУАРДО, заемодател на частни заеми, който предлага заеми за доживотен труд. Имате ли нужда от спешен заем, за да изплатите дълга си или имате нужда от капиталов заем, за да подобрите бизнеса си? Отхвърлени ли са от банки и други финансови агенции? Имате ли нужда от консолидационен или ипотечен кредит? Не търсете повече, защото сме тук за всичките ви финансови проблеми. Ние заемаме средства за хора, които се нуждаят от финансова помощ, които имат лош кредит или имат нужда от пари, за да плащат сметки, да инвестират в бизнеса с 2%. Искам да използвам този носител, за да информирам широката общественост, че предоставяме надеждна помощ и помощ от бенефициента и че ще бъдем готови да ви предложим заем, да ни изпратите имейл (naomieduardofirm@gmail.com)
19
Здравейте, Аз съм г-жа НАОМИ ЕДУАРДО, заемодател на частни заеми, който предлага заеми за доживотен труд. Имате ли нужда от спешен заем, за да изплатите дълга си или имате нужда от капиталов заем, за да подобрите бизнеса си? Отхвърлени ли са от банки и други финансови агенции? Имате ли нужда от консолидационен или ипотечен кредит? Не търсете повече, защото сме тук за всичките ви финансови проблеми. Ние заемаме средства за хора, които се нуждаят от финансова помощ, които имат лош кредит или имат нужда от пари, за да плащат сметки, да инвестират в бизнеса с 2%. Искам да използвам този носител, за да информирам широката общественост, че предоставяме надеждна помощ и помощ от бенефициента и че ще бъдем готови да ви предложим заем, да ни изпратите имейл (naomieduardofirm@gmail.com)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Жена отива на почивка и изпраща оттам телеграма на мъжа си:
"Не забравяй, че си женен!"
Той й отговаря:
"Съжалявам, но телеграмата ти пристигна прекалено късно."

няма нови новини
Днес: 198
hot
най-четени новини в момента
сега
2997
четат ПИК
сега
четат тази новина
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов ексклузивно: Чакам да ми дадат решение за майките с децата (ОБНОВЕНА)
x
Тези 5 признака издават, че не приемате достатъчно протеин
x