ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Проф. Божидар Димитров разкри защо Ердоган покани Борисов в Истанбул и има ли шанс за обединение с Македония срещу мигрантите

Интервю

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Проф. Божидар Димитров разкри защо Ердоган покани Борисов в Истанбул и има ли шанс за обединение с Македония срещу мигрантите

74191
на 10.07.2017
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Проф. Божидар Димитров разкри защо Ердоган покани Борисов в Истанбул и има ли шанс за обединение с Македония срещу мигрантите

Последвайте ни в Google News Showcase

България все повече се превръща във фактор на Балканите. Турският президент Реджеп Ердоган покани нашия премиер Бойко Борисов на 22-ия Световен петролен конгрес в Истанбул. Македонският министър-председател Зоран Заев дойде в България и заедно с колегата си Борисов се поклони пред паметника на цар Самуил. Двамата премиери се договориха за подписване на договор за сътрудничество. 

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Какво се случва с България и ще можем ли да се превърнем в мост между Балканите и останалата част на Европа попитахме историка проф. Божидар Димитров.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Как да тълкуваме поканата на Ердоган към Борисов, проф. Димитров? Да я свързваме ли с обявеното от нашия премиер намерение да бъде посредник на Балканите?

- Много са причините за тази покана. България скоро ще стане петролна и газова сила. Трите находища в Черно море ще дадат газ и нефт. Навремето руснаците ги замразиха, за да купуваме от тях. Ердоган и Борисов имат лично разбирателство. Такова, каквото турският президент няма с нито едно друга европейска държава. Личният контакт и скъсената дистанция е много важна. Постигат се значително повече неща, отколкото при дълги преговори. Ердоган е представител на една полувелика сила и ние с нея трябва да сме в добри отношения. През август аз ще открия етнографска изложба в стария български квартал на Лозенград. До 1913 г. българите са били 1300 души, което е било 1/3 от населението. В момента в града няма нито един българин, разселени са предимно в Югоизточна България. 

- Другият ни съсед Македония също е важен наш съсед. Македонският вътрешнен министър Оливер Спасовски в специално интервю за ПИК обяви, че двете страни не могат да се справят с бежанските потоци и тероризма, ако не обединят усилията си...

- Така е. Абсолютно вярно. Същото се отнася и за Сърбия, Унгария... Само с общи усилия можем да преборим инвазията на исляма по нашите земи. Това не са бежанци. Нахлуват у нас 20 - 30-годишни мъже, водени от таен архитект. С една основна цел - да се промени верската идентичност на Европа. И борбата с това страшно явление няма да стане с походи и протести. 

- Ние, оказва се, не можем да се справим и с проблем като в Асеновград. Една искра е нужна, за да се предизвика етническо напрежение, което е страшно. 

- Нямат работа през летния сезон и правят манифестации. Набили децата им. Вместо българите да набият циганите, те обикалят по улиците и правят протести. 

- Предлагате старозаветния принцип: "Око за око, зъб за зъб"?

- Не, не го предлагам. Така са се решавали битовите спорове открай време. 

- Ако се върнем към глобалните проблеми, ще успее ли Бойко Борисов да разчупи леда на Балканите и да направи връзка между нашите страни и западноевропейските?

- Аз не считам, че на Балканите има лед. Бойко Борисов е желан партньор във всички балкански страни. И с това той ще остане в историята, не само с магистралите. 

- Македонската опозиция ВМРО-ДПМНЕ призова външното министерство да осъди вашите изказвания, защото обиждали македонския народ. Защо ви отделят такова внимание?

- Първото, в което ме обвиняват е, че отричам съществуването на македонски език. Не го отричам аз, а Френската, Руската и Британската академия на науките. В тези научни средища работят академици по езикознание. Мога ли да не се съобразя с тях?! Обвиняват ме, че съм отричал съществуването на македонска нация. 1000 души, а най-много Гърция, не я признават. И в крайна сметка, нека веднъж завинаги да разберат - език и нация не се признават от правителство. Да вземат да ме оставят на мира

- Е как да ви оставят на мира, като казвате, че един ден Македония ще ви издигне паметник?

- Ще ми построят, да. 

- Кой ще го направи?

- Ребулгаризираните македонци. Рано или късно ще се възроди българското там и ще ми издигнат паметник, защо имам голяма заслуга за ерозията на македонизма.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 29
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК