ТОП НОВИНАТА

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Политологът Първан Симеонов с горещи разкрития ще мине ли вотът на недоверие, готви ли изненада ДПС, каква ще е ролята на Доган, ще има ли провокации по време на европредседателството

Само в ПИК
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Политологът Първан Симеонов с горещи разкрития ще мине ли вотът на недоверие, готви ли изненада ДПС, каква ще е ролята на Доган, ще има ли провокации по време на европредседателството
Дата
Дата
254414
Коментари
20
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Политологът Първан Симеонов с горещи разкрития ще мине ли вотът на недоверие, готви ли изненада ДПС, каква ще е ролята на Доган, ще има ли провокации по време на европредседателството

Политическит живот в страната ври и кипи. Скандалите следват един след друг, венецът на които е поисканият от опозицията вот на недоверие срещу правителството. 

ДПС обяви, че ще подкрепи вота, но мнозина анализатори се съмняват, че ще го направи. Появата на Ахмед Доган на заседание на ръководството на движението притесни политиците от всички страни. Никой все още не знае как да разчете този знак по отношение на бъдещата позиция към управнелието на страната. 

"Воля" обяви, че няма да подкрепи вота на недоверие.

Разговаряме с политолога Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл", за горещите политически проблеми на страната. 

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Скандалите в държавата се редят един след друг. И не само не стихват, ами ескалират. Ще мине ли вотът на недоверие, г-н Симеонов?

- По-вероятно е да не мине. Но не това е големият въпрос. Опозицията иска вота на недоверие, не защото той ще мине, а защото ще се шуми. По-сериозният въпрос е появата на Ахмед Доган. Явно той е вдигнал мерника на правителството. И ако това е така, то е много важно какво следва. 

- Вдигнал ли е Доган мерника на правителството или прави някакви знаци и предупреждения към българските политици от всички цветове?

- Тепърва ще разберем. Както казах, големият въпрос е защо Доган се включи. Дали ДПС наистина е решило да вземе власт за сметка на Патриотите?! Ако е така, не е шега работата. Иначе, за да тръгне едно правителство да се преформатира са необходими три фактора - външни интереси, политически и икономически настроения срещу кабинета и негативно обществено мнение. В момента го има само първото. Това всъщност го казвам не като констатация, а по-скоро като хипотеза. защото все говорим как някой от Изток клати Запада.  Но иначе няма банка, няма икономически интереси, които да са против правителството. В обществото нещата се поуталожиха. 

- В интервю за ПИК Осман Октай предположи, че ДПС може и да не подкрепи вота на недоверие?!

- Всичко е възможно. Дори ДПС да тръгне да сваля кабинета, това е реклама за самия калбинет.  Защото това е знакова партия, а кабинетът ще се задържи.  Ако ДПС поиска да сваля кабинета, означава, че на движението срочно му трябва власт. Предстоят избори, а ДПС трябва да изглежда страшно и мощно, за да се хареса на избирателите си. 

- Как ви се вижда възродената политическа симпатия между ДПС и БСП? Не смятате ли, че това може би е театър?

- Не. От няколко години насам ДПС взе курс за връщане към центъра. Да не забравяме, че то свали правителството на Пламен Орешарски и се долепи до ГЕРБ. В момента има силен ГЕРБ и силна БСП. ДПС може да поеме ролята на превключвател между двете сили. Това е нещо ново. ДПС досега играеше уж опозиция и скрит участник във властта. Самата намеса на Доган, както вече казах, ще определи дали нещата са сериозни. 

- Страната се тресе от скандали в навечерието на европредседателството. Ще стихнат ли те в името на това " да не се изложим пред чужденците"? Ще се кротнат ли политиците поне за времето на европредседателството?

- Нищо особено не са тези скандали. Ако БСП и ГЕРБ имаха различия по сърцевинните въпроси, щеше да е сериозно. Те за пари не се карат. БСП казват на ГЕРБ, че не са социални, управляващите им отвръщат, че са вдигнали пенсии и заплати. И това е вярно.  За основните проблеми - пари и правила, няма различия между двете партии. Обвиняват се взаимно за корупция. А народът като наблюдател обобщава, че "всички са маскари". И толкова. Пускат си провокативни реплики, а ние започваме да се гърчим и да ги коментираме. Играят си взаимно по нервите.

- Очаквате ли политически провокации по време на европредседателството? 

- Явно БСП са решили да играят докрай. Докато Бойко Борисов си прави реклама с европредседателството, те ще го дразнят. Въпросът е дали ще му издържат нервите. Защото той трудно търпи враждебна среда. Но моите прогнози са, че ще му издържат нервите и няма да има проблеми с европредседателството. 

- В дните около 11 ноември си правим равносметка какво се случи в страната след 1989 г. Вашата каква е?

- Постигнахме много, макар и не по най-лесния път. Защото реформите закъсняха със 7 г. Започнахме да градим истински капитализъм и да раздържавяваме не при работеща икономика, а когато тя умря. Това е най-голямата грешка, която допуснахме. Преходът отдавна е зад гърба ни. Вече сме член на ЕС. Това, което липсва, е демографската енергия. Но не в значиението й на ниска раждаемост, а на надежден човешки ресурс и работна ръка. Системно отказваме да правим реформи. И сега няма да има промени в здравеопазването например. Добре е, че новият министър е финансист. Но щеше да е по-добре, ако той имаше голяма ножица. Но се съмнявам.

Още по темата
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Осман Октай със скандални разкрития кой се опитва да клати сигурността в България, защо ДПС говори за възможна гражданска война и защо БСП иска вот на недоверие
Часовник
10:55
Лидерът на ДОСТ Лютви Местан взриви държавата, след като настоя в България да бъде признато турско малцинство. Вицепремиерът Красимир Каракачанов призова прокуратурата веднага да започне...
Напиши коментар »
(20)
1
Тоя Цвинокиьо пощуря !!! Не можело да се иска вот на недоверие, трябвало да се подкрепя централния нападател Тиквонии!!! Алоу, Буда Бухалков не е бай Тошо. Събуди се! Струиника Сицилиански ставаше за централен нападател, но откакто корема му започна самостоятелна кариера, е добре да се прехвърли в сумото !!! Точно по ВИФаджийски - Другарят председател-център нападател !!!
2
НЯМА ДА СА ПРОВОКАЦИИ. ЩЕ ИМА МОЩЕН ВИК КЪМ ЕС ЗА ДА ВИДЯТ С КАКВИ ХОРА РАБОТЯТ, ПРЕСТЪПНИЦИ ОГРАБИЛИ БЪЛГАРИЯ И ПОДЛОЖИЛИ НА ГЕНОЦИД СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД. ТОВА СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ИМА. ТРЕПЕРЕТЕ НАРОДНИ ИЗЕДНИЦИ!!!
3
- Как се казва това, дето са записани всичките мечти, желания и изпълнени обещания на ГЕРБ? - НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС !!!!!
4
Пак ли ти бе Първане???Ей, няма отърва от тебе.
5
Стига сте придавали на Доган, качества които той не притежава. В какво се изразява неговата власт и неговата хидроинженерна мисъл. С какви законни инструменти разполага за да сваля и качва от и на власт когото и да било. Доганчо е виден корупционер и доносник и нищо повече.
6
Старта на Първан беше добър, но явно силите му бяха до там
7
У БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ СА НАХРАНЕНИ БОГАТИ И ЩАСТЛИВИ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ПЕТ МИЛИОНА БЪЛГАРИ ! А ЧЕСТИТО ЕВРО–ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО !
8
Естестествено, че вотът няма да мине. Целта е друга - да се показват скандалите и грандиозните кражби на управляващите, да се чува от посланиците на ЕС и САЩ в България от високата трибуна на НС. Отделен е въпросът с каква информация разполагат, имат ли документи за кражбите и банковите сметки на най-големия в държавата. Заговори се за едни 3 млрд.$ в Панама ......Едва ли ще минат само с изветните до сега братовчедски назначения и оставката на здравния министър...Ще видим.
9
Нигога не закъснява с злоумишлените си внушения! Кой сериозен политически анализатор ще вметне подобна глупост -- ДПС ще измести Патритите! Е, стига с теги интриги, де!
10
Абе,тия политолози,анализатори,експерти и т.н. какво работят?
11
Волът рие на гърба си.Отнася се за Корнела.Всичките мръсотии ,които измисля тази злобна сврака, за да дискредитира страната ни преди председателството ще и се върнат с пълна сила и ще я унищожат.
12
под всеки материал, без изключение, по всяко време на денонощието, дращя "мнения", доказан дебил съм, т.е. най-големият дабил на държавата
13
ОТДАВНА ВЕЧЕ БСП И ГЕРБ , СА ИЗЧЕРПАНИ ОТ СЪДЪРЖАНИЕ , ТА ДОРИ НЯМАТ ПОЛЕЗЕН ХОД!!!!!!ДА СЕ ГОВОРИ , ЧЕ СА СИЛНИ Е БЕЗУМИЕ!!!!
14
Властта на мангасара Дотан се изразява в това, че той е резидента на кгб в България и той наистина разпределя порциите, както сам обича да се хвали.. Затова всичките ни политици са зависими от него, т.е. от кгб. и точно затова в един прекрасен за България ден Доган ще бъде първият национален предател със смъртна присъда от Военния трибунал,след него е реда на комунистическите главатари.
15
На този новоизпечен соросоид много внимание му се отделя. Постоянно лиже задника на бойко тиквата.
16
приятелю какви деби--ли са тия дето са ти хакнали 14 минуса
17
Първанчо е или изтривалката или носната кърпичка на Кънчо и Сънчо. Когато някой от последните двама реши да си почисти затъналите в кървавочервена кал навуща или почисти зачервения си нос ползва за целта тоя уж анал-Изатор. Който иска нека му се довери.И какво казва - има скандали, но няма страшно, иска ДПС вота да мине, ама няма да стане защото не се знае какво е решил гърмения заек Доган. Бойко можело да се изнерви, но можело и да не се. А бе някой разбра ли какво иска да каже Първанчо.
18
Мухоморкова Тихомирке, много добре си самоопределил. Браво!
19
Първане, герберски боклук, ще пукнеш и ти,мръсен бойкогъзоблизец
20
До 11 - Валка - Валке, ти си от дебилите, или си герберастка -урва
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Очертават се сериозни недоразумения в интимните отношения, които изтласкват всичко друго на заден план през следващите седем дни. Пазете се от настинки и вируси, периодът е рисков за здравето ви. Имате планове в събота, но те се променят в движение. Това ще ви изнервя, а потърпевши са най-близките ви хора. Делови партньори и сътрудници ви изненадват с бързите си реакции в понеделник. Постарайте се да бъдете и вие на ниво. Внимавайте да не бъдете прекалено разточителни с парите, задават се неотложни плащания. Харчете разумно, защото по празниците ще се докарате до фалит.
ВИП рожденици
Любен Дилов-син
Любен Дилов-син
писател, журналист, политик
Става на: 53 години

Доктор към пациента:
- Добре ли спите през нощта?
- Да, докторе.
- Какво работите?
- Нощен пазач съм.