ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Евродепутатът Емил Радев: Борисов успя да спечели 160 млн. евро за опазване на границата ни, а Орешарски откри един ресторант във Виетнам!

НАЙ-ВАЖНОТО

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Евродепутатът Емил Радев: Борисов успя да спечели 160 млн. евро за опазване на границата ни, а Орешарски откри един ресторант във Виетнам!

31064
на 21.09.2016
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Евродепутатът Емил Радев: Борисов успя да спечели 160 млн. евро за опазване на границата ни, а Орешарски откри един ресторант във Виетнам!

Опозицията да не си играе със страховете на хората от бежанската криза, само премиерът работи ефективно по темата

Последвайте ни в Google News Showcase

България е една от страните, които най-тежко понася мигрантската криза и преди дни премиерът Борисов успя да извоюва от ЕС 106 млн. евро, с които да подпомогнем бюджета си по този проблем. Чуха се много спекулации за това как и къде ще бъдат вложени тези средства, като от опозицията заявиха, че щели да бъдат изграждани нови бежански центрове.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Дали това е така и как ще бъдат усвоени тези пари, потърсихме за отговор евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. 

Интервю на Гергана Танева

- Г-н Радев, само преди дни премиерът Борисов успя да извоюва от Европейският съюз помощ на стойност 160 млн. евро. За какво ще бъдат разпределени тези средства?

- В момента на България са отпуснати 108 млн. евро, по фонд "Миграция и убежища" и по фонд "Вътпрешна сигурност", които са насочени към границите. Очакваме през октомври месец да бъдат одобрени и станалите 52 млн. евро. В момента можем да кажем за какво се отпускат първите 108 млн. евро. 4/5 от сумата отиват за технически средства за охрана на границата. България е поискала 70 високопроходими автомобила 4Х4 за патрулиране по границите, автобуси, средства за наблюдение, три стационарни, една система за нощно виждане и термовизия, 300 преносими камери, които да се ползват от гранична полиция, рентгенови микробуси, които могат да сканират превозни средства, в които може да има укрити мигранти, средства, които засичат сърдечен пулс.

Важно е да отбележим, че голяма част от средствата ще отидат за обновяване и подобряване на информационните системи, както връзката с шенгенската информационна система, така и за изграждане информационните системи на КПП така, че да има 100 процентов контрол на външните граници. Една част от сумата отива за сензорна система по оградата, защото в момента оградата няма такава сензорна система, която да засича посегателство или преминаване на границата, така че гранична полиция да може да реагира бързо и да локализира мястото. 

- Това до този момент се е правело с обход на гранична полиция, докато с новата система това вече няма да е необходимо, така ли?

- Разбира се, точно така. Това ще даде възможност на полицаите да реагират много по-бързо при нарушение на границата. Допълнителни средства ще бъдат вложени в радио-комуникационните връзки, за да бъдат обновени. Една част от средствата ще отидат за издръжката на близо 3000 служители, които са разположени на границата с Турция. 

- Това до колко ще облекчи бюджета, защото до този момент парите от там са идвали?

- До момента охраната на границата ни струва около 100 млн. евро годишно, което българската държава е поемала. Ще бъде закупен и патрулен кораб, който ще има средства за наблюдение за морската ни граница. 

- Каква част от средствата ще отидат за бежанските лагери?

- Около 1/5 от сумата е по фонд "Миграция и убежища", защото българското правителство направи всичко възможно по всички фондове, по които е може да бъдат отпуснати спешно пари, за да може да усвоим тези 160 млн. евро. 

- Вярно ли е това, което се говори от опозицията, че ще бъдат строени нови бежански центрове?

- Това, което се говори от опозицията са абсолютно спекулативни твърдения. Тези пари отиват първо за преминаване от отворен на затворен тип на някои от мигрантските центрове, специално този в Пъстрогор. Когато тези хора не са с ясен произход и ние не знаем от къде, идват, имат ли връзки с терористични организации и дали са част от организираната престъпност, до момента те бяха настанявани в центрове от отворен тъп, а сега ще бъдат настанявани в такива от затворен, докато се реши техния статут. 

- Част от тези средства ще бъдат ли пренасочвани за връщане на тези мигранти и колко ни е излизало това до сега?

- До сега нямахме отпускани такива средства и всичко отново се плащаше от държавния бюджет. Тук говорим за граждани от трети държави, които нямат право на убежище - от Афганистан, Пакистан, Бангладеш, Африка и много други. По последни данни основният наплив са млади граждани от Афганистан, откъдето според Женевската конвенция те нямат право на убежище.

Друго, което е важно, че тези хора са и много агресивни в последно време, това не са жени с малки деца, а млади мъже между 20-30 години. Те са добре организирани, в големи групи и част от тези средства ще бъдат насочвани и по програмите за доброволно връщане в държавите по произход. 

Част от средствата ще отидат и за ремонт на вече съществуващите бежански центрове, като ще се разширят. Защото в момента в България има около 7 хиляди бежанци, центровете са пълни до максимум и ще се изградят временни центрове, но само при нужда.

Тук е много важно да кажем, че тези временни центрове ще се изграждат единствено, ако имаме засилен мигрантски натиск на границата или когато се заловят големи групи, които преминават, а не можем веднага да ги върнем. За щастие благодарение на споразумението, което българската държава подписа с Турция, извън Европейското споразумение, на практика те са приели от нас над 29 хиляди души обратно, които незаконно са преминали граница, въпреки, че Турция още не е ратифицирала това споразумение. Но една част, които успяват да преминат и са успели да стигнат навътре в страната, трябва някъде да се настаняват, а не да ходят свободно. 

- Имаше предложение от депутатите от Патриотичен фронт тези временни центрове да бъдат изграждани по границите на страната. Това разглежда ли се като евентуална опция?

- Разбира се, това се обсъжда, защото в момента, когато се заловят по-големи групи и местата за задържане, които са в РПУ в населените места по границите, са ограничени, нямат места тези хора да бъдат задържани там, особено тези, които преминават границата. За това трябва да има такава възможност, защото ако има прекалено голяма мигрантска вълна, ще са нужни такива центрове. Те трябва да бъдат задържани там, където са заловени на място.

- След всичко което разяснихте, става ясно, че това е един голям успех за България. Защо обаче опозицията неглижира постигнатото от премиера Борисов?

- Премиерът Борисов успя през последния месец да проведе много срещи, разговори, да направи няколко совалки. Видяхте, че премиерите на Сърбия и Унгария бяха в България. В момента също има представители на Европейската комисия, които се запознават на място с нуждите на страната за охрана на границата ни.

Всички видяха, че стана нещо безпрецедентно. От 2013 година до сега на България бяха отпуснати около 20 млн. евро и бяха изпратени около 100 служители на Фронтекс за охрана на границата. Като говорим, че по времето на правителството на Орешарски, това са били 2-3 млн. евро.

Видяхме, че след като Борисов алармира всички държавни ръководители, всички лидери страните членки на ЕС, се отреагира максимално бързо. България се превърна в център на срещата в Братислава, как всички европейски лидери, които бяха разединени по отношение на мигрантска криза, охрана на граници и издигане на стени, защото имаше държави, които са по границата, като нас - Гърция, Италия, Испания и Малта, които поемат основния наплив. Вишеградската четворка, която се беше изолирала от транзитните маршрути, от друга страна Германия и скандинавските държави, където всъщност мигрантите искат да стигнат, виждаме, че единната политика е нещо, което много трудно се постига през последните години.

Но видяхме, че когато става въпрос за външните граници, за справянето на България в това отношение и за нуждата ни да бъде помогнато и то благодарение на усилията на премиера Борисов, който успя наистина да заинтригува и да обясни критичната ситуация по българо-турската граница, станахме свидетели на това, че абсолютно безпрецедентно ни бяха отпуснати тези 160 млн. евро.

Както и каква висока оценка получи България на срещата в Братислава. Да не говорим, че сравнено с времето на правителството на Орешарски, той даже и не ходеше на тези срещи. Основният му успех беше откриването на ресторант във Виетнам, да не говорим да успее да убеди някого, че на България й трябва помощ, защото ние имахме нужда от това и тогава. Но бяха давани нищожни суми.

Това, което предизборно прави опозицията и си играе със страховете на българите и се опитват изкуствено да убеждават хората, че ще ни бъдат връщани бежанци от Европа, което не е така. На практика Дъблинското споразумение не работи и ние в Европейския парламент разглеждаме промени в него, които ще са козметични и ясно ще покажем, че не може първите държави, които са най-близо да тези мигрантски вълни, да понасят тази огромна тежест.  

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
Васил Тончев с ТОП прогноза пред ПИК TV: Борисов бие на вота - вариантите за мнозинство са два и той вече ги е набелязал. Но вървим към нова спирала от избори (ВИДЕО) Васил Тончев с ТОП прогноза пред ПИК TV: Борисов бие на вота - вариантите за мнозинство са два и той вече ги е набелязал. Но вървим към нова спирала от избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 121
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК