Вход
София
Времето в София 19 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Радев под сянката на задкулисието - калинка след калинка изскачат от служебния му кабинет

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Радев под сянката на задкулисието - калинка след калинка изскачат от служебния му кабинет

на 02.05.2017
5274
22
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Радев под сянката на задкулисието - калинка след калинка изскачат от служебния му кабинет

Скандалните назначения на президента Румен Радев лъсват едно след друго.

Досега си мислехме, че проблемни са част от министрите му в служебния кабинет, такива като Пламен Узунов и Николай Денков. Те обаче се оказаха бял кахър в сравнение с други личности, не са толкова популярни в медиите, не толкова осветени, но изпълващи смисъла на понятието "задкулисие".

Ето скромна ретроспекция на „калинките” на Радев, които излизат и политат една след друга, разследвани вече и от прокуратурата.

Доскорошният шеф на ВВС, който и там бе назначил любимата си Деси на две длъжности с две заплати, не пропусна да се обгради с близки кадри и протежета. Някои от тях обвързани с определени политико-олигархични модели. За грешките на Радев сме писали не веднъж и отнасяме куп негативни коментари, но да видим сега какво ще кажат онези, които са гласували за него, след като се запознаят с кадруването му.

Именно благодарение на държавния глава във военното министерство бе назначено протежето му Стефан Янев, който започна истински лов на вещици, поголовни уволнения и удобни назначения, а го сложиха да отговаря и за провеждането на изборите. Почти целия състав на Министерство на отбраната, командващи във всички войски, както директори на държавни предприятия в сектора бяха подменени. След като си свърши работата в кадруването като служебен министър и почисти неудобните, пак ще се върне на сладка служба в президентството.

Чистката в МО започна още със смяната на вицеадмирал Емил Ефтимов, а неговото място като началник на отбраната зае близкият приятел на Радев ген. Андрей Боцев. Така президентът постави бъдещето правителство на Борисов пред свършен факт, тъй като ще им се наложи да работят с него дори и да не искат.  Беше сменен и шефът търговското дружество "Снабдяване и търговия" Валентин Симеонов. Новият директор е Александър Петков. Това е най-апетитният пост в МО, тъй като оттам минава покупко-продажбата на военна техника и въоръжение. Дружеството има и лиценз за търговия със стоки с двойна употреба.

Освободен беше и шефът на агенция "Военни клубове и военнопочивно дело" Петър Манолов. Временно изпълняващ длъжността вече е Мария Москова. Агенцията отговаря за почивните домове на армията, хотелите, военните клубове, детските градини в страната и различни социални програми. През нея също минават поръчки за десетки милиони левове.

Промени се направиха и в ръководството на холдинга "Терем", който отговаря за военноремонтните заводи на министерството. От поста изпълнителен директор бе освободен Огнян Чалъков и шефът на борда Христин Петков. Те бяха заместени от Христо Богданов и Станчо Петков. 

Подобни примери има и в почти всички държавни сектори и медиите едва смогваха да опишат уволненията и назначения на служебния кабинет на Радев, още в първите дни след като влезе в управлението, като се започне с областните управители и се стигне до шефове на регионални МВР-та.

Скандали се разразиха и около смененото ръкодоство на Летище "София", след като на 17 февруари бе назначен Пламен Станчев, освободен преди това от калинета на ГЕРБ и разследван за съмнителна употреба на власт.

Уволнения и назначения Радев не пропусна да направи и в БДЖ, АПИ и още много други агенции. Пламен Станчев обаче е истиски пример за „калинка”, която се върна на бял кон, благодарение на Радев.

Той бе директор на столичното летище между 2005 и 2010 г. Борисов го освободи след  редица проверки от няколко институции за дейността му. Инспекции на Агенцията за държавна и финансова инспекция от 2009 г., одити на транспортното министерство от началото на 2010 г. и на Комисията за защита на конкуренцията откриха сериозни нарушения от страна на ръководството, ощетили бюджета с милиони.

Стана ясно, че дружеството тенденциозно се управлява неефективно, след като държавата вложи над 300 млн. лв. в изграждането на нов терминал и писта. Одитите разкриха, че в периода на управление на Станчев на столичната аерогара е регистрирана серия от злоупотреби, които ощетяват дружеството с десетки милиони. Обхватът е широк - от организацията на обществените поръчки, през несъбиране и неправомерно разсрочване на летищните такси до ограничаването на свободната конкуренция.

В борда на летището, благодарение на Радев се оказа и друга калинка - добре познатата царска зам.-министърка Красимира Мартинова, която бе замесена в скандал с конфликт на интереси около приватизация на летището. Според схемата, за която ПИК алармира, многострадалният аеропорт за малко да бъде даден на концесия на турския холдинг TAV, който менажира истанбулското летище "Ататюрк". Именно в TAV работи и братът на Мартинова, Георги, който е юристконсулт и връзката със сестра му в борда на ленището е чиста проба конфликт на интереси. 

Да се върнем обаче към актуалния пример от днес със скандала на Летище "София", който освети началника на кабинета на МВР, назначен от службния министър Пламен Узунов - Николай Крушков. След като агенция ПИК оповести името му и скандалната му връзка с Ахмед Доган, стана ясно, че именно свързаната с него фирма „Оувърсийз секюрити продакшън“ е получила пълен достъп до информационната система на летището. Дали е случайно, че той излиза от компанията дни преди да е назначен от правителството на Румен Радев в МВР.? Или пък че той винаги се развива кариерно, когато във властта е Цветлин Йовчев, близък и на друга фигура, сложена сега от служебния кабинет в МВР. Става дума за зам.-министърът в силовото ведомство Маринела Белева, която през 2013 г, с идването в МВР на Йовчев става негов съветник.

Тя идва от финансовата дирекция на ДАНС, след което само за ден е произведена в чин „комисар” и назначена за шеф на дирекция „Планиране и управление на бюджета”-МВР. Само ден преди да напусне министерството пък, Йовчев я освобождава и тя отива в ДАТО.

След като не му стигнаха промените във вътрешното ведомство и отбраната, Радев си сложи идеалния човек и за образованието. Ако някой е смятал, че Меглена Кунева е неподходяща, то при идването на Денков във ведомството настана същински хаос и брожения сред служителите. Появиха се и информации, че протежето на кръга на обвиняемия Иво Прокопиев "Капитал" дори поискал от президента да ходотайства за него пред Борисов, за да го остави на поста в му редовното правителство. Това обаче е почти немислимо, след чутовния скандал, в който Денков вкарва страната ни. Става дума за изплащането на парите за наука по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", което се оказа застрашено заради сериозно забавяне на процедурите от страна на ведомството. 

Предупреждение за това е изпратила Европейската комисия в писмо до служебния зам.-министър на образованието Ваня Стойнева, която е и ръководител на управляващия орган на програмата. Съответно за него знае и проф. Денков. Писмото е от края на месец март и е изпратено от главна дирекция „Регионална и урбанистична политика“. Брюксел е притеснен от закъсненията по приоритетна ос 1 на програмата. Тя финансира научната инфраструктура в страната с 350 млн. лв. за центрове за компетентности и центрове за върхови постижения, но явно това не е трогнало министъра. 

Назначенията на Радев като едноличен управител на държавата тепърва ще лъсват и ще стане ясно зад стройна му фигура колко още калинки се крият. И не е чудно, че той не общува и се крие от медиите, а когато няма накъде дава само кратки изявления, без възможност да му се задават въпроси. Но е време да отговори - има ли сянка на зависимост около него, кой го съветва за назначенията и как ще обясни тези странни обвързаности и уж неясни ходове.

Българите гласуваха за аполитична фигура, човек от народа, а получиха точно обратното. Казвам го с ръка на сърце, защото признавам, че не съм си дала гласа си за него, точно поради тези ми съмнения още при представянето на кандидатурата му, за която и до днес не е ясно от кого е посочена. И дано не сме свикнали да имаме обръзани президенти, миналият с подсъдими олигарси, другият - с разни модели, които помним с ужас от 2013 г. 

Сподели:
Напиши коментар »
(22)
1
Проверете какви е назначени е ПРката в министерството на отбраната Румяна Станимирова. Същата е уволнена от началник-щаба генерал Попов че няма нужното образование и не се справя с задълженията си. Това са кадрите на Радев.
2
Румяна Станимирова е поредната калинка в министерството на отбраната.
3
Г-жо простакеса. Уточни си понятието калинка. АПИ и БДЖ вони на корупция, те не са за смяна а за затвора. За армията да не говорим-като им видиш министъра / става въпрос за Перуката/ и т.н.
4
Погледнете Радев, кое Радев нормално е други да решават, Т.Живков е казал "..които няма пари той няма право да решава....."
5
Чий болен, перверзен мозък измисли това?!
6
С важна добавка-до един червени фуражки, които не са чули, че България е в НАТО.
7
Абсолютно тенденционна,лизаческа статия.ПИК, до кога ще плюете по Радев? Колко ви плащат ???
8
ПИК ви баламосва, както винаги. Не вярвайте на този сайт, знаете кой му е собственика, нали ? Той вече е на път да замени биографията на президента Радев с тази от Трътлестия макак от Банкя. Има ли човек чийто брат да е заплашен със смърт от някой и брата на този човек неспирно да хвали този някой ? Оказа се, че има. Ето историята:Асен Йорданов (брат на Heдялko Heдялkoв) пред вестник "Wiener Zeitung": „Бившият министър-председател Бойко Борисов, който отново спечели изборите, е престъпник. През 90-те години съм писал за фабрика за контрабандни цигари край Бургас. Той беше неин шеф. Изнасяше незаконно за Сърбия, Черна гора и каквото оставаше за Европа. През 1995 г. получих писмо. В него пишеше: „Отиди до гробището и си избери хубаво място”.
9
В сравнение с неграмотниците и негодниците на Борисов, тези "калинки" са направо връх на професионализма!!!
10
Ето ,това е бъдещето на България!Няма нужда за коментар!Продължавай и доведи държавата до гроба!
11
Човек, кайто си е изоставил жената и децата заради една меко казано не порядачна жена .....и е назначил на 2 длъжности ,трябва да бъде разследван,а не президент. Нинова все пак изработи много българи,но не и мен.
12
Руснаците си избраха Путин, Американците Тръмп, а ние си избрахме путю Маринков за прецедент
13
ЕДНА ДЪРТА ПРОСТАКЕСА,,,,,,, И ЕДИН НЕДОРАЗВИТ МОЗЪЧЕН ЕГОИСТ.....
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
16
По-големи и недодялани калинки и кухи лейки от тези на пожарникаря е нямало и никой не може да изрови в бъдеше
17
Незнайната, но слагаща се Ингилизова по-добре да се разрови в гепените милиарди от магистралите и санирането, ако изобщо иска да свърши нещо полезно и съществено.
18
Тоя Радев поне не е толкова прост като тиквата бойко..Един бойков дилър ми предлагаше 50 лева да гласувам за герб,ама му забих един в дебелия задник.
19
Имаше протести на летището много преди Радев да стане президент. Подаръкът във вид на концесия е подготвен от второто правителство на ГЕРБ. Защо при толкова мнооооого нарушения от 2005 до 2010 година Пламен Станчев не е осъден? В първите дни на служебното правителство стана ясно, че парите за цитираната програма в образованието са спрени, заради хаоса в министерството на случайно попадналата там Кунева. Като пише глупости въпросната Ингилизова да не забравя, че не всички вярват на "мъдрите" й заключения. И от толкова плюене ще се обезводни. Не е здравословно!
20
Ни.ДЕЛЧО предлагаме да назначиш Банкянското Божище за Мин Председател и в същото време и като ГЛАВАТАР на другите държавни постове: президент - Боко, МВР - Боко, Кмет на всички градове - Боко, Патриарх - Боко, Щеф на ПИК - Боко, БНБ - Боко, шеф на всички медии - Боко, Шеф на Парламента - Боко....давай Ни.ДЕЛЧО така всички ще сме спокойни.
21
На ко.смат ге.йберски за.дник служебното правителство му пречи! Радев поне не ги е събирал по паркинЗи, бензиностанции и кръстовища, като селячето от Банкя.....
22
Скандалите около президента Радев, наистина показват какво е качеството на съветниците му. Това е тяхната задача, да пазят с компетентни съвети президента. Те доказаха, че хич не стават за тази работа. А за коментиращите Борисов, в противовес на Радев - това, че Борисов няма качества, не означава, че Радев има.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Руснак отива при лекар.
- Докторе, болят ме бъбреците.
- Одеколон пиете ли?
- Пия, но не помага.

няма нови новини
Днес: 35
hot
най-четени новини в момента
сега
1178
четат ПИК
сега
четат тази новина
Ако тези три неща се случват във връзката ви, тя е токсична
x